يك استاد روابط بينالملل گفت: متاسفانه از يك طرف درباره دستاوردهاي نسبي هستهاي مبالغه ميشود و از طرف ديگر طرف مقابل ضعيف شمرده ميشود كه اين امر باعث ميشود آنها فقط بتوانند به صورت سختافزاري برخورد كنند.
به گزارش خبرنگار "ايلنا"، داود هرميداس باوند در همايش «بررسي پرونده هستهاي ايران» در تالار «شيخ مرتضي انصاري» دانشكده حقوق دانشگاه تهران، اظهار داشت: آلترناتيوهايي در بحث هستهاي پيشبيني ميشود كه بايد درباره هر يك از آنها تاملاتي جدي داشت.
وي اين آلترناتيوها را در چهار مورد ارزيابي كرد و گفت: برخي معتقدند يك كنسرسيوم بينالمللي براي غنيسازي در ايران به وجود آيد، برخي ديگر معتقدند بايد مذاكره انجام گيرد، برخي معتقدند بايد برخي از تعليقها را پذيرفت تا اين راه هموار شود و در مقابل آنها نيز معتقدند ايران بايد كماكان به حالت تعليق باقي بماند.
اين استاد دانشگاه در تشريح چهارمين آلترناتيو مطرحشده، تصريح كرد: علائم جديدي ظاهر شده است كه قدرتهاي بزرگ معمولا به آن رو ميآورند، به طوري كه آنها وقتي به مشكلي برميخورند و نميتوانند به تمامي اهداف خود دست يابند، تهاجمي گسترده آغاز ميكنند تا در سايه آن وارد مذاكره شوند.
وي افزود: ما بايد توانهاي خود را به طور واقعي در نظر بگيريم و در اين باره دچار مبالغه نشويم. ما بايد بدانيم كه نفوذمان در عراق در اين حدي كه مطرح ميشود، نيست يا حزبالله شرايط گذشته را ندارد. ابزارهاي مورد استفاده ما بايد به درستي شناخته شود تا در آينده دچار مشكل نشويم.
هرميداس باوند درباره قطعنامههاي تصويبشده توسط شوراي امنيت، اظهار داشت: در قطعنامه 1737 و 1747 نهتنها مساله انرژي هستهاي به حالت تعليق درآمد بلكه دامنه آن موشكهاي بالستيك را نيز فرا گرفت. در نهايت اين دو قطعنامه به اتفاق آرا تصويب شد.
وي با بيان نتايج تصويب اين دو قطعنامه، خاطرنشان كرد: در اين فرآيند شكست نگاه به شرق روشن شد زيرا ما سعي داشتيم با وارد كردن هند، چين و روسيه چالشي در برابر غرب به وجود آوريم. هندوستان كه در همان فاز اول امتيازات خود را گرفت و روسيه و چين نيز از ما استفاده ابزاري كردند. اولا جايگاه خود را ارتقا دادند، ثانيا يكهتازي آمريكا را دچار خدشه كردند و در نهايت توانستند وارد يك داد و ستد گسترده با غرب شوند.
اين استاد دانشگاه ابراز اميدواري كرد كه در دو راهي به وجود آمده، ما بتوانيم به طور منطقي راهي را انتخاب كنيم كه در آن هم حقوق ملت لحاظ شود و هم هزينههاي كمتري را متقبل شويم.
هرميداس باوند تاكيد كرد: بر سر اين دو راهي ميتوان هم تصميم خردمندانه گرفت و هم ميتوان با يك نگاه صرفا ارزشي راه را انتخاب كرد.
اين استاد دانشگاه اظهار داشت: مساله انرژي هستهاي ايران بيش از آنكه در چارچوب حقوقي قرار داده شود، به سوي مسائل سياسي سوق داده شده است و استراتژياي انتخاب شده است تا اين پرونده از مسير حقوقي خود خارج شود، به همين دليل است كه گزارشهايي كه از سوي مديركل آژانس مطرح شده، دچار نوعي دوگانگي است.
وي افزود: از ايران خواسته شده است تا غنيسازي اورانيوم متوقف شود و از آن طرف تحريمها نيز به حالت تعليق درآيد.
اين استاد دانشگاه سياستهاي آمريكا را مبتني بر نيات و مقاصد ايران دانست و افزود: آمريكا از همان ابتدا بر قصد و نيت ايران تاكيد ميكرده است و انرژي هستهاي ايران را مخالف اهداف صلحجويانه معرفي ميكرده است. آمريكا همواره در اين پرونده مسائلي چون حمايت ايران از تروريسم و مشكل حقوق بشر در ايران تاكيد ميكرده است كه بتواند در مورد اهداف ايران بر دستيابي انرژي صلحآميز هستهاي ترديد جدي وارد كند.