JMINews:به دعوت جبهه ملی ایران ٬طبق سنت همه ساله برای گرامیداشت شهدای رخداد سی تیر 1331 قرار بود که اتوبوس ها از میدان ۷ تیر عازم ابن باوین مزار شهدا شوند. از ساعت ۴ بعد از ظهر جمعیت زیادی که بیشتر آنان جوانان با علائم سبز بودند در این میدان جمع میشوند که با ممانعت نیروهای گارد ضد شورش ٬نیروی انتظامی و امنیتی و لباس شخصی ها مواجه می گردند که وحشیانه به ضرب و شتم و دستگیری تجمع کنندگان می پردازند. بر اساس گزارشات دریافتی از میدان هفت تیر آقایان حسین عزت زاده ٬اصغر فنی پور٬حسین مجتهدی ٬حاج آقا کمیلیان ٬حمید مجتبایی٬حسين رياحي ، علي قادري ، محمدعلي رباطي و خانم مرادی از اعضای جبهه ملی ایران به همراه عده زیاد دیگری از هموطنان از جمله دستگیر شدگان هستند. فیلم میدان ۷ تیر/ 30 تیر1388 / click here
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Radio Farda
ايران
درگيری نيروهای ضد شورش با معترضان در مرکز تهران
نیروهای ضد شورش در یکی از خیابان های تهران
۱۳۸۸/۰۴/۳۰
نيروهای ضد شورش همراه با لباس شخصی ها روز سه شنبه با ضرب و شتم صدها معترض به نتايج انتخابات رياست جمهوری در خيابان های مرکزی تهران، تلاش کردند مانع برگزاری تظاهرات آرام آنها شوند.
یک شاهد عينی به رادیو فردا گفت: کسانی که که برای تجمع به میدان هفت تیر آمده بودند بیش از چند هزار نفر بودند، ولی نیروهای امنیتی آنها را مورد ضرب و شتم قرار داده اند.
این شاهد عینی از حضور چشم گیر نیروهای ضد شورش و لباس شخصی ها در میدان هفت تیر و خیابان های اطراف خبر داده و گفت این نیروهای اجازه نمی دادند که هیچ گونه تجمعی شکل بگیرد و به شدت مردم را مورد ضرب و شتم قرار دادند.
بنا بر دیگر گزارش های دریافتی، در محدوده ميدان هفت تير و خيابان کريمخان بين نيروهای ضد شورش و معترضان درگيری هایی رخ داده است.
این در حالی است که رويترز، گزارش داده است تظاهرات کنندگان شعار هايی مانند؛ «احمدی نژاد استعفاء، استعفاء» و «مرگ بر ديکتاتور» سر می دادند.
شاهدان عينی از بازداشت دهها نفر در روز سه شنبه در میدان هفت تیر خبر داده اند.
در همین زمینه، یکی از اعضای جبهه ملی ایران به رادیو فردا گفته است: نیروهای امنیتی تعدادی از اعضای جبهه ملی ایران را نیز در میدان هفت تیر بازداشت کرده اند.
به گفته این فعال سیاسی حسین عزت زاده و اصغر فنی پور اعضای شورای مرکزی، حسین مجتهدی، علی قادری، حمید مجتبایی، حسین ریاحی، و آقای کمیلیان از اعضای جبهه ملی روز سه شنبه در میدان هفت تیر بازداشت شدند.
این عضو جبهه ملی تصریح می کند: حداقل بیست نفر دیگر از مردم نیز دستگیر شدند اما چون تجمع به خبابان های اطراف کشیده شد احتمالا افراد دیگری نیز در این خیابان ها بازداشت شده اند.
اين نخستين تجمع اعتراضی پس از نماز جمعه به امامت اکبر هاشمی رفسنجانی است. در ۲۶ تيرماه نيز پس از پايان نماز جمعه دهها هزار نفر در خيابان های تهران دست به راهپيمايی اعتراضی زدند و نيروهای ضد شورش با ضرب و شتم و گاز اشک آور کوشيد تا معترضان را متفرق کند.
تجمع روز سه شنبه به مناسبت گرامیداشت ۳۰ تير ۱۳۳۱ برگزار شده است. جبهه ملی ایران دعوت کرده بود به مناسبت این روز پس از تجمع در میدان هفت تیر ، با اتوبوس به قبرستان کشته شدگان تحولات ملی شدن نفت در ابن بابویه حرکت کنند.
در ۳۰ تير ۱۳۳۱ پس از تظاهرات در تهران و برخی دیگر از شهرهای ایران ، محمد رضا شاه مجبور شد که شرايط محمد مصدق را بپذيرد و دولت قوام السلطنه سقوط کرد.
سرتيپ احمدرضا رادان، جانشين فرمانده نيروی انتظامی، روز سه شنبه پيشتر هشدار داده بود که با هرگونه تجمعی برخورد خواهد شد.
احمدرضا رادان در گفت وگو با خبرگزاری مهر، با اشاره به شايعه برگزاری تجمع اعتراضی گفته بود: پليس وظيفه دارد با اين تجمعات غير قانونی برخورد قاطعانه ای داشته باشد.
پس از آن که وزارت کشور ايران اعلام کرد محمود احمدی نژاد در انتخابات ۲۲ خردادماه به پيروزی رسيده است، تهران و برخی شهرهای ايران شاهد تظاهرات معترضان به انتخابات بوده است.
در حالی که مقامات دولتی ايران می گويند ۲۰ نفر در اعتراضات به نتیجه انتخابات کشته شده اند، گروههای طرفدار حقوق بشر می گويند تعداد کشته شدگان بسيار بيشتر از آمار رسمی است.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
بازداشت اعضای جبهه ملی ایران
HARNA
گزارشها از تهران حاکی از آن است که نیروهای ضد شورش و لباس شخصیها با یورش به معترضان به نتیجه انتخابات تلاش کردند تا تظاهرات آرام آنها را بر هم بزنند.
خبرگزاری رویتز به نقل شاهدان عینی گزارش کرده که صدها هوادار میرحسین موسوی، عصر امروز سهشنبه قصد داشتد در اعتراض به نتیجه انتخابات در میدان هفت تیر تهران تجمع کنند که نیروهای امنیتی آنها را مورد ضرب و شتم قرار دادند.
این درگیریها حدفاصل خیابان کریمخان تا میدان هفت تیر رخ داد و نیروهای ضدشورش برای پراکنده کردن معترضان از گاز اشکآور استفاده کردند.
رویترز گزارش کرده که معترضان شعار «احمدینژاد استعفا، استعفا» و «مرگ بر دیکتاتور» سر میدادند.
شاهدان عینی از بازداشت دهها تن خبر دادهاند.
خبرگزاری جبهه ملی نیز از بازداشت برخی از اعضای این جبهه خبر داده است.
بنابر اعلام این خبرگزاری، «حسین عزتزاده ٬اصغر فنیپور، حسین مجتهد، علی قادری٬ حمید مجتبایی» از جمله اعضای جبهه ملی هستند که در این درگیریها بازداشت شدهاند.
تجمع امروز به مناسب ۳۰ تیرماه سال ۱۳۳۱ برگزار شده بود. در چنین روزی هواداران محمد مصدق با تظاهرات در شهرهای مختلف، شاه ایران را به پذیرش خواستههای خود مبنی بر کنار گذاشتن دولت قوام السلطنه مجبور کردند.
این تجمع در حالی برگزار شد که احمدرضا رادان، جانشین فرمانده نیروی انتظامی هشدار داده بود که پلیس با هرگونه تجمع غیرقانونی برخورد خواهد کرد.
رادان به خبرگزاری مهر گفته بود که «پلیس وظیفه دارد با این تجمعات غیرقانونی برخورد قاطعانهای داشته باشد.»
گزارشهای غیر رسمی تاکنون از جان باختن بیش از ۱۰۰ نفر در ایران طی ناآرامیهای یک ماه گذشته حکایت دارد. مقامهای دولتی ایران تعداد کشتهشدگان را تنها ۲۰ نفر اعلام کردهاند.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
جلوگیری از برگزاری مراسم گرامی داشت شهدای سی تیر
اعضای سازمان جبهه ملی ایران با توجه به سنت همه ساله در نظر داشتند تا
برای گرامیداشت شهدای رخداد سی تیر 1331بر مزار آنان گرد هم آیند که با
ممانعت نیروهای گارد ضد شورش و امنیتی و لباس شخصی ها مواجه می شوند
بر اساس گزارشات دریافتی از میدان هفت تیر خیل عظیمی از ملت ایران در
خیابانهای اطراف میدان هفت تیر حضور داشته و تعدادی از جوانان نیز دستگیر
شده اند که از احتمال بازداشت نیروهای سازمان جبهه ملی ایران هنوز هیچ
اطلاعی در دست نیست.
~~~~~~~~~~~~~~~
Related News
دعوت جبهه ملی ایران به گردهمایی برای گرامیداشت شهدای سی ام تیر و تمامی شهیدان راه آزادی ایران
"
به نام خداوند جان و خرد
" ای مردم، من به جرات می گویم که استقلال ایران از دست رفته بود، ولی شما با رشادت خود آن را نگهداشتید ... ای کاش مرده بودم و ملت ایران را این طور عزادار نمی دیدم ... "
دکتر محمد مصدق
سی ام تیرماه 1331
پنجاه و هفت سال پیش، که جنبش نوپای ملی ایران به رهبری دکتر محمد مصدق، بر آن بود ، تا در عرصه سیاست داخلی آزادی انتخابات و مطبوعات و استقرار حاکمیت ملی بر اساس قانون اساسی مشروطه را به منصه ظهور رساند و در پهنه سیاست خارجی، موازنه منفی و ملی شدن صنعت نفت را برای ملت ایران به ارمغان آورد، مانعی عمده بر سر راه بود، و آن اینکه، استبداد وقت می خواست تا با رویکردی انحصارگرایانه، قدرت مطلق را در دست داشته باشد و با تحریف و نقض قانون اساسی مشروطه که ثمره جان و اندیشه کوشندگان راستین راه آزادی بود، ابزار کارایی و مجال عملکرد دولت قانونی را محدود سازد، که استعفای اعتراض آمیز دکتر مصدق و جنبش اعتراض مدنی پس از، آن پیش بینی ها و معادله های تصاحب قدرت و تسلط بر قوه مجریه را بر هم ریخت .
دولت منتصب به دربار، در آغاز کوشید تا با تکیه بر نیروی قهریه تفنگ و سرنیزه، و ایراد خطابه های تهدیدآمیز و عوامفریب، مشروعیتی میان تهی را برای خویش فراهم آورد، غافل از آن که روح جمعی و خودآگاهی ملی، وجدان ملتی را به خروش آورد که ارزش های از جان گرانبهاتر خود، آزادی و منافع ملی را در خطر می دید . حضور صلح آمیز و اعتراض مدنی ایشان را حاکمیت استبدادی برنتابید و به خشونت و ددمنشی دست یازید و خون شمار زیادی از فرزندان پاک نهاد این مرز و بوم را بر سنگفرش های میدان بهارستان روان ساخت، اما در عزم راسخ ملت ایران خللی وارد نگردید و استبداد مطلقه را به عقب نشینی و تمکین وادار ساخت که به خواست مردم گردن نهد .
خون آن شهیدان سرفراز، زمان و مکان را درنوردیده است و در شریانهای تاریخ این کهن بوم بر ساری و جاری است . خون هایی که نهال های برومند دیگری را آبیاری ساخت و فرزندان سربلند دیگری را در سایه سار آنها پرورید، که حماسه های جاودانه دیگری را رقم زنند . حماسه 16 آذرماه 1332 ،حماسه نهضت مقاومت ملی، هشت سال دفاع میهنی، هجدهم تیرماه 1378 و ... تا حماسه های خونبار و سترگ خردادماه و تیرماه هشتادوهشت که هر یک چامه ای سرشار از افتخار و اندوه است .
اکنون ماییم و میراث آن جان باختگان آرمانخواه، که جهانی دیگر و ایرانی آزاد و آباد را می خواستند رقم زنند و در این امید جان گرامی به نثار آوردند. به یاد ایشان، به یاد شهیدان سی ام تیرماه، به یاد شهیدان راه آزادی و مردمسالاری و منافع ملی، و با درود به شهیدان پویش و خیزش آگاهانه و مدنی خرداد و تیرماه هشتادوهشت، گردهم می آییم و با نثار گل و ادای احترام بر مزار متبرکشان در ابن بابویه، نام و یاد و راهشان را گرامی میداریم .
آن عاشقان سرزه که با شب نزیستند رفتند و شهر خفته ندانست کیستند
فریادشان تموج شط حیاط بود چون آذرخش در سخن خویش زیستند
مرغان پرگشوده توفان که روز مرگ دریا و موج و صخره برایشان گریستند
زمان : سه شنبه سی ام تیرماه - ساعت 17
مکان و محل حركت : میدان هفت تیر جنب مسجد امام جواد
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
پنجاه و هفتمین سالروز قیام ملی سی تیر را گرامی میداریم
طبق سنت همه ساله عصر روز سی ام تیر بر سر مزار شهدای قیام ملی سی تیر در ابن بابویه حضور یافته تربت پاک آن شهدای گرانقدر را گلباران میکنیم. وسیله رفت و برگشت راس ساعت 30/4 بعد از ظهر روز سه شنبه 30/4/88 در میدان هفت تیر روبروی مسجد الجواد مهیاست.
کمیته تشکیلات جبهه ملی ایران – استان تهران
24/4/88
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
برنامه راهپیمایی 30 تیر
ساعت گردآمدن: 16
نخواهیم گذاشت خون به خاک ریخته خواهران و برادرانمان فراموش شود
مروری بر تاریخ و روز 30 تیر :
خیزش 30 تیر : سي ام تير سال 1331 خورشیدی ، پس از پنج روز تظاهرات خونين و پر تلفات در تهران و پاره اي از شهرهاي ديگر، شاه مجبور شد كه شرايط دكتر محمد مصدق را بپذيرد و از او بخواهد كه بار ديگر رياست دولت را بر عهده گيرد. دكتر مصدق به عنوان اعتراض به مداخلات شاه در امور اجرايي، از رياست دولت كناره گيري كرده بود و شاه احمد قوام را مامور تشكيل كابينه ساخته بود كه مردم به پشتيباني از دكتر مصدق به خيابان ها ريختند و تا بازگرداندن وي به رياست دولت از پاي نشستند. دكتر مصدق تاكيد داشت كه نظام حكومتي ايران مشروطه پارلماني است و شاه قانونا حق مداخله در امور اجرايي ( دولت ) را ندارد، زيرا كه رئيس دولت منتخب مجلس ( نمايندگان ملت ) است. مردم در تهران و چند شهر ديگر از جمله كرمان، شيراز، اصفهان، كرمانشاه و ... از بامداد سي ام تير ماه 1331 خورشیدی مانند روزهاي ديگر در حمايت از دكتر مصدق به خيابان ها ريخته بودند كه از ساعت 9 بامداد تظاهرات در منطقه بازار تهران و خيابان ناصرخسرو شدت بيشتري به خود گرفت. اندكي بعد گروه هاي ديگري از مردم كه در ميدان توپخانه، خيابان اكباتان، ميدان بهارستان و خيابان شاه آباد ( حد فاصل ميدان بهارستان تا ميدان مخبرالدوله ) گرد آمده بودند بر شدت تظاهرات افزودند . در اين ميان خبر رسيد كه از كرمانشاه كفن پوشان عازم تهران شده اند. ساعت ده بامداد از مقابل دانشگاه تهران كه آن زمان در حاشيه شهر بود، هزاران تن ديگر دست به راهپيمایی زده ، فرياد « يا مرگ يا مصدق » سر داده و به سوي ميدان فردوسي به حركت در آمده بودند و به همين گونه از ميدان فوزيه و نقاط ديگر شهر كه سربازان و تان كها وارد عمل شدند و مردم را به گلوله بستند . شدت عمل نظاميان درميدان بهارستان و خيابان هاي اطراف آن بيشتر بود. با وجود اين، مردم در نيمروز بر شدت تظاهرات خود افزودند و شاه كه خود را در خطر ديد تسليم شد و علاوه بر نخست وزيري، حاضر شد كه وزارت جنگ را هم به دكتر مصدق بسپارد. در مجلس هم هنگام اخذ راي اعتماد مجدد به دكتر مصدق، تنها سه نماينده راي موافق ندادند. دكتر مصدق « سي ام تير» را در تاريخ مبارزات، روزي فراموش نشدني خواند، كه مردم ايران يكدل و يک زبان بر ضد توطئه و تحريكات خارجي بپاخاستند و پيروز شدند. این وجود چرچيل نخست وزير وقت انگلستان و شاه از مخالفت و توطئه دست بر نداشتند, زيرا که شكست شاه در واقعه سي ام تير، شكست بزرگتري براي انگلستان بود كه ملي شدن صنعت نفت ايران و خلع يد از آن دولت، پايه هاي امپراتوري اش را به لرزه درآورده بود. تا اين كه يك سال و 28 روز بعد با كودتاي 28 امرداد درسال 1332خورشيدي به حكومت دكتر مصدق پايان دادند.چرچيل و دولت او با كوشش زياد ، دولت آمريكا (ژنرال آيزنهاور) را كه تازه روي كار آمده بود در اين براندازي با خود همدست كرد.چرچيل براي اين منظور به ديدار آيزنهاور به واشنگتن رفته بود. ترومن رئيس جمهوري قبلي آمريكا كه دولت مصدق را منتخب مردم مي دانست ، براي براندازي او تسليم فشار چرچيل نشده بود. نتايج براندازي 28 امرداد در ديدار سران آمريكا ، انگلستان و فرانسه دردسامبر همين سال در «كنفرانس برمودا» مطرح و بررسي همه جانبه شد.