هر كس به سپردن سكان ماجراي هستهاي ايران به روسيه گردن نهد بايد پاسخگوي همه تبعات كلان آن باشد
گفتگو با دکتر ورجاوند-
ایران ما - دکتر ورجاوند در گفتوگو با خبرگزاري كار ايران (ايلنا) در ارتباط با سپردن سكان ماجراي هستهاي ايران به دست روسيه،گفت این مسألهاي است كه هر كس به آن گردن نهد، بايد پاسخگوي همه تبعات كلان آن باشد
وی گفت: بايد ديد براي پيگيري برنامههاي هستهاي از نقطه نظر منافع ملي و تكنولوژيك تا چه حد بايد هزينه كرد و با جهان درگير شد.
وي با بيان اينكه براي دستيابي به توان علمي در فناوري گسترده و كاربردي بايد توان مالي، علمي و نرمافزاري را ارزيابي كرد، گفت : بايد نيازهاي كشور را براي اينكه از عقبافتادگي كنوني فاصله گرفته شود, مورد شناسايي قرار گيرد تا در ابعاد مختلف نامتعادل نباشيم.
اين كارشناس روابط بينالملل ادامه داد: مجموعه اين ارزيابيها به ما نشان ميدهد كه بايد در چه مسيري همه هوش و توان خود را به كار گيريم كه از اين حلقه عقب افتادگي بيرون بياييم و از دانش كلان و كاربردي براي بالا بردن سطح توان تكنولوژيك خود در زمينه هايي چون پتروشيمي, صنايع نفت, نساجي, صنايع وابسته به كشاورزي و مانند آن بهره بگيريم.
وي با اشاره به طرح غنيسازي مشترك با روسيه گفت: اعتقاد همه كساني كه با شناخت درست، منافع و مصالح ملي ايران را دنبال ميكنند اين است كه سياست كلان و استراتژي اصلي روسيه در طول تاريخ همواره در جهت زدن ضربههاي مهلك به ايران بوده است.
اين استاد سابق دانشگاه تهران با بيان اينكه اين موضوع هميشه جاي سؤال است كه چگونه ميشود تمام ذهنيتهاي منفي در مورد روسيه و انگليس پس از انقلاب از بين برود و همه چيز متوجه آمريكا شود، گفت: لطماتي را كه ما از روسيه ديدهايم تنها ميتوان با تجاوزات عثماني قابل مقايسه دانست؛ روسيه در تمام طول تاريخ در جهت ضعيف كردن ايران بوده و اين امر را به عنوان يك استراتژي كلان مورد توجه قرار داده است.
وي تصريح كرد: استراتژي روسيه اين است كه كشوري با موقعيت ژئوپليتيك و ژئواستراتژيك ايران نتواند نقش توانمند خود را با توجه به پيشينه تاريخي و در روابط فرهنگي ـ سياسي اش در منطقه آسياي مركزي و قفقاز ايفا كند.
ورجاوند با بيان اينكه روسيه هميشه به دنبال يك ايران ضعيف و به ويژه ايراني درگير با قدرتهاي ديگر جهان بوده تا بتواند بهره برداريهاي خود را از آن داشته باشد، گفت: روسيه در بهره برداري از منابع انرژي درياي مازندران، ايران را به بازي گرفت و توانست با قزاقستان و جمهوري آذربايجان قراردادهاي دو جانبه منعقد كند و به اين طريق ايران را در تنگنا قرار داد كه ناگزير شود به ناچيزترين سهم بسنده كند.
وي ادامه داد: روسيه از توان و امكانات ايران بهره ميگيرد و ما را درموقعيت خاصي قرار ميدهد تا منافع و سلطه همه جانبه خود در منطقه تأمين كند.
اين كارشناس روابط بينالملل در ادامه گفت: سپردن سكان ماجراي هستهاي ايران به دست روسيه، مسألهاي است كه هر كس به آن گردن نهد، بايد پاسخگوي همه تبعات كلان آن باشد.
وي ادامه داد: اگر قرار باشد چنين طرحي عملي شود و بخشي از فناوري غنيسازي در خارج از كشور صورت گيرد كشورهاي ديگري مانند هند، آفريقاي جنوبي، ژاپن و يا با يك نگاه هوشيارانه فرانسه نيز ميتوانند اين كار را انجام دهند.
ورجاوند با بيان اينكه بهرغم همه مسائل اگر مشاركت هستهاي ضروري است بايد يكي از اين كشورها را برگزيد، گفت: با توجه به شرايط كنوني و ذهنيت كلي جهان غرب و حساسيت تمامي كشورهاي منطقه راجع به مسأله هستهاي ايران و شكلگيري اين اعتقاد كه برنامههاي هستهاي ايران سرانجام به دستيابي به تسليحات اتمي منجر ميشود، معقولترين راه تعليق فعاليتهاي هستهاي در يك دوره سه تا پنج ساله است.