هرميداسباوند:امروز خليج فارس كانون خطاب طرح خاورميانه بزرگ است
27 بهمن 1383 ايسنا
هرميداسباوند با اشاره به حساس بودن شرايط كنوني پيش روي كشورمان گفت: امروز خليج فارس كانون خطاب طرح خاورميانه بزرگ است.
به گزارش خبرنگار سياسي ـ خارجي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر داود هرميداسباوند، استاد دانشگاه، كه در همايش «هويت و حاكميت ملي ايران» با محوريت «خليج فارس» و با عنوان «حاكميت ملي ايران بر خليج فارس سخن ميگفت» اظهار داشت: امروز مسالهي خليج فارس در كانون توجهات بينالمللي قرار گرفته است.
وي افزود: خليج فارس در منطقهاي است كه با عنوان يكي از كانونهاي استراتژيك انرژي جهان معرفي شده و در حال حاضر خطاب آنچه كه در محدودهي بازتعريف از نظم نوين جهاني مطرح شده، به جوامع ساكن در اين منطقه است.
اين استاد دانشگاه همچنين ادامه داد: اگر توجه داشته باشيد، مفاهيمي از قبيل جهاني سازي يا مسالهي دموكراتيزه كردن به طور اخص با تحولات اين منطقه در ارتباط است.
دكتر هرميداس باوند همچنين گفت: بديهي است كه اين پهنهي آبي كه همواره با عنوان خليج فارس متصف بوده است، همواره با مسايل اقتصادي، سياسي و امنيتي ايران در ارتباط باشد و چنانچه بخواهيم بحث از هويت ملي نماييم، بايد در اين خصوص 3 بنيان تاريخي، تمدني و ملي را مدنظر قرار دهيم.
وي همچنين ضمن ارايهي تاريخچهاي مختصر درخصوص پيشينهي تاريخي نام خليج فارس اظهار داشت: از لحاظ تاريخي ظاهرا نام خليج فارس نامي است كه دانش عمومي جهاني همواره بر آن تاكيد داشته و از لحاظ تاريخي نخستين ارتباطي كه جامعهي ايراني با اين پهنهي آبي داشته به 700 سال قبل از ميلاد بازميگردد.
اين استاد دانشگاه ادامه داد: با ورود انگليسيها به معادلات منطقهاي، شاهد پيگيري استراتژي ايرانزدايي در منطقه هستيم. يعني سعي ميشود تا مباني نفوذ فرهنگي ايران در تمامي مناطقي كه مورد نفوذ اين فرهنگ هستند بيرنگ شود.
دكتر هزميداس باوند، جلوگيري از ايجاد نيروهاي سيستماتيك از جانب ايران از جمله نيروي دريايي، جلوگيري از اعمال حاكميت موثر كشورمان بر جزاير ايراني و تغيير نام برخي از اين جزاير به نام شيوخ دستنشاندهي عرب را در همين راستا ارزيابي نمود.
وي نتيجه گرفت: بنابراين در طول قرن نوزدهم انگليسيها علاوه بر تلاش براي تحميل سلطهشان در پي پياده كردن استراتژي ايرانزدايي نيز بودهاند كه آخرين حلقهي اين استراتژي پروژهي تغيير نام خليج فارس بود.
اين استاد دانشگاه ادامه داد: اين پروژه در حالي انجام ميشد كه پهنهي آبي خليج فارس بيش از 2500 سال در تعاملات تنگاتنگ با جوامع مختلف بود و جوامعي اين ادعا را مطرح ميكردند كه عمر آنان از 250 سال تجاوز نميكرد.
وي تاكيد كرد: عمل نشنال جئوگرافيك برخلاف روش اصلي و موازين سازمان ملل متحد بود.
اين استاد دانشگاه همچنين اظهار داشت: ايران در خليج فارس داراي 15 جزيره است و از لحاظ منافع و امنيتي اين منطقه براي ايران بسيار حياتي است.
دكتر هرميداسباوند با اشاره به برخي مولفههاي نظم نوين جهاني از جمله مبارزه با تروريسم، سلاحهاي كشتار جمعي، مسالهي حقوق بشر و آزاديهاي اساسي افزود: لنين معتقد است به جاي كشتن پشهها ابتدا بايد باتلاقها را خشك نمود. ديدگاه برخي ابرقدرتها درخصوص جوامع بستر تروريزم نيز به اين صورت است.
وي ادامه داد: همواره سعي بر اين شده كه پديدههاي بالا را در مجرايي خاص با يكديگر مرتبط نموده و در اين راستا مواضعي را اتخاذ نمايند.
اين استاد دانشگاه با اشاره به اينكه متاسفانه در برخي موارد كشور ما را نيز جزو اين گروهها قرار ميدهند، گفت: من قطعا به شما ميگويم كه ما هيچگونه منافع اساسي در مسائل مربوط به اعراب و اسرائيل نداشته و تا كنون به واسطهي مواضع غلطمان در اين خصوص بهاي سنگيني را به جان خريده و هنوز هم آن را پرداخت ميكنيم.
باوند همچنين افزود: از سويي در جريان اعراب و اسرائيل، ما توانايي بازدارندگي نداريم؛ مثلا اگر سوريه بخواهد با طرف مقابلش صلح بكند، آيا ما ميتوانيم از اين مساله جلوگيري كنيم؟ از سويي نيز آنها براي كارهايشان از ما كسب تكليف نميكنند و فراتر از همه آنكه به واسطهي اين همه بهايي كه تا كنون پرداختهايم نه تنها هيچ تشكري از ما نشده، كه ما را متهم به اخلالگري نيز ميكنند.
وي با اشاره به جنگ تحميلي 8 ساله به كشورمان گفت: در جريان جنگ هشت ساله همگان از اينكه جامعهي ما دچار فاجعه شده بود خشنود بودند و به واقع بيش از نيمي از كشورها از حملهي نظامي عراق به ايران حمايت كردند و امروزه نيز به گونهاي اين روند ادامه دارد.
اين استاد دانشگاه تاكيد كرد: امروز خليج فارس كانون خطاب طرح خاورميانه بزرگ است.
دكتر باوند معتقد است: تا به امروز سياست خارجي ما با نابسامانيهاي بسياري مواجه بوده كه اين نابسامانيها سبب شده بسياري از فرصتهاي قبلي را از دست بدهيم و رقبايمان را در ازاي از دست دادن اين فرصتها شاد گردانيم.
وي ادامه داد: رقباي ما از اينكه ما را در مركز توجهات مييابند بسيار خشنودند و در اين شرايط است كه حاكميت ما بر خليج فارس با چالش مواجه شده است.
اين استاد دانشگاه همچنين گفت: در شرايط كنوني بايد مواضعي صحيح اتخاذ كرده و تا پيش از آنكه دير شود اقدامات خردمندانه را انجام دهيم؛ چرا كه در غير اين صورت با مشكلاتي جدي مواجه خواهيم بود. در واقع اين آخرين فرصتي است كه ميتوانيم بر اساس تفكر جديد و ارزيابي خردمندانه از حوادث جاري نظام بينالملل عمل نماييم.
باوند در پايان تاكيد كرد: امروزه بيش از هميشه به همبستگي و همدلي بر اساس تاريخ ايراني و تمدن كهن كشورمان نيازمنديم تا بتوانيم حول آن جايگاه مطلوب براي كشورمان كسب نماييم.
پس از سخنان دكتر هرميداسباوند، دكتر مرتضي ثابتفرد با عنوان «شناخت هويت ايراني در روزگار فردوسي و اكنون» به سخنراني پرداخت و پس از آن نيز جلسه پرسش و پاسخ برگزار شد.