مخالفت تندروها در ايران با مذاکره با آمريکا در باره عراق
صادق صبا
تحليلگر مسائل ايران در بی بی سی
روزنامه جمهوری اسلامی، از نشريات پرنفوذ در جناح تندرو حاکميت ايران، موافقت حکومت جمهوری اسلامی با مذاکره با آمريکا درباره مسائل عراق را يک اشتباه تاريخی توصيف کرد.
چند هفته پيش رهبران ايران و از جمله آيت الله خامنه ای اعلام کردند که جمهوری اسلامی حاضر است برای رفع مشکلات در عراق با آمريکا مذاکره کند.
مخالفت صريح و آشکار روزنامه جمهوری اسلامی با مذاکره با آمريکا نشان می دهد که موضوع گفتگو با آمريکا به چه معضل بزرگی برای حاکميت ايران تبديل شده است.
اين موضوع آنقدر حساس است که روزنامه جمهوری اسلامی که نزديک به رهبر کشور است و معمولا معتقد است که همه بايد از اوامر ولی فقيه اطاعت کنند به خود اجازه می دهد که در باره گفتگو با آمريکا صريحا با نظرات آيت الله خامنه ای مخالفت کند.
نگران "عقب نشينی"
نگرانی اصلی اين روزنامه که در سرمقاله روز دوشنبه آن منعکس شده اين است که آمريکا هر گونه مذاکره با ايران را "عقب نشينی" جمهوری اسلامی تلقی خواهد کرد و در سطح جهان به ويژه
در ميان انقلابيون جهان خواهد گفت که "سرانجام ايران اسلامی و انقلابی نيز تسليم شده است".
از اين رو روزنامه جمهوری اسلامی هر گونه مذاکره با آمريکا را يک اشتباه تاريخی می داند و به دولتمردان جمهوری اسلامی توصيه می کند که در برابر به گفته اين روزنامه قلدری همچون آمريکا هرگز سياست نرمش و سازش جواب نخواهد داد.
تفاوت رفتار کيهان و جمهوری اسلامی
البته روزنامه جمهوری اسلامی ممکن است ادعا کند که در ايران آزادی بيان وجود دارد و آنها نظر خود را بيان کرده اند هر چند که اين نظر مخالف ديدگاه های ولی فقيه باشد. ولی واقعيت قضيه اين است که در ايران معمولا روزنامه ها اجازه ندارند که با رهبر صريحا مخالفت کنند.
موقعی که چند هفته پيش علی لاريجانی، دبير شورای عالی امنيت ملی، برای اولين بار در تاريخ بيست و هفت ساله جمهوری اسلامی از آمادگی ايران برای مذاکره با آمريکا بر سر مسائل عراق سخن گفت روزنامه کيهان شديدا با آن مخالفت کرد و هر گونه گفتگو با آمريکا را ذلت و تسليم طلبی توصيف کرد.
ولی موقعی که آيت الله خامنه ای نيز بعدا اين گفتگوها را با شروطی تاييد کرد روزنامه کيهان از مواضع خود عقب نشينی کرد و در شماره روز دوشنبه خود نوشت که اظهارات رهبر کشور مبنی بر اينکه اين مذاکرات صرفا برای بيان ديدگاه های ايران در باره امنيت عراق است نگرانی آنها را برطرف کرده است.
شبهات باقی مانده برای پيروان آيت الله
به نظر می رسد که هدف اصلی مقامات ايران از اعلام آمادگی برای مذاکره با آمريکا در باره مسائل عراق اين است که از فشارهای آمريکا بر جمهوری اسلامی برسر موضوع فعاليت های هسته ای کشور بکاهند و تلاش کنند تا خطراتی که نظام را تهديد می کند برطرف سازند.
ولی گويا بعضی از محافل تندرو در حاکميت ايران خطير بودن موقعيت کنونی برای جمهوری اسلامی را جدی نمی گيرند و برای آنها مبارزه با به اصطلاح شيطان بزرگ همچنان هدف اصلی است.
البته آيت الله خامنه ای در گذشته در ايجاد اين جو ضد آمريکايی شخصا نقش اساس بازی کرده و با هرگونه گفتگو با آمريکا مخالفت کرده بود.
ولی حال به نظر می رسد در حالی که آيت الله خامنه ای تشخيص داده برای مقابله با تهديدهای آمريکا بر سر برنامه هسته ای ايران لازم است که با شيطان بزرگ نيز مستقيما تماس بر قرار شود، برای پيروان او درک اين موضوع همچنان دشوار است و آنها دچار پرسش ها و شبهاتی شده اند.