وعده زنان، جلو مجلس
شیرین عبادی در مصاحبه با روز: اعتراضمان به لایحه دولت باقی است - دوشنبه 21 مرداد 1387 [2008.08.11]
آسيه اميني
یکی از واکنش هایی که از زمان ارائه لایحه حمایت از خانواده به مجلس صورت گرفت و بازتاب های رسانه ای بسیار داشت، واکنش شیرین عبادی برنده جایزه صلح نوبل بوده است. شیرین عبادی اظهار داشته بود که در صورت مطرح شدن این لایحه در صحن علنی مجلس، در مقابل مجلس تجمع خواهد کرد. آغاز هفته جاری روزنامه های ایران خبر از احتمال مطرح شدن این لایحه در صحن علنی مجلس را داده اند. در همین باره با شیرین عبادی به گفت و گو نشستیم.
خانم عبادی، شما گفته بودید که در صورت مطرح شدن این لایحه به صحن علنی مجلس در مقابل مجلس تجمع خواهید کرد. این روزها در همه محافل جنبش زنان، سخن از ورود این لایحه به صحن علنی مجلس است. آیا شما همچنان بر سر حرف خود هستید؟
هنوز هم بر همین عقیده ام که زنان ایرانی از جمله اینجانب باید در قبال لایحه ای که باعث تزلزل بنیاد خانواده خواهد شد، موضع گیری کرده و با انتقادات سازنده سعی کنیم مانع از تصویب لایحه شویم. یکی از راه های جلب توجه نمایندگان برای مخالفت با مواد لایحه پیشنهادی، تجمع زنان هنگام طرح مساله در مقابل مجلس شورای اسلامی است.
آیا این اتفاق قریب الوقوع است؟
در توضیح پروسه تصویب هر قانون باید بگویم که هر طرح یا لایحه پیشنهادی یک بار در شور اول تصویب می شود و با تصویب آن نمایندگان به کلیات لایحه رای می دهند، بدون اینکه وارد تک تک مواد آن شوند. گاهی نیز در شور اول، کلیات لایحه رد می شود و اساسا به شور دوم نمی رسد.
بنابراین اگر این لایحه در روز چهار شنبه یا در یکی از روزهای هفته آینده که نمی دانیم چه روزی است، مطرح شود، تازه در دستور جلسه قرار خواهد گرفت که به صحن علنی بیاید و به تک تک مواد آن رسیدگی شود. شخصا امیدوارم که نمایندگان محترم مجلس، بویژه زنان نماینده و فراکسیون اقلیت، بتوانند به مطرح نشدن لایحه در شور اول، رای بدهند و آراي منفی در حدی باشد، که مانع از طرح در شور دوم شود.
اگر لایحه در شور اول تصویب شود، در نوبت قرار می گیرد تا تک تک مواد آن از جمله مواد 23 و 25، که معایب فراوان دارد و فتاوی شرعی علیه آن صادر شده، مورد گفت و گو و رای گیری قرار گیرد. در آن هنگام چون نوبت رسیدگی مشخص می شود و مذاکرات از طریق رادیو پخش می شود، بنابراین دقیقا می توان فهمید که چه موقع شروع به بحث و گفت و گو و رای گیری در مورد مواد می شود. آن موقع است که بحث تجمع ، تحقق خواهد پذیرفت. یعنی در صورتی که این لایحه برای "بررسی و تصویب"، به صحن علنی بیاید، تجمع اعتراضی صورت خواهد گرفت.
آیا از گروه های مدنی، بویژه فعالان زن برای این تجمع دعوت می کنید؟
شکل و شیوه تجمع با بررسی شرایط و شور و مشورت با کلیه گروه های زنان و علاقه مند به مسائل زنان اعلام خواهد شد. هر نوع اقدامی در این زمینه بایستی با همدلی همگان صورت گیرد تا به نتیجه برسد.
مهمترین خواسته شما و فعالان زن درارتباط با این لایحه چیست؟
بسیاری از مواد این لایحه مشکل دارد و بایستي اصلاح شود. مشکل لایحه منحصر به دو ماده 23 و 25 نیست. از دیدگاه حقوقی ، مسائل دیگری نیز مطرح می شود که اهمیت آن کمتر از تسهیل تعدد زوجات نیست. از جمله به سرنوشت کودکان ناشی از ازدواج موقت بی توجهی شده. وقتی که به مردی اجازه می دهند بدون ثبت در دفاتر ازدواج زنی را صیغه کند، اثبات رابطه نسب بسیار دشوار خواهد بود. از سوی دیگر، مردی که چند همسر دارد، معمولا بین کودکانی که مادرشان یکی نیست، اختلافات شدیدی پیش می آید. اینها را به عنوان نمونه گفتم تا مشخص شود که اشکال کار خیلی بیش از اینهاست و این لایحه بدون کارشناسی تهیه شده و جالب آن است که حتا مخالف اسلام هم هست و فتاوی صادر شده در مورد این لایحه این ادعا را ثابت می کند.
خانم عبادی ، یکی از اتفاقاتی که بعد از ارائه لایحه به مجلس رخ داده، ائتلاف گروه های مختلف زنان در مخالفت و اعتراض به آن بوده است. ائتلافی که در چند سال اخیر کمتر شاهد آن بوده ایم. دلیلی این همبستگی چیست؟
مهمترین قوانین مربوط به زنان، قانون خانواده است. به عنوان مثال، ممکن است برای بسیاری از زنان هرگز پیش نیاید که بخواهند در دادگاه شهادت دهند تا متوجه این تبعیض ناروا شوند که شهادت دو زن معادل با شهادت یک مرد است. یا ممکن است برای خیلی از زنان پیش نیاید که بخواهند پاسپورت بگیرند و به خارج از ایران سفر کنند تا مواجه شوند با قانونی که بایستی طبق آن از همسر خود اجازه خروج از کشور بگیرند. اما قوانین ناظر بر ازدواج و خانواده مربوط به همه زنان خواهد بود. زیرا به طور معمول، همه دختران ازدواج کرده و تحت سیطره قانون قرار خواهند گرفت. بنابراین بسیار مهم است که چه قانونی روابط زناشویی را تنظیم کند و چون در لایحه مذکور در روابط خانوادگی به زن ستم زیادی شده و بنیاد خانواده سست گردیده، بنابراین همه زنان، صرف نظر از پایگاه اقتصادی و اجتماعی یا دیدگاه های سیاسی شان با این قانون مخالفند و از این جهت باید به نویسندگان این لایحه آفرین گفت . زیرا قانونی نوشته اند که باعث همدلی همه زنان ایران شده و همه یکصدا با آن مخالفند.
اما در خبرها آمده که برخی از نمایندگان زن با این لایحه موافقند؟
تصور من این است که موافقت آنها جنبه سیاسی داشته و صرفا برای حفظ پایگاه اجتماعی شان است. وگرنه همان زنی که با این لایحه موافق است، اگر فردا به منزل برود و در را باز کند و ببیند که هووی جوانی در خانه اش نشسته است، مسلما به شوهر خود نمی گوید دستت درد نکند!
زنانی که با این لایحه موافقت کرده اند باید بدانند که عمر نمایندگی چهار سال است. اما یک عمر بایستی با همسر خود زندگی کنند. بنابراین بهتر است منافع یک عمر را به مزایای چهار سال نمایندگی ترجیح ندهند.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
شيرين عبادي در خطر است
مهرانگيز کار - دوشنبه 21 مرداد 1387 [2008.08.11]
خبرگزاري رسمي ايران (ايرنا) شيرين عبادي را به داشتن گرايش هاي بهائيت متهم کرده و از آن بيش دختر دانشجوي او را بهايي خوانده است. صرف نظر از ديگر اتهاماتي که به اين افترا ضميمه شده، خبر به تنهايي نگران کننده است و نشان مي دهد دامي جدي سر راه شيرين عبادي گسترده اند. به نظر مي رسد مي خواهند چتر حمايتي جايزۀ صلح نوبل را که از سال 2003 ميلادي، شيرين را محافظت کرده، سوراخ کنند. براي آنکه اهميت موضوع درک بشود به چند ماده و تبصرۀ قانوني استناد مي کنم:
به موجب مادۀ 226 قانون مجازات اسلامي "قتل نفس در صورتي موجب قصاص است که مقتول شرعا مستحق کشتن نباشد و اگر مستحق قتل باشد قاتل بايد استحقاق قتل او را طبق موازين در دادگاه اثبات کند."
کيست که نداند بهايي شدن يک مسلمان او را مستحق کشتن مي کند و کيست که نداند قوانين جزايي ايران آنقدر که در بند امينت برخي جانيان است به کساني که جان از کف مي دهند اهميت نمي دهد.
تبصرۀ 2 بند ج مادۀ 295 قانون مجازات اسلامي صراحت دارد بر اينکه اگر شخص کسي را به اعتقاد قصاص يا به اعتقاد مهدورالدم بودن بکشد و اين امر بر دادگاه ثابت شود و بعدا معلوم گردد مقتول مستحق قصاص يا مهدورالدم نبوده، قتل به منزلۀ جنايتي است که به صورت اشتباهي واقع شده و در نتيجه قاتل فقط بايد خون بها بپردازد. اگر قاتل بتواند در دادگاه ادعاي خود را بر مهدورالدم بودن مقتول به اثبات برساند نه قصاص مي شود، نه خون بها مي پردازد.
با وجود اين قوانين لازم الاجرا پيداست که زمينه چيني مي کنند براي حذف شيرين عبادي. ويژگي هاي سناريويي که نوشته اند شايد چنين باشد:
1- مي خواهند به لشکريان جهل بقبولانند قتل شيرين عبادي واجب است. هر مسلمان معتقدي که خونش را بريزد مجازات نمي شود و چه بسا به بهشت هم مي رود.
2- مي خواهند او را از لشکريان جهل بترسانند تا از فعاليت هاي وسيع حقوق بشري دست بردارد يا به کلي کشور را ترک کند.
بنابراين دسيسه اي در کار است و بر عقلا و مديران خوش فکر و فقهاي درد آشنا و مردم ايران واجب است تا وقت باقي است به هر شکل که مي توانند توطئه را خنثي کنند. فقها و مراجع روشن بين ديني تکليف دارند موضوع را جدي بگيرند و براي کساني که دنبال قلم ها و زبان هاي مسموم راه مي افتند روشن کنند که اين شکل از افترا زني و نشر اکاذيب بر خلاف اصول اسلامي است و نبايد صحت هر ادعاي مغرضانه اي را پذيرفت.