متکی برخی سياستهای گذشته اروپاييان را اشتباه خواند و آنان را از تکرار اشتباه برحذر داشت
به دنبال گفتگوهای هسته ای مقامات ايران و مقامات اروپايی در بروکسل، نمايندگان دو طرف تصويرهای متفاوتی از اين گفتگوها ارايه داده اند.
ديدار نمايندگان دو طرف سه روز پيش از نشست آژانس بين المللی هسته ای صورت گرفته است.
يک ديپلمات بريتانيايی گفته است که مذاکره کنندگان اروپايی در اين گفتگوها چيز تازه ای از طرف ايرانی نشنيدند.
اين درحاليست که جواد وعيدی، سرپرست تيم مذاکره کنندگان ايرانی در اين گفتگوها، مذاکرات دو طرف را مثبت ارزيابی کرده است.
اين مذاکرات با شرکت نمايندگان آلمان، بريتانيا و فرانسه و نماينده ای از سوی خاوير سولانا، مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا، برگزار می شود و نخستين ملاقات رسمی دو طرف از زمانی است که اروپاييان در اعتراض به از سرگيری فعاليت مرکز فرآوری اورانيوم در اصفهان مذاکرات را به حالت تعليق در آوردند.
همزمان با برگزاری مذاکرات ايران و اروپاييان، وزيران خارجه پنج کشور عضو دايم شورای امنيت و آلمان برای مشورت در باره بحران هسته ای ايران در لندن ملاقات می کنند تا نحوه حل بحران هسته ای ايران و امکان ارجاع پرونده اين کشور به شورای امنيت را مورد تبادل نظر قرار دهند.
کاندوليزا رايس، وزير خارجه آمريکا، در آستانه اين نشست گفته است که وی معتقد است که اجماع بر سر اين قضيه که به ايران نبايد اجازه داد که به سلاح اتمی و يا فن آوری لازم برای تحصيل چنين سلاحهايی دست يابد، وجود دارد.
اظهارات متکی
به گزارش خبرگزاری دولتی ايران - ايرنا - منوچهر متکی، وزير خارجه ايران، که در يک مصاحبه مطبوعاتی مشترک با همتای عمانی خود در تهران سخن می گفت، اظهار داشت که تصميم نشست فوق العاده شورای حکام در ارجاع يا اطلاع دهی پرونده ايران به شورای امنيت منجر به توقف همکاری های ايران با آژانس در حوزه های داوطلبانه خواهد شد.
استرا: استفاده از ابزار نظامی فعلا در دستور کار نيست
وزير خارجه ايران گفت پروتکل الحاقی نخستين قربانی ارجاع پرونده ايران به شورای امنيت خواهد بود و افزود که "تقريبا دوستان اروپايی و همه اعضای شورای حکام آژانس بين المللی انرژی هسته ای به اين نکته مهم در مواضع جمهوری اسلامی رسيده اند."
روز شنبه، 28 ژانويه، جک استرا، وزير خارجه بريتانيا، در سخنانی در سوييس اظهار نظر کرد که ادامه بحران هسته ای جمهوری اسلامی باعث تحقير و انزوای بيشتر ايران می شود اما گفت که استفاده از ابزار نظامی عليه ايران فعلا در دستور کار کشورهای غربی نيست هر چند وی از اين ابزار به عنوان "اهرمی" در اعمال فشار بر ايران ياد کرد.
وی همچنين گفت که راه حل اين بحران بايد به نحوی باشد که دولت جمهوری اسلامی نيز بتواند اين راه حل را بدون احساس خدشه وارد شدن به حيثيت خود بپذيرد و افزود که مايل نيست ايران در معرض تحريم های بين المللی قرار گيرد اما اين کشور با برداشتن مهر و موم از تاسيسات غنی سازی خود جامعه جهانی را در محذور قرار داده است.
منوچهر متکی، وزير خارجه ايران، سخنان وزير خارجه بريتانيا را نشانه ای از اعتراف وی به اشتباه های گذشته عنوان کرد.
به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی (ايرنا)، آقای متکی گفت که سخنان وزير خارجه بريتانيا "اعترافی بر سياست های اشتباه برخی کشورهای اروپايی عليه ايران در سال های گذشته به ويژه در دوران جنگ سرد و پس از آن است" و افزود که اين اعتراف ديرهنگام اما گامی به پيش است.
وی ابراز اميدواری کرد که در آينده با اعتراف ديگر از سوی اروپاييان در مورد سياست های اشتباه مواجه نشود و به کشورهای اروپايی توصيه کرد که از اتخاذ آنچه که وی سياست های شتاب زده و اشتباه خواند اجتناب ورزند.