بیانیه کمیته دفاع از انتخابات آزاد، سالم و عادلانه
بنام خدا
بیانیه کمیته دفاع از انتخابات آزاد، سالم و عادلانه
پیرامون مداخلههای آشکار و پیاپی نظامیان در انتخابات آینده ریاستجمهوری
هموطنان گرامی
کمیته دفاع از انتخابات آزاد، سالم و عادلانه در دومین دوره فعالیت خود تلاش دارد با پیگیری و نظارت جدی بر فرآیند و روند انتخابات آینده ریاست جمهوری، بهعنوان بخش کوچکی از جامعه مدنی ایران، عملکرد حكومت را در برگزاری انتخابات ارزیابی و گزارشهای خود را تقدیم ملت شریف ایران کند تا آنان خود در اینباره (میزان سلامت روند انتخابات) قضاوت کنند. شاخصهای ما در ارزیابیها مطابق انتخابات پیشین (انتخابات مجلس شورای اسلامی) معیارهای انتخابات آزاد، سالم و عادلانه مندرج در برخی اصول قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، اعلامیه جهانی حقوق بشر، میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی- كه بتصویب ایران رسیده است - و بیانیه اتحادیه بینالمجالس راجع به انتخابات آزاد - كه ایران هم عضو آن است- خواهد بود.
هموطنان عزیز
حضور و مداخله نظامیان در انتخابات در سطح جهان یکی از مهمترین دلایل نقض انتخابات آزاد، سالم و عادلانه محسوب میشود. به همین دلیل در تمامی کشورهای مدعی برگزاری انتخابات آزاد، کنترل جدی بر هرگونه مداخله نظامیان در روند انتخابات صورت میگیرد. بهعلاوه در قوانین مربوط به نیروهای مسلح همه کشورهای دمکراتیک و توسعه یافته، سران نظامی از ورود در رقابتهای سیاسی منع شده و در نهایت در صورت تمایل فردی آنان به فعالیتهای سیاسی و خصوصاً انتخاباتی، از آنها خواسته شده تا از کسوت نظامی خارج شوند و مثل دیگر شهروندان فعالیت کنند.
متاسفانه با وجود فاصله چند ماهه تا انتخابات آتی و به ویژه طی هفته های اخیر مقامات نظامی بهگونهای کاملاً آشکار مواضع صریح و جانبدارانهای را به سود نامزدی رییس فعلی قوه مجریه در انتخابات اعلام کرده و در قالب گردهمایی های نظامی مواضعی را علیه سایر نامزدهای ریاست جمهوری اتخاذ کردهاند. بهعنوان نمونه، میتوان به اظهار نظر چندی پیش، فرمانده سپاه محمد رسولالله(ص) تهران بزرگ اشاره كرد(۱). اما از جمله شاخصترین اظهارنظرها، سخنان اخیر رییس ستاد کل نیروهای مسلح است(۲)؛ هرچند ایشان بعدتر - و در پی واكنش نیروهای سیاسی - اعلام كرد كه در انتخابات دخالت نخواهد كرد. ولی سخنان مهم ایشان و برخی از دیگر نظامیان ارشد كشور، در مغایرت کامل با ماده 24 قانون انتخابات ریاست جمهوری است. براساس ماده مذکور، نیروهای نظامی و انتظامی حق دخالت در امور اجرایی و نظارت در انتخابات را ندارند.
کمیته دفاع از انتخابات آزاد، سالم و عادلانه ضمن ابراز نگرانی نسبت به ادامه هرگونه مداخله نظامیان در روند برگزاری انتخابات ریاستجمهوری، و با توجه به آنچه در فرایند برگزاری انتخابات مجلس هشتم بهوقوع پیوست- دخالتهایی كه در گزارش نهایی كمیته، به تفصیل مورد اشاره و نقد قرار گرفت-، از همه مقامهای مسئول میخواهد که با استفاده از امکانات، موقعیتها و فرصتهایی که بهواسطه مسئولیتهای رسمی در اختیار آنان قرار گرفته، حقوق اساسی شهروندان را مخدوش نکنند و در انتخابات آتی، موضعی بیطرفانه اتخاذ کنند.
کمیته دفاع از انتخابات آزاد، سالم و عادلانه
14بهمن1387
پینوشت:
1. سرتیپ عبدالله عراقی، فرمانده سپاه محمد رسولالله(ص) تهران بزرگ، در اظهارنظری معنادار گفته است: « امروز دولت، دولت كریمه است و مجموع وزرا از رزمندگان اسلام هستند، ولی در دوره دوم خرداد هر روز یكی از اینها میخواستند یكی از این وزارتخانهها را تعطیل كنند و استعفای دستهجمعی بدهند؛ بنابراین بسیج باید این توانمندی را در خود ایجاد كند كه اگر یك روزی چنین چیزی بهوجود آمد، وارد صحنه شود و در برابر اتفاقاتی مثل اعتصاب رانندگان اتوبوسها، آمادگی لازم را داشته باشد...امروز اصل ماموریت بسیج در جبهه نرم است... باید وزرا، دولت وآقای احمدینژاد را حمایت كنیم... » (مطبوعات اول بهمن 87)
2. سرلشكر سیدحسن فیروزآبادی در سخنانی تصریح كرده است: «دولت احمدینژاد نشان داد ریاستجمهوری ظرفیت كاری بسیار بالایی دارد و توانمندی و تحرك زیادی میطلبد و مناسب افراد بازنشسته و خیلی مسن نیست... بعضیها فكر میكنند در انتخابات آتی ریاستجمهوری، میتوانند یك كاندیدای ریاستجمهوری جدید معرفی كنند و مساله احمدینژاد را تمام كنند؛ ولی این اتفاق نمیافتد؛ اشتباه میكنند.» (مطبوعات، 9بهمن 1387)