دکتر باوند استاد روابط بين الملل دانشگاه تهران، مدت 9 سال در کميته حقوقي مجمع عمومي سازمان ملل فعاليت کرده است. با او در خصوص پرونده اتمي ايران و ارجاع احتمالي آن به شوراي امنيت گفت و گو کرده ايم.
چه اتفاقي افتاد که پرونده ايران به شوراي امنيت گزارش شد؟
در اجلاس پنج عضو دايم شوراي امنيت و آلمان در لندن دو روز قبل از آغاز جلسه فوق العاده ي شوراي حکام، طرفين ضمن دادن هشدار به ايران، توافق کردند که منتظر نتيجه جلسه اضطراري شوراي حکام آژانس انرژي اتمي گذشته بمانند. که در اين جلسه هم مقرر شد به عنوان اولين گام پرونده ايران به شوراي امنيت گزارش شود. البته از ابتدا نيز سعي داشتند تا مسئله ايران را در مقابل جامعه بينالمللي و به عنوان تهديدي براي صلح وامنيت جهاني معرفي کنند. در اين چارچوب آمريكا موفق شد بسياري از اعضاي جامعه جهاني را عليه ايران بسيج کند.
تفاوت گزارش با ارجاع چيست؟
در ارجاع، ضمن اينکه آژانس کشور مورد نظر را تهديدي براي صلح و امنيت جهان تلقي مي کند، خود را نيز داراي صلاحيت رسيدگي نمي داند و خواستار اقدام شوراي امنيت مي شود. اما گزارش تنها شرح ما وقع است و اقدام قطعي شوراي امنيت را به دنبال ندارد.
يعني اکنون شوراي امنيت اقدامي نمي کند؟
خير. شوراي امنيت منتظر مي ماند تا ماه مارس که البرادعي گزارش خود را ارايه دهد.
به نظر شما در شوراي امنيت هم صف بندي عليه ايران خواهد بود؟
البته مي دانيم که گزارش پرونده اتمي ايران به شوراي امنيت، جهت اطلاع اين نهاد صورت ميگيرد، ولي همين مسئله نشانگر آن است كه در صورت طرح موضوع ايران در شورا، كم و بيش شاهد همان آرايي خواهيم بود كه در شوراي حكام نيز مشاهده كرديم.
به نظر شما اقدامات شوراي امنيت در چه زمينه هايي خواهد بود؟
شوراي امنيت بر اساس ماده 39 در اولين اقدام مي تواند به ايران توصيه هايي بکند. اين توصيه ها احتمالا همراه با ضرب الاجل و سقف زماني خواهد بود.
و اگر به توصيه اعتنايي نشود؟
آن وقت شوراي امنيت بر اساس ماده 41 تصميم گيري مي کند و ايران را، به لحاظ اقتصادي و سياسي، مجازات خواهد کرد.
نوع و حدود مجازات ها چه چيزهايي مي تواند باشد؟
متغير است . همه چيز بستگي به 5 کشور عضو دايم شوراي امنيت دارد.
تا ماه مارس ايران چه اقداماتي مي تواند انجام دهد، تا از شدت عمل آنان بکاهد؟
ايران بايد سياست هايش را تعديل و از زبان ديپلماسي استفاده کند. مي شود بر اساس طرح روسيه توافقي کرد که منافع دو طرف حفظ شود. چنانچه ايران بر موضع قبلي خود ايستادگي کند، در شوراي امنيت نيز شاهد همان جبههگيري شوراي حكام خواهيم بود
شما پيشنهاد خاصي داريد؟
پيشنهاد من سيستم چرخشي و گردشي است. بر اين اساس مي توان به غني سازي پرداخت و از اين مسير هم عبور کرد.
سيستم چرخشي چگونه است؟
يعني مراحل غني سازي 5 سال در ايران و 5 سال در روسيه باشد. مي توان 5 سال اول را در روسيه انجام داد. البته اين يک راه حل است
راه حل ديگري هم وجود دارد؟
بله مي توان مثلا براي غني سازي يک کنسرسيوم بين المللي تشکيل داد.
فکر نمي کنيد تغيير تيم مذاکره کننده هسته اي که قبلا از خواسته هاي اروپا بود، کمي از التهاب بکاهد؟
نه. پرونده از حالت فني خارج و ديگر سياسي شده است. تغيير اين تيم ديگر دردي را دوا نمي کند.