تصاوير ماهواره اي نشان داده اند، علي رغم جنجال هاي بين المللي که در خصوص از سرگيري تحقيقات هسته اي ايران در گرفته، اين کشور به طور پنهاني به ساخت نيروگاه غني سازي اورانيوم مبادرت ورزيده است.
گزارش ها حاکي از آن است که هفت ساختمان در حواشي سانتريفيوژهاي پنهان در سايت نطنز ساخته شده اند. اين کشف باعث نگراني هاي دول غربي شده است که معتقدند اين اقدام ايران به منظور سرعت بخشيدن به برنامه تسليحاتي اين کشور صورت گرفته است. دليل اين مدعا اين است که ايران ده روز قبل با نقض موافقت نامه بين المللي، پلمپ هاي آژانس اتمي را از تجهيزات هسته اي خود برداشت.
سازمان هاي اطلاعاتي غرب در همان حال که در تلاشند هدف اصلي نيروگاه هسته اي نطنز را شناسايي کنند، بر روي تصاوير ماهواره اي که از ديگر سايت هاي هسته اي ايران گرفته شده اند، هم کار مي کنند. از سوي ديگر پس از آغاز مجدد فعاليت نيروگاه هاي هسته اي، ايران به منظور جلوگيري از تحريم هاي احتمالي مالي، حساب هاي خود را در بانک هاي اروپا بست. اين رويارويي ايران و غرب منجر به افزايش قيمت هاي نفت و سقوط شاخص سهام بازارهاي بورس وال استريت شده است.
در گزارش تحليلي سازمان اطلاعات آمريکا در مورد عکس هاي گرفته شده از سايت هاي هسته اي ايران آمده است: "تأسيسات ايران دقيقاً مانند تأسيسات پاکستان که براي توليد مواد شکاف پذير سلاح هاي اتمي طراحي شده، ساخته شده اند." اين گزارش همچنين برنامه موشک هاي باليستيک و نيروگاه آب سنگين و راکتور اراک را بررسي کرده و آنها را با تأسيسات پاکستان مقايسه نموده است.
جان پايک مدير موسسه تحقيقات دفاعي، که تخصص آن تجزيه و تحليل تصاوير ماهواره اي است، به روزنامه ساندي تلگراف گفت: "اين عکس ها نشان مي دهند که ايران تمامي گام هاي اصلي را که پاکستان در برنامه ساخت بمب اتمي خود برداشته است، دنبال مي کند."
تحليل سازمان اطلاعات آمريکا و بررسي هاي مستقل پايک بر اهميت سايت اراک صحه مي گذارند. در گزارش ها آمده است که سايت اراک شباهت قابل توجهي به سايت خوشاب پاکستان دارد.
راکتورهاي توليد آب سنگين مي توانند به گونه اي طراحي شوند که بدون اينکه نيازي به غني سازي بيشتر باشد، اورانيوم به پولوتونيومي تبديل شود که در سطح استفاده در سلاح هاي هسته اي است. گفته مي شود پاکستان، هند، اسرائيل، کره شمالي، روسيه و آمريکا از راکتورهاي توليد آب سنگين به اين منظور استفاده کرده اند.
در نتيجه گيري ارزيابي سازمان اطلاعات آمريکا آمده است که ايران مي تواند هر سال در سايت اراک پولوتونيوم کافي براي ساخت سه بمب اتمي را توليد کند. به علاوه، اگرچه اندوخته اورانيوم ايران براي استقلال اين کشور در حوزه انرژي هسته اي کافي نيست، اما براي ساخت بمب اتم کفايت مي کند.
پايک در مورد ساختمان هاي جديدي که در اطراف نيروگاه نطنز ساخته شده اند، مي گويد: "تعجب آور است که چقدر کار ساختمان سازي در اطراف اين نيروگاه انجام گرفته است. حتي زماني که پلمپ هاي آژانس اتمي برداشته نشده بودند، ايرانيان به شدت مشغول بوده اند."