همزمان با برگزاري اجلاس G8 [گروه هشت] مركب از هشت كشور صنعتي جهان، دبيركل سازمان ملل متحد، رئيس سازمان انرژي اتمي و تني چند از ديگر مقامات بلندپايه كشورهاي مختلف در لنينگراد روسيه ، دكتر پرويز ورجاوند، كارشناس مسائل ايران و بين الملل در گفتگو با "روز" نزديكي بيشتر مواضع روسيه و چين به ايالات متحده در اين اجلاس را منجر به اتخاذ تصميماتي به مراتب تندتر عليه پرونده هسته اي جمهوري اسلامي مي داند. او تصريح مي كند با توجه به شرايط بحراني خاورميانه و موضع گيري هاي تهران در زمينه ديپلماسي خارجي و مسائل داخلي، تصميمات مقتضي در اين اجلاس از سوي جامعه ملل مي تواند ايران را در "مسير خطرناكي" قرار دهد و خطرات بالقوه اي را متوجه منافع ملي ايران كند.
ناظران مساله ايران و پرونده هسته اي جمهوري اسلامي را يكي از مباحث اصلي اجلاس هشت عنوان مي كنند. به گمان شما سير تصميم گيري در اين زمينه به چه سمت و سويي خواهد بود؟
احتمالا چين و روسيه به امريكا و اروپا نزديكتر خواهند شد. امريكايي ها هم قرار است كمك هاي قابل ملاحظه اي در اختيار روس ها قرار دهند. حاصل جمع تصميم گيري ها در گروه هشت علاوه بر آنكه به نفع جمهوري اسلامي نخواهد بود، بلكه به هماهنگي ديگري از سوي جامعه ملل عليه جمهوري اسلامي خواهد انجاميد. اين مساله شرايط ايران را در مسير نامساعدتري قرار مي دهد.
با بحث دوباره پرونده هسته اي جمهوري اسلامي در شوراي امنيت، گام بعدي جامعه ملل در اين ارتباط چه مي تواند باشد؟
ببينيد با توجه به سياست جمهوري اسلامي در قبال صلح خاورميانه و شرايط آشفته اي كه در هفته گذشته بوجود آمده، هم اكنون انگشت اتهام دنياي غرب به ميزان افزونتري نسبت به گذشته، به سوي جمهوري اسلامي است. در مورد اين اتهام ها، چه بخشي از آنها جوسازي باشد و بخش ديگر واقعيت، مسلم اين است كه مجموعه شرايط موجود، ايران را در موقعيت بسيار خطرناكي قرار داده كه با توجه به عملكرد حاكميت و سخنان نابجاي مقامات به اصطلاح مسئول كشور جوي به شدت منفي عليه ايران در سراسر جهان بر انگيخته است. مجموعه مسائل حكايت از اين دارد كه اگر در اين نشست آقايان به تفاهم با روسيه دسترسي پيدا كنند ـ كه شواهد نشان مي دهد امري دور از انتظار نيست ـ ايران در وضعيت نامساعدتري در شوراي امنيت قرار خواهد گرفت.
يعني اين "وضعيت خطرناك" در قطعنامه آتي اين شورا مشخص مي شود؟ چون در مورد قطعنامه قبلي هم از اين مسائل مطرح بود.
بله، قطعنامه آتي به شدت تندتر از قطعنامه قبلي خواهد بود و با صراحت هر چه بيشتر احتمالا با تعين يك التيماتوم، ايران را موظف به توقف كامل غني سازي خواهند كرد؛ و به دنبال آن چالش هاي گسترده اي بوجود مي آيد.
اخيرا آقاي دوست پلازي، وزير خارجه فرانسه هم از اجراي بند 7 منشور شوراي امنيت سخن گفته است...
بله، اين مساله با توجه به اظهارات ايشان مي تواند تنگناهاي بسيار شديدتري را به ايران تحميل كند.
فكر مي كنيد آتش منازعات بحران اخير خاورميانه و شعله ور شدن دوباره آتش جنگ در اين منطقه دامن حكومت تهران و پرونده هسته اي را مي گيرد؟
اين مساله بسيار روشن است. سالهاي سال است كه به هر اعتباري كه بگيريد غرب و به ويژه امريكا به دنبال پايان دادن به نزاع فلسطين و اسرائيل است. گام هايي هم در اين زمينه برداشته شده و هميشه انگشت اتهام در زمينه اخلال در مساله صلح، متوجه رژيم تهران و دمشق بوده است. مي گويند اين دو حكومت با ياري رساني هاي خود به گروههايي مانند حماس، جهاد اسلامي و حزب الله لبنان و... تمايلي به سر گرفتن روند صلح ندارند. در حالي كه كشورهاي عربي به شدت تمايل دارند هر چه سريعتر فضاي پرتنشي كه ساليان دراز است بر منطقه حاكم است پايان پذيرد.
اتهام دخالت جمهوري اسلامي در بالا گرفتن آتش منازعات منطقه چقدر مي تواند به اتخاذ تصميمات تندي عليه كشور ما در جلساتي مانند G8 منجر شود؟
اين مساله مي تواند ايران را در مسير تصميم گيري هايي قرار دهد كه با منافع ملي ايران ناهمخوان است. ما بايد به خاطر داشته باشيم كه پيش از آنكه بخواهيم در جهت خلاف تصميمات قدرت هاي جهاني عمل كنيم بايد خود را در موقعيت مناسبي قرار بدهيم، دنيا را با خودمان رودر رو نكنيم و بتوانيم مردم كشورمان را از شرايط فلاكت باري كه به آن دچار هستند نجات دهيم. تا به عنوان يك كشور نيرومند واقعي كه بخش عمده اي از مردم آن زير خط فقر نباشند در سطح منطقه قدرت مانور پيدا كنيم. در اين شرايط احتمالا قادر خواهيم بود در معادلات منطقه اي به گونه اي به حساب بياييم كه به منافع ملي ما لطمه سنگيني وارد نيايد.