ديشب در آستانه سخنراني سالانه جورج بوش، کارشناساني که به گمانه زني درباره مسائل مهم روز مشغولند، در فهرست هاي خود پرونده هسته اي ايران را از جمله مسائل مهم جهاني دانستند و در ضمن به مسائل مربوط به افزايش بهاي نفت و طلا، انتخابات عراق، انتخابات فلسطين و شرايط اسرائيل پس از شارون هم اشاره کرده اند که همه به نوعي به ايران مربوط مي شود.
براي کارشناسان ترديدي نمانده است که انتخابات عراق، پيروزي حماس در انتخابات فلسطين، پرونده هسته اي ايران که گامي به شوراي امنيت نزديک تر شده و تکان بازارهاي پولي جهان از جمله مسائل جهاني که جورج بوش در گزارش سالانه خود بدان مي پردازد. اما ناظران معتقدند بيش از همه بايد منتظر اشارات و تصميم هاي اقتصادي دولت آمريکا در داخل آن کشور بود که البته به ميزان زيادي از شرايط بين المللي تاثير مي پذيرد.
يک کارشناس سياسي و استراتژي دفاعي در سي بي اس قبل از سخنان بوش گفت در زماني که خاورميانه در صدر اخبار جهاني است و با غيبت دو دشمن قديمي، عرفات و شارون، شرايط منطقه نامعلوم است، بهاي طلا در بازارهاي جهاني به بالاترين حد خود در بيست و پنج سال گذشته رسيده ، نفت تا بشکه اي شصت دلار فروخته مي شود و زمستان يخبنداني سردتر از هميشه بر بخش هائي از اروپا حاکم است، اگر کساني مي خواهند نگران باشند بايد به آن ها حق داد.
شرايط موجود را که مجموعه اي از تحولات، بعضي غيرقابل پيش بيني، به وجود آورده است، هر کس از زاويه اي تحليل مي کند. از نظر رسانه هاي هوادار دولت در ايران نزديك شدن پرونده ايران به شوراي امنيت عامل مهمي است. سايت بازتاب نوشته ركورد قيمت طلا ، 25 سال پيش زماني شکست که باز ژانويه بود و حمله آمريكا به صحراي طبس با وزيدن توفان شن، به شكست انجاميد.
به گزارش خبرگزاري رسمي روسيه، اکثريت مردم روسيه گمان دارند که بزودي بار ديگر اين کشور ابرقدرتي مي شود که در تصميم گيري هاي جهاني حضوري جدي خواهد داشت و از جمله نظرات خود را به همسايگانش تحميل خواهد کرد.
اما "ديده بان بازار" که نشريه اي رکورد نگهدار تحولات اقتصادي است تکان بازار طلا را به چهار عامل مربوط دانسته که يکي هم تهديد ايران به پايان ديپلماسي است. بهاي طلا هماكنون به 60/575 دلار در هر اونس براي تحويل در ماه آوريل رسيده است.
بي.بي.سي گزارش داد: قيمت نفت پس از نشست پنج عضو دايمي شوراي امنيت [و آلمان] و صدور بيانيه آنها عليه فعاليت هاي هسته اي ايران، سير صعودي آغاز كرده و اين هراس در بازار به وجود آمده كه اگر ايران بخواهد صادرات نفت خود را كاهش دهد، قيمتها به شدت افزايش يابد.
مقالات روزنامه هاي اروپا نشان مي دهد که اروپائي ها بيش تر از هر چيز نگران تعصب هاي مذهبي، به ويژه از جانب مسلمانان هستند که هر روز به بهانه اي موضوع خبري آن ها مي شود. در حالي که هنوز هلندي ها از ماجراي قتل تئو ونگوگ در تب و تابند و هر روز خبري درباره وي و قاتل وي مي خوانند، دانمارکي ها به اضافه همسايگان اسکاندويناوي خود در اثر چاپ يک مجموعه کاريکاتور که مسلمانان آن را توهين به پيامبر اسلام مي دانند به دردسر افتاده اند. هنرمند دانمارکي به توصيه دولت آن کشور عذرخواهي کرده اما نه کشورهاي مسلمان مانند سعودي و ليبي و نه مسلمانان دانمارک دست بر نمي دارند. در اين ميان هواداران آزادي نامحدود بيان هم بي کار ننشسته اند و از اين که دولت هاشان اين همه تخت تاثير فشار مسلمانان قرار مي گيرند به شکوه افتاده اند. در انگلستان مجلس اين کشور به لايحه دولت بلر راي نداد و با دو راي کمتر در مجلس رد شد. در حالي که پيش از آن مجلس عوام هم لايجه منع توهين به مقدسات مذاهب و اديان ديگر را رد کرده بود. در بريتانيا تاکنون چنين قانوني در مورد يهوديان و سيک ها وجود داشته اما مسلمانان و مسيحيان مشمول آن نبوده اند. جامعه نويسندگان انگلستان گفته است به اين ترتيب آزادي بيان به طور وحشتناکي زير پا گذاشته مي شود و اين که هر گروه و مذهبي به خود اجازه بدهد که ديگران را از پرداختن به طنز هم باز دارد مخالف ارزش هاي مدرن بشري است.
اما از نظر آمريکائيان، چنان که آمار سي بي اس مي گويد نه مسائل عراق، نه حتي ماجراي هسته اي ايران، بلکه بالا رفتن نرخ بهره در آن کشور و کاسته شدن از کسب و کار در مناطقي از کشور مهم تر از همه عوامل است.
«جان برادي» در بانك هلندي «ABM-AMRO» ميگويد، از نظر ژئوپلتيكي چندين نقطه داغ و بحراني وجود دارد كه خاورميانه راس آن هاست و يكي از آنها، ايران است.
در اين ميان بازار پيش گوئي ها هم رونق گرفته است. چنان که نيک نلسون پيش گوي کاليفرنيائي معتقدست که جنگ بزرگ نزديک مي شود براي پرشدن جيب ها. يک فال بين يهودي ساکن هلند هم گفته است اگر اين زمستان را زمين بدون جنگ بزرگ بگذراند تا بيست سال ديگر جنگي نخواهد بود! و يک طنزپرداز ايرلندي در يک برنامه تلويزيوني از روي يک متن قديمي خواند: وقتي سرما رود بزرگ را ببندد [اشاره به يخنبدان ولگا در مسکو] و خرس بزرگ از خواب بر نخيزد [ اشاره به اغماي شارون] و ماهي بزرگ راه خانه خود را گم کند [اشاره به حضور نهنگي براي اولين بار در رودخانه تيمس لندن] و مرغابي در قفس غارغار کند [اشاره به فريادهاي صدام در دادگاه بغداد] بايد در انتظار خبرهاي ناگوار بود.