عضو هیئت اجرائی و مسئول روابط عمومی جبهه ملی ایران
4 اردیبهشت 1388
محمود جعفری
چندی پیش بیانیهای با عنوان «ائتلاف ملی برای دموکراسی و حقوق بشر در ایران» و با امضای بسیاری از شخصیتهای ملی، از جمله تعدادی از رهبران جبهه ملی منتشر گردید. جبهه ملی ایران و دیگر شخصیتهای ملی فورا اصالت آنرا تکذیب کردند. در این رابط گفتگوئی داریم با آقای زعیم عضو هیئت اجرائی و مسئول روابط عمومی جبهه ملی ایران:
1-آقای زعیم، اخیراً بیانیهای با عنوان «ائتلاف ملی برای دموکراسی و حقوق بشر در ایران» و امضای بسیاری شخصیتهای ملی از جمله تعدادی از رهبران جبهه ملی منتشر گردیده. جبهه ملی ایران و دیگر شخصیتهای ملی فورا اصالت آن بیانیه را تکذیب کردند. میتوانید درباره منشاء این اطلاعیه و علت تکذیب آن توضیح بدهید؟
کورش زعیم: چند ماه بود که شخصیت هایی از سازمانهای گوناگون سیاسی و مردم نهاد مدنی خارج از حاکمیت برای یافتن راهکار و ارزیابی مشترکات خود در حال گفتگو بودند. محور این گفتگوها رسیدن به دموکراسی و رعایت حقوق بشر در ایران بود. از رهبری و شورای مرکزی جبهه ملی ایران نیز شماری در برخی از این نشست ها شرکت می کردند. پیش نویس بیانیه ای پیشنهاد شده بود که هنوز اصلاحات لازم در آن نشده و به تصویب هم نرسیده بود. خبر نشست برخی گروه های سیاسی و نهادهای مدنی و سطح بالای شخصیت هایی در این نشست ها حضور پیدا می کردند، حاکمیت جمهوری اسلامی به وحشت انداخت که مبادا زمینه برای (بقول خودشان) انقلاب مخملین فراهم می شود. در اواسط اسفند ماه به میزبان این نشست ها از سوی منابع امنیتی اخطار شد که جلسات را تعطیل کنند و بیانیه ای هم منتشر نکنند.
مسئولان اطلاعاتی و امنیتی که به متن پیش نویس بیانیه توسط جاسوسان خود دست پیدا کرده بودند، سناریویی برای خنثی کردن این حرکت و مخدوش کردن آن طراحی نمودند و بر پایه آن بی درنگ یک سایت اینترنتی بنام "ائتلاف ملی" طراحی و براه انداختند که در آن فقط این پیش نویس درج شده است. آنگاه برای ایجاد ابهام و اختلاف میان سازمانها و حزب های ملی و سرازیر شدن سیل تکذیب، نام همه حزب ها و سازمانهای سیاسی بیرون از حاکمیت را که هیچکدام حضور نداشتند همراه با چند نفر از شخصیت های شناخته شده سیاسی را که برخی هم حضور نداشتند، بنام "امضاء ها" زیر آن گذاشتند.
این نشست ها به هیچ وجه به حزب ها و سازمانهای سیاسی ارتباط نداشت و هیچ شخصیتی هم زیر هیچ بیانیه ای را امضاء نکرده بود. دلیل اینکه شماری از شخصیت و حزب های سیاسی از جمله جبهه ملی ایران (که توسط خود من منتشر شد) امضاهای خود را تکذیب کردند همین بود. سیستم اطلاعاتی کشور ظاهرا به هدف خود رسید و آنچه را تصور می کردند یک ائتلاف یا همبستگی بزرگ است حنثی کرد.البته برخی از ما هم فریب این ترفند را خوردیم و ندانسته در راستای هدف سیستم اطلاعاتی، مخالفت با موضوع را دامن زدیم. ولی من تصور می کنم که سیستم اطلاعاتی جمهوری اسلامی و نیز آنان که ندانسته همراه شدند، با این حرکت که نشانه ناتوانی در آینده نگری است مرتکب اشتباه بزرگی گشتند. امیدوارم از این پس نسبت به اینگونه توطئه ها هشیار باشیم و در میان ما حسین مکی و مظفر بقایی و شمس قنات آبادی دوباره ظهور نکنند. ائتلاف ها و همبستگی ها در شرایط کنونی ضروری هستند و باید و خواهند انجام گرفت.
2- شرایط کنونی کشور طوری گردیده که جامعه جهانی ایران را مخل آسایش خود میداند و همسایگان ما هم با نظر تحقیر به ما مینگرند و حتی چشم طمع به ایران ما دارند. جمهوری اسلامی نیز قادر به حل مشکلات داخلی وخارجی خود نمیباشد و کشور در یکی از بدترین شرایط تاریخی خود دست به گریبان مشکلات است. به نظر شما و جبهه ملی ایران، اپوزیسیون چگونه میتواند حکومت و دولت اسلامی را بچالش کشیده و ایران را از خطرات احتمالی نجات دهد. برنامه شما برای آینده چیست؟
کورش زعیم: مسایلی که جمهوری اسلامی بوجود آورده محدود به اینها که شما عنوان کردید نیست. مسایل بی شمار و بسیار دشوار هستند. جبهه ملی ایران همیشه در چالش با جمهوری اسلامی بوده، زیرا جمهوری اسلامی در طی این سی سال، حتی یک سال حاکی از عقلانیت هم از خود بروز نداده است. همه سازمانهای سیاسی ملی و وطن پرست درباره یافتن راه حل در اندیشه و کنکاش هستند و جبهه ملی ایران هم از این قاعده مثتثنی نیست. ولی راهکارهای عملی وقتی نپخته یا زودهنگام اعلام شوند، امکان موفقیت خود را از دست می دهند. شما وقتی در سنگر نشسته اید، پیش از اینکه سرتان را بالا آورید، کلاهتان را سر نیزه می کنید تا موقعیت و واکنش دشمن را تشخیص دهید.
3- جبهه ملی ایران بعنوان قدیمی ترین سازمان سیاسی و مردمی در گردهم آوردن نیروها واحزاب وسازمانهای مردمی درونمرز یا سایر نهادهای صنفی چه اقداماتی کرده و چه در پیش دارد؟
کورش زعیم: جبهه ملی ایران به گردهم آوردن سازمان های سیاسی ملی بیرون حاکمیت اعتقاد دارد و همیشه در این راه تلاش نموده است. ولی چون ما همیشه روی مواضع خود که همانا اصول و منشور جبهه ملی است ایستاده و اعتقاد و علاقه ای به آزمایش امکان اصلاح نظام موجود نداشته ایم، نتوانسته ایم در ائتلاف یا همبستگی با سازمانهایی که در تلاش های مکرر و خوش بینانه به اصلاحات دل بسته بوده اند موفق گردیم. ولی، با توجه به اینکه اکنون همه این سازمانهای سیاسی و مدنی پس از سرخوردگی های پی در پی در حال درون نگری و ارزیابی مجدد مواضع و تاکتیک های خود هستند، شاید آینده اینگونه همبستگی ها چندان تاریک نباشد.
4- جبهه ملی ایران برای گسترش نیروی مردمی خود چه برنامه هایی در پیش رو دارد؟
کورش زعیم: نیروهای مردمی جبهه ملی ایران نیروهای بالقوه هستند. جمهوری اسلامی امکان سازماندهی این نیروها را به ما نمی دهد و فعالیت های جبهه محدود به خبر رسانی های اینترنتی و برپایی نشست های درون سازمانی است. تا آزادی های مدنی و شهروندی برقرار نشود، جبهه ملی نمی تواند ارزیابی دقیقی از گستره نفوذ خود در میان مردم داشته باشد.
5 - آقای زعیم انتخابات ریاست جمهوری در ایران نزدیک است نظر شما در مورد این انتخابات چیست؟ و آیا اصولا جبهه ملی شرایطی برای انتخابات آزاد در حکومت اسلامی مشاهده میکند؟
کورش زعیم: در حال حاضر، شرایط انتخابات پیش رو با روشهای گذشته تفاوتی ندارد. اما ما عجله ای در اعلام موضع رسمی، که در صورت استمرار شرایط حاکم تفاوتی با مواضع جبهه ملی ایران در گذشته نخو.اهد داشت، نداریم. رویدادها و تحولات شش ماه گذشته نشان داده که هنوز باید منتظر رویدادهای تاثیرگذار بیشتری باشیم.
در پایان به خاطر وقتی که در اختیار ما گذاشتید از شما سپاسگزاریم.