هرميداس باوند درگفتوگوبا ايسنا: ناكامي آمريكا درقبال كره شمالي، موضع عليه ايران را سختتر ميكند
19 مهر 1385
يك كارشناس مسايل بينالملل با اشاره به بازتاب اقدام كرهي شمالي در آزمايش سلاح هستهيي بر پروندهي هستهيي كشورمان گفت: تصور ميكنم اين اقدام موضع مقابلهي با ايران را سنگينتر و سختتر خواهد كرد؛ ناكامي غرب و آمريكا در مواجههي با كرهي شمالي موجب ميشود كه موضع سختتري را نسبت به ايران اتخاذ كنند.
دكتر داود هرميداس باوند، استاد دانشگاه در گفتوگو با خبرنگار انرژي هستهيي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) با اشاره به واكنشهاي تند كشورهاي جهان به ويژه آمريكا نسبت به آزمايش سلاح هستهيي از سوي كرهي شمالي گفت: بسياري از كشورها به ويژه آمريكا تهديد كره شمالي به آزمايش سلاح هستهيي را يك بلوف ميديدند، اما اين كشور آنچه را كه در اينباره اعلام كرده بود، انجام داد.
وي با بيان اين كه كشورها نهايتا اين واقعيت را كه كرهي شمالي اقدام به آزمايش سلاح هستهيي كرده است بايد بپذيرند گفت: دير يا زود برخورد اين كشورها با كرهي شمالي مثل كشوري ميشود كه به قدرت اتمي دست يافته است.
اين استاد دانشگاه در خصوص برخورد آمريكا، ژاپن، كرهي جنوبي، چين و روسيه با اين اقدام كرهي شمالي اظهار داشت: اگر كرهي شمالي بخواهد از اين مساله چشم پوشي كند، يقينا متقاضي امتياز بالاتري خواهد بود و اگر چشم پوشي نكند در معرض تحريمهاي بيشتري قرار ميگيرد.
هرميداس باوند ادامه داد: وضعيت جديد به وجود آمده در شرق آسيا در اثر اين اقدام كرهي شمالي، ژاپن را به سمت دستيابي به سلاح هستهيي ميكشاند. با آن كه ژاپن زير چتر حمايت هستهيي آمريكا به لحاظ امنيتي قرار دارد، اما اين چتر حمايتي با اين اقدام كرهي شمالي، ديگر ناكافي است.
اين كارشناس مسايل بينالملل در توضيح مطلب فوق افزود: دارندگان سلاح هستهيي خود را به خاطر كشور ديگري به خطر نمياندازند. زماني چتر حمايتي هستهيي آمريكا در اروپا قرار داشت اما اين مساله در شرايطي بود كه آمريكا با بحران موشكي از سوي كوبا مواجه نبود، پس از مواجههي آمريكا و كوبا كشورهايي مثل فرانسه موقعيت خود را متزلزل ديدند و به سمت دستيابي به سلاح هستهيي رفتند.
هرميداس باوند افزود: اين اتفاق در مورد چين نيز كه تحت چتر حمايت هستهيي شوروي سابق قرار داشت افتاد.
وي با بيان اين كه كرهي شمالي از نظر ژئو پليتيك كشوري منزوي است كه در شاه راه تعاملات بينالمللي قرار ندارد تصريح كرد: اما موضوع ايران با توجه به اين كه ماهيتا كشوري ژئوپليتيك است، نميتواند كشوري « بركنار» باشد.
اين استاد دانشگاه با اشاره به تفاوتهاي موجود بين مسالهي ايران با كرهي شمالي گفت: در مورد كرهي شمالي فقط آمريكا و ژاپن فشار ميآورند، اما در مورد ايران علاوه بر آمريكا، اروپاييها و كشورهاي منطقه و همسايگان ايران اعمال فشار ميكنند. بنابراين نميتوان شرايط ايران را با كرهي شمالي يكي دانست.
اين استاد دانشگاه خاطرنشان كرد: در شرايطي كه ايران اعلام كرده است كه صرفا براي استفادهي صلحآميز از انرژي هستهيي، ميخواهد از اين انرژي استفاده كند، بهتر است در اين چارچوب قبل از آن كه بحث به نتايج نامطلوب كشيده شود، طرفين به تصميمي مرضيالطرفين و مسالمتآميز دست يابند.
هرميداس باوند تاكيد كرد كه در موضوع ايران اروپاييها تمايل دارند، مساله از مسيري مسالمتآميز حل و فصل شود.