هرميداسباوند: درخواست نشست وين از تهران تكراري بود /رفتار فعلي آمريكا پاسخي به نامه احمدينژاد است
13 خرداد 1385
يك استاد دانشگاه معتقد است كه ميتوان با انعطافپذيري در چارچوب مذاكراتي سازنده، در خصوص غنيسازي اورانيوم با غرب به نتيجهاي مورد رضايت تمام طرفها دست يافت.
دكتر داوود هرميداسباوند، استاد دانشگاه در گفتوگو با خبرنگار انرژي هستهيي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در ارزيابي نتيجهي نشست اخير كشورهاي موسوم به 1+5 در وين اظهار داشت: به نظر ميرسد كه مواضع آمريكاييها در نتيجهي تصميم اعضاي حاضر در اين نشست به ويژه روسيه و چين، بيتاثير نبوده است.
وي با اشاره به درخواست 1+5 از ايران براي تعليق كامل غنيسازي اورانيوم افزود: اين موضع پيش از اين نيز بارها اعلام شده و از ايران خواسته شده بود كه از آن تبعيت كند، به عنوان مثال در آخرين مواضع كشورهاي اروپايي، چين و حتي روسيه و همچنين دو بيانيهي اخير آژانس اين درخواست از ايران مطرح شده بود.
اين استاد دانشگاه مدعي است: نيل 1+5 به اجماع در خصوص طرح درخواست توقف كامل غنيسازي از ايران حاكي از آن است كه براي برخوردهاي بعدي در صورت عدم تمكين با ايران نيز اجماع لازم صورت گرفته است.
هرميداسباوند در ارتباط با رويكردي كه درشرايط كنوني كشورمان بايد به پيشنهادات و مشوقهاي 1+5 داشته باشد، گفت: بايد هميشه به صورت انعطافپذير با مسايل برخورد كرد، اين رويكرد البته به معناي عدول از مواضع بر حق يا حقوقمان نيست، بلكه رويكرد انعطافپذير ميتواند تا حدود زيادي كارگشا باشد.
وي در ادامه اظهار داشت: تهران بايد اعلام كند كه ما مذاكره را به نحوي كه منافع جامعهي جهاني از سويي و منافع خودمان را از ديگر سو تامين نمايد، با كمال ميل ميپذيريم و نبايد فراموش نماييم كه در مذاكره ميتوان بر روي بسياري از مسايل چانهزني كرد.
اين استاد دانشگاه افزود: خواست ايران انجام غنيسازي در مقياسي محدود است و غرب نيز توقف غنيسازي را از ايران ميخواهد، در صورت ورود به جريان مذاكراتي سازنده، ميتوان راهي ميانه كه خواست تمام طرفها را تامين كند را يافت و در آن چارچوب سطوحي مختلف را براي غنيسازي در نظر گرفت.
هرميداسباوند ادامه داد: بايد به ياد داشته باشيم كه اگر با چند بار ايستادگي غرب انعطافي را نشان دهد اين به آن معنا نيست كه هرگاه ما بر موضعمان ايستادگي كنيم آنها كوتاه ميآيند. بايد موضعي عاقلانه اتخاذ كرد و انعطافپذير بود.
وي همچنين دربارهي ابراز تمايل واشنگتن براي ورود به مذاكرات هستهيي با ايران، گفت: آمريكا پيش از اين يكبار هم در زمان زلزلهي بم پيشنهاد سفر هياتي به ايران را مطرح كرده بود كه در آن زمان اين موضوع خنثي شد، ولي امروز شرايط متفاوت شده و آمريكاييها هم در عين حال كه افرادي پراگماتيست را در راس امور دارند، فوقالعاده احساسي هستند.
اين استاد دانشگاه در ادامه اظهار داشت: به نظر ميرسد كه اگر تهران با اين پيشنهاد واشنگتن با رويكردي مثبت برخورد كند، آنها نيز به تدريج از موضع حاد و غيردوستانهشان برخواهند گشت، ضمن آنكه نفس نامهي آقاي احمدينژاد نيز چنين پاسخي را ميطلبيد
***********************************
چهار هدف جديد آمريكا
گفت وگو بادكترداوودهرميداس باوند،استادروابط بين المللي دانشگاه تهران -
ايران ما - "دكتر داوود هرميداس باوند"، استاد روابط بين المللي دانشگاه تهران و ديپلمات سابق كشورمان، در گفت و گو با خبرنگار انرژي هستهاي خبرگزاري ايرانيوز، بااشاره به اظهارات كاندوليزارايس و ارايه پيشنهاد جديد به ايران، اظهار داشت: ماههاست كه از داخل ايالات متحده آمريكا، اشخاص با نفوذي مانند "سناتور لوگان"، رئيس كميسيون خارجي سناي آمريكا به همراه برژيسنسكي، ريچارد مورخي و مادلين آلبرايت و ...خواستار مذاكره مستقيم مقامات دولت جورج بوش با ايران درباره برنامه هستهاي كشورمان هستند. درهمين حال، در خارج از خواستاردر پيش گرفتن راه حل دموكراتيك و مذاكرات رو درروي دو كشور بوده و هستند.
استاد روابط بين المللي دانشگاه تهران، اظهارات خانم رايس مبني بر تعليق غني سازي اورانيوم را از سوي ايران به منظور پيوستن ايالات متحده آمريكا به مذاكرات را دراثر فشارهاي بين المللي دانست و اين اظهارات را داراي چهار هدف و اثر ارزيابي كرد.
دكترهرميداس باوند گفت: آمريكاييها در واقع با اين اقدام كاملاً هدفمند تلاش كردند كه گليم را از زير پاي روسيه و چين بيرون بكشند تا ديگر منتظر تغيير موضع آنها نيز نباشند. هدف دوم دولت بوش از اين اقدام تاثير گذاري نسبي بر انتخابات آتي كنگره آمريكا بود تا وجهه خدشه دار شده جمهوري خواهان بخصوص جورج بوش تعديل شود.
وي، دربيان سومين و چهارمين هدف آمريكا از اقدام اخير خاطر نشان كرد در واقع آنها با اين پيشنهاد به درخواست شخصيتهاي سياسي داخلي و بين المللي پاسخ مثبت داده و اعتماد آنها را مجدداً جلب نمودند.
هرميداس باوند، مهمترين و تاثيرگذارترين هدف آمريكا از اقدام اخير رامشروعيت بخشي به اقدامات هجومي وتند ايالات متحده درصورت واكنش منفي تهران اعلام كرد و افزود: در حقيقت آنها خواستند ادعا كنند كه "ما همه راههاي مسالمت آميز و صلح طلبانه راارايه كرديم و حتي حاضر به گفت و گوي مستقيم شديم، اما ايران همچنان موضع راديكال خود را حفظ كرد" .
وي گفت: در اين صورت، آمريكايي ها دست خود را باز خواهند ديد تا به اقدامات تند اعم ازتحريم وتهديدنظامي بپردازند.
دكتر داوود هرميداس باوند، به جلسه گروه 1+5 نيز اشاره كرد و گفت: البته اين اقدام آمريكاهمزمان با نشست قدرتهاي هستهاي و آلمان، تاثير نسبي بر تجمع وزيران خارجه شش كشور در وين ميگذارد و با توجه به نوع واكنش تهران، تا حدودي نيز موضع روسيه و چين را در برابر آمريكاو اروپا ضعيف ميكند.
استاد روابط بين المللي دانشگاه تهران درپايان به دولتمردان كشورمان توصيه كرد: ضمن ايستادگي بر مواضع درست، اعتدال را رعايت كنند. در واقع بايد با موضع اعتدالي، ميدان را از طرف مقابل بگيرند.