اختلافات اتمى با ايران به مرحلهى حساسى رسيده است. به زودى آژانس بينالمللى انرژى اتمى موضوع هستهاى ايران را در نشستى به بحث خواهد گذارد. در اين شرايط حساس مقامات غربى تلاش دارند تا با لحنى كه گاه شديد و گاه مسالمتجويانه است، پيامدهاى اين مناقشه را به رهبران ايران گوشزد كنند، پيامدهايى كه مىتواند از تحريم اقتصادى تا تهاجم نظامى را شامل شود.
امروز خبرگزارى فرانسه گزارش داد كه جك استراو، وزير امور خارجهى بريتانيا لحن خود را نسبت به ايران در اختلافات اتمى با اين كشور ملايمتر كرده است. وى امروز در حاشيهى همايش جهانى اقتصاد در شهر داووس گفت، كشورهاى غربى مايلند تا اختلاف بر سر برنامه اتمى ايران از طريق مذاكراتى حل و فصل شود كه در عين حال منزلت ملى ايران را نيز خدشهدار نمىسازند. استراو افزود، در مذاكره با ايران بايد شئونات هر دو طرف مذاكره حفظ شده و هيچ كدام از آنها تحقير نشوند. به گفتهى استراو، كشورهاى غربى در گذشته، بخصوص در زمان سلطنت محمدرضا شاه و جنگ ميان ايران و عراق بارها رفتارى ناعادلانه با ايران در پيش گرفتند. اكنون پافشارى ايران بر ادامهى برنامه اتمىاش او را به حريفى سرسخت تبديل كرده، با اين حال براى حل وفصل اين اختلافات تنها راهى كه وجود دارد، راه حل ديپلماتيك است.
استراو همچنين اعلام كرد كه در روز دوشنبهى آتى يك هيأت بريتانيايى با على لاريجانى، رييس هيأت مذاكرهى ايرانى در اختلافات اتمى ديدار و گفتگو خواهد كرد. اعضاى شوراى حكام آژانس بينالمللى انرژى اتمى در وين در پنجشنبه آينده در مورد مناقشه اتمى ايران تشكيل جلسه خواهند داد. اين نشست به درخواست بريتانيا، فرانسه و آلمان تشكيل مىشود و در آن در مورد ارجاع پرونده اتمى ايران به شوراى امنيت سازمان ملل متحد تصميمگيرى خواهد شد.
اين در حاليست كه مقامات آلمانى مواضع شديدترى را نسبت به جاهطلبىهاى هستهاى جمهورى اسلامى اتخاذ كردهاند. امروز فرانكوالتر اشتاينماير، وزير امور خارجهى آلمان در گفتگو با هفتهنامه خبرى ”اشپيگل“، چاپ آلمان گفت، اگر ايران در جهت حل و فصل اين اختلافات از طريق ديپلماتيك همكارى لازم را نكند، نخستين پاسخى را كه دريافت خواهد كرد، تحريم اقتصادى است. اشتاينماير افزود، در واكنش به ايران استفاده از اهرم تحريم اقتصادى معقول و بخردانه است. جمهورى اسلامى بايد دريابد كه تا چه ابعادى به كمكهاى تكنيكى و اقتصادى غرب نياز دارد. وزير امور خارجهى آلمان امروز در وين با محمد البرادعى، مدير كل آژانس انرژى اتمى ديدار و گفتگو خواهد كرد.
در عين حال ولفگانگ شويبله، وزير كشور آلمان امروز خطر استفاده تروريستها از بمبهايى كه در آنها مواد راديو اكتيو بكار رفته را خطرى واقعبينانه خواند. وى كه با روزنامه آلمانى ”بيلد ام زونتاگ“ مصاحبه مىكرد گفت، مسلم است كه توسعه اينگونه سلاحها و يا سلاحهاى كشتار جمعى خطر بكارگيرى آنها توسط تروريسم بينالمللى را افزايش مىدهد. شويبله به ايران اشاره كرد و اظهار داشت، تاكنون مدركى واقعى بدست نيامده كه ثابت كند، جمهورى اسلامى مواد سازنده سلاحهاى هستهاى را در اختيار تروريستها قرار داده است. با وجود اين اظهارات رهبران ايران نگرانكننده است و از كشورى متمدن بعيد است كه رهبرانش چنين اظهاراتى بكنند.
از جانبى ديگر امروز يحيى رحيم صفوى، فرمانده كل سپاه پاسداران انقلاب اسلامى تهديد كرد كه اگر كشورهاى غربى به ايران حمله نظامى كنند، با حمله موشكى ايران مواجه خواهند شد. وى در سخنانش كه در صدا و سيماى جمهورى اسلامى پخش شد خاطر نشان كرد كه ايران داراى موشكهاى باليستيك و دوربرد است كه مىتواند با آنها تا شعاع ۲۰۰۰ كيلومترى را به زير آتش بگيرد.
با موشكهاى يادشده مىتوان اسراييل و يا پايگاههاى نظامى آمريكا در آسياى مركزى را مورد حمله قرار داد. صفوى همچنين ماموران امنيتى مخفى آمريكا و بريتانيا را متهم به دست داشتن در انفجارهاى اخير شهر اهواز كرد و به آنان هشدار داد تا از مداخله در امور داخلى ايران دست بكشند.