احمد شهید: ایران به نقض آشکار حقوقبشر ادامه میدهد
احمد شهید، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوقبشر ایران، آخرین گزارش خود را به شورای حقوقبشر سازمان ملل ارائه داد. بنا به این گزارش وضعیت حقوقبشر در ایران وخیمتر شده و تبعیضها، شکنجه و اعدام همچنان ادامه دارد.
در گزارش احمد شهید به نحوه اعترافگیری تحت فشار، اعمال شکنجه در زندانها، افزایش شمار اعدامها، نقض حقوق زنان، فشار بر اقلیتهای قومی، مذهبی و همجنسگرایان، عدم برگزاری انتخابات منصفانه و نبود آزادی بیان اشاره شده است.
این گزارش ۷۷ صفحهای یکی از مبسوطترین گزارشها درباره نقض منظم حقوقبشر در ایران به شمار میآید. متن کامل این گزارش در وبسایت شورای حقوقبشر سازمان ملل در ۲۸ فوریه (۱۰ اسفند) منتشر شده است.
درخواستهای احمد شهید برای سفر به ایران و آگاهی مستقیم از وضعیت زندانیان و گروههای تحت فشار تا کنون از سوی مقامات جمهوری اسلامی رد شده است. این گزارش بر اساس مستندات و گفتوگو با افراد مختلف تنظیم شده است.
پیامدهای انتخابات
در گزارش احمد شهید بار دیگر به حصر خانگی میرحسین موسوی، مهدی کروبی و زهرا رهنورد به عنوان پیامد انتخابات اشاره شده است. حصر این افراد به گفته احمد شهید بیانگر عدم فضای باز سیاسی و برگزاری یک انتخابات منصفانه و آزاد است.
تصویری از روزنامهنگاران بازداشتی در ایران
دستگیری اخیر روزنامهنگاران در این گزارش تصویری دیگری از نقض مستمر قوانین پایهای را در جمهوری اسلامی به نمایش میگذارد. فشار بر خانوادهی روزنامهنگاران، به ویژه کارکنان رسانههای فارسیزبان خارجی مورد انتقاد احمد شهید قرار گرفته است.
مقامات جمهوری اسلامی مدعیاند که در ایران شکنجه غیرقانونی است، اما احمد شهید نمونههای فراوانی نشان میدهد که بیان"غیرقانونی بودن" شکنجه به معنای "عدم اجرای" آن نیست. به گفته احمد شهید حدود ۷۶ درصد گفتوگوکنندگان با وی، به اعمال شکنجه در بازداشتگاههای جمهوری اسلامی تاکید کردهاند.
در چهارمین گزارش احمد شهید درباره وضعیت حقوقبشر در ایران آمده است که تنها در سال ۲۰۱۲ میلادی ۴۸۷ نفر در جمهوری اسلامی اعدام شدهاند. تا کنون تمامی درخواستهای سازمانهای حقوقبشری برای لغو یا تعلیق مجازات اعدام در ایران بینتیجه بوده است.
در این گزارش به مرگ ستار بهشتی به عنوان نمونه بارزی از بهکارگیری شکنجه در بازداشتگاههای ایران اشاره شده است.
تحریمها و نقض حقوق اقلیتها
در بخشی دیگر از گزارش به تحریمها و آثار آن بر جامعه ایران پرداخته شده است. بر اساس این گزارش، گرچه خرید دارو و مواد غذایی از سوی ایران در فهرست تحریمها قرار ندارد، اما به نظر میرسد که مجازاتهای بینالمللی در این زمینه تنگناهایی جدی را برای شهروندان ایرانی بهدنبال داشته است.
DW.DE
"اعتراف وزارت اطلاعات به پروژه اعترافگیری"
بیانیه گزارشگران بدون مرز در محکومیت اطلاعیه اخیر وزارت اطلاعات، اعتراض سازمان ادوار تحکیم وحدت به ادامه حصر رهبران جنبش سبز و اعدام ۱۷ نفر در هفته گذشته، مهمترین رویدادهای حقوق بشری این هفته هستند.
نامه خانواده روزنامهنگاران بازداشتشده به رئیس مجلس
گزارشگران سازمان ملل: به حبس رهبران منتقد پایان دهید
وضعیت اقلیت قومی و مذهبی نیز همچون گذشته مورد توجه احمد شهید بوده است. به گفته وی شرایط بهاییان، دراویش و مسیحیان در ایران نگرانکننده است. حقوق اقلیت قومی نظیر کردها، عربها و بلوچها نیز از سوی حاکمیت ایران نقض شده است.
مقامات جمهوری اسلامی همچون گذشته گزارش احمد شهید را "مغرضانه" و تنظیم آن را "نادقیق" میخوانند، اما همزمان با حضور گزارشگر ویژه سازمان ملل در ایران مخالفاند. احمد شهید خواستار بررسی قوانینی در ایران شده است که آشکارا در تناقض با تعهدات بینالمللی این کشور قرار دارند. در این زمینه به نمونههایی همچون تبعیض در مورد حقوق زنان و اقلیتهای قومی و مذهبی اشاره شده است.
احمد شهید در این گزارش مجبور شده از مقامات جمهوری اسلامی ایران بخواهد که به وضعیت افرادی نیز رسیدگی کنند که با نهادهای حقوقبشری و سازمانهای بینالمللی همکاری داشتهاند. ایرانیانی که با این نهادها و حتی با سازمان ملل متحد همکاری داشتهاند تحت فشار و ارعاب قرار گرفتهاند.
کارنامه حقوقبشر جمهوری اسلامی در آخرین گزارش احمد شهید مملو از اعمال تبعیضها، آزار و اذیت جسمی و روانی، محدودیت آزادیهای پایهای و نقض آشکار حقوق اقلیتهای جنسی، قومی، مذهبی و نیز منتقدان سیاسی است.