در گذشت آیت الله حسینعلی منتظری، روحانی بلند پایه ای که که روزگاری "جانشین برگزیده" و" چشم امام" خوانده می شد، ولی حق طلبی و پافشاری او بر اصول، و بویژه مخالفتش با کشتار چندین هزارتن از زندانیان سیاسی درسال 1367 به فرمان آیت الله خمینی، وی را مطرود و مغضوب رژیم ساخت، بار دیگر خاطرۀ دردناک بسیاری از تبهکاری ها و بیدادگری های نظام ولایت فقیه را زنده می کند. آیت الله منتظری که در دوران "جانشینی امام" به عنوان یک چهرۀ نمادین نظام مذهبی در معرض خشم و تمسخر مردم قرارداشت، با ایستادگی شجاعانه اش در برابر ستمگری ها و سفاکی هایی که به دست روحانی نمایان حاکم برای ادامۀ سلطه گری و حفظ انحصار قدرت ارتکاب می یافت، نشان داد که مردی است ازیک خمیرۀ متفاوت و بر خلاف آنچه که از آیت الله خمینی به ظهور رسیده بود، در کسوت روحانیت نیز کسانی را که صمیمانه پایبند حق و عدالت باشند و عهد و انصاف و ایمان را به قدرت نفروشند، می توان یافت. از آن پس وی با تاب آوردن در برابرانواع فشارها و محرومیت ها و باز نگشتن از مواضع حق طلبانۀ خویش، نه تنها احترام افکار عمومی را در ایران به خود جلب کرد، بلکه در سطح جهانی نیز به مثابه نمادی از روحانیت راستین و مخالف با ستمکاری ها و نا مردمی هایی که طی سه دهۀ اخیر به نام دین در کشور ما تداوم داشته است، شناخته شد. آیت الله منتظری از آن مایه شجاعت برخودار بود که هنگام محکوم ساختن کشتار زندانیان سیاسی به عنوان اقدامی مغایر بادین و دادگری، به آیت الله خمینی بنویسد: "ساواک شما روی ساواک شاه را سفید کرد." آیت الله خمینی بویژه بعد از مقام نیمه خدایی که پیرامونیان چاپلوس و نابکارش برای وی تراشیده بودند، انتظار اینگونه گستاخی ها را آن هم از کسی وی را آلت دست و تابع بی قید و شرط خود می پنداشت نداشت. او خشم خود را در آخرین نامه ای که به آیت الله منتظری نوشت با این جمله بر سر وی خالی کرد: "از آنجا كه روشن شده است كه شما اين كشور و انقلاب اسلامى عزيز و مردم مسلمان ايران را پس از من به دست ليبرالها و از كانال آنها به منافقين مىسپاريد، صلاحيت و مشروعيت رهبرى آينده نظام را از دست دادهايد." از آن هنگام تا 28 آذرماه 1388 که مرگ آیت الله منتظری فرارسید، او بیش از دو دهه که شش سالش در حبس خانگی گذشت، در اوضاع و احوالی بسیار دشوار به مبارزۀ حق جویانۀ خود با اختناق و استبداد و فسادی که در لوای ولایت رهبر کنونی نظام بر کشور سایه افکنده است، ادامه داد. در این مدت افراد خانواده و مریدان و مقلدان او در معرض انواع ستمکاری ها زندانها و بی حرمتی ها قرار گرفتند. یکی از کارهای ستودنی و هوشمندانۀ او که به روشن شدن بسیاری از گوشه های تاریک دوران آیت الله خمینی و در نتیجه ثبت شماری از رویدادهای مهم در تاریخ معاصریاری رساند، انتشار دوجلد خاطرات وی با سود جستن از اینترنت و وسایل امروزین ارتباط الکترونیک بود.
پس از تقلب بیشرمانه و خائنانه در انتخابات اخیر ریاست جمهوری با مباشرت مستقیم آیت الله خامنه ای، پس از برخاستن موج فراگیر سیز و قتلها سرکوبها و و تجاوزها و ددمنش هایی که در پی داشت، آیت الله منتظری باردیگر شجاعت و حق جویی خود را به بی پروا ترین ترین شکلی به معرض نمایش گذاشت و به صورت صدا و پناهگاهی برای پیکارجویان راه آزادی و دموکراسی در امد و به کار ارجمند و به یاد ماندنی خود تا آستانۀ مرگ ادامه داد.
این کارنامۀ ارجمند حق طلبی و آزادی خواهی به حق آیت الله منتظری را در شمار چهره های بزرگ و الهام بخش کشور ما در مطالبۀ آزادی و عدالت در می آورد. او را در شمار کسانی می گذارد که با مرگ جسمانی نمی میرند، بلکه پس از مرگ حیاتی دیگر می یابند و یادشان و الگوی کار و کردارشان تا هنگامی که شقاوت و خودکامگی و فریبکاری و بیدادگری به نام دین، از آن سرزمین رخت بر نبسته است، چراغ راه پویندگان راه حق و آزادگی باقی خواهد ماند.