دویچه وله: همانند چند سال گذشته، امسال نیز، در دهمین سالگرد قتل داریوش و پروانه فروهر، ماموران امنیتی از ورود یاران و اعضای خانوادهی این دو به محل برگزاری مراسم سالگردشان جلوگیری کردند.
به گفتهی شاهدان عینی، ماموران از ساعات اولیه صبح روز جمعه، اول آذرماه، با بستن کوچهها و خیابانهای اطراف محل سکونت خانوادهی فروهرها، مانع نزدیک شدن افراد به این محل شدند.
روز جمعه، اول آذرماه، برابر است با دهمین سالگرد قتل داریوش و پروانه فروهر، رهبر و عضو حزب ملت ایران. پرستو فروهر، دختر این دو، به رسم هرساله، از چند روز قبل اعلام کرده بود که مراسمی از ساعت ۳ تا ۵ بعدازظهر در منزل مسکونیشان در خیابان هدایت تهران برگزار میشود. ولی به گفتهی او، امسال نیز از چند روز قبل از مراسم، ماموران امنیتی با او تماس گرفته و خواهان بر هم زدن این مراسم شدهاند.
پرستو فروهر در گفتوگو با دویچه وله میگوید: «امسال هم از قبل به ما اطلاع داده بودند. البته سال گذشته از درج آگهی ما در روزنامه خودداری شد. دستور داده بودند که درج نشود. امسال این آگهی درج شد و ما امید داشتیم که شاید جلوگیری نشود. ولی بعد از آن با من تماس گرفتند و به صورت رسمی ابلاغ کردند که مراسم ممنوع خواهد بود».
یکی از شاهدان عینی میگوید که به همراه چندین نفر دیگر از ساعت سه بعدازظهر در خیابان محل اقامت فروهرها حضور داشتهاند، اما ماموران اجازهی نزدیک شدن به خانهی فروهرها را هم به آنها ندادهاند. وی میگوید: «الان ماموران اینجا هستند. عین پارسال سر کوچهها را نرده گذاشتند و نمیگذارند کسی وارد شود. منتها دوستان و یاران داریوش و پروانه فروهر میآیند و میروند و مامورین هم از تجمع آنها جلوگیری میکنند و مرتب میگویند حرکت کنید. حتا بعضی وقتها که دو یا سه نفر میایستند تا با هم حرف بزنند، مامورین میآیند و با لحنی تند به آنها میگویند که پراکنده شوند و توقف نکنند و محل را ترک کنند و از کسانی هم که عبور میکنند، فیلم و عکس میگیرند».
به گفتهی پرستو فروهر، یکی از آشنایان خانوادهی فروهر که صبح زود قبل از حضور ماموران، از کردستان برای دیدن خانوادهی فروهر به منزل آنان رفته، پس از خروج از منزل، چند ساعتی بازداشت شده و از او خواسته شده که فورا تهران را ترک کرده و به کردستان بازگردد.
بعد از سال ۱۳۷۷، یعنی سال وقوع قتل فروهرها، تا چندین سال مراسم سالگرد آنان در خانقاه صفیعلیشاه و مسجد فخر برگزار میشد، اما در سال ۱۳۸۱، وقتی جمعیت شرکتکننده، که به گزارش خبرگزاریها تعدادشان به پنج هزار نفر میرسید، از مسجد به طرف منزل مسکونی فروهرها به راه افتاد، ماموران نیروی انتظامی با حمله به جمعیت به ضرب و شتم آنها پرداخته و تعدادی را مصدوم و مجروح کردند. عزتالله سحابی و پرستو فروهر نیز مورد ضرب و شتم لباس شخصیها قرار گرفتند.
سال ۱۳۸۲، مراسم سالگرد فروهرها در حسینیهی ارشاد برگزار شد و با وجود حضور گستردهی نیروهای انتظامی در خیابانهای اطراف و درگیریهای پراکنده و پاره کردن پوسترها، درگیری شدیدتر یا دستگیری پیش نیامد.
پس از سال ۱۳۸۲، دیگر اجازهی برگزاری مراسم در محلهای عمومی به خانوادهی فروهر داده نشد. به گفته پرستو فروهر، ماموران، علت عدم صدور مجوز مراسم را جلوگیری از برهم خوردن نظم عمومی و امنیت اعلام کردهاند. از این رو پرستو فروهر تصمیم گرفت، مراسم سالگرد پدر و مادرش را در منزل مسکونیشان برگزار کند.
از سال ۱۳۸۵، دیگر اجازهی برگزاری مراسم در منزل شخصی فروهرها نیز به آنها داده نشد. از آن سال به بعد، همهساله در سالگرد قتل فروهرها ماموران امنیتی با حضور در کوچهها و خیابانهای اطراف منزل مسکونی فروهرها در خیابان هدایت تهران، اجازهی نزدیک شدن رهگذران عادی را هم به خانهی آنان نمیدهند.
سال ۱۳۸۶، لباس شخصیها در کوچه پسکوچههای خلوت اطراف خانهی فروهرها، اقدام به ضرب و شتم و تهدید کسانی کردند که قصد رفتن به منزل فروهرها را داشتند.
امسال نیز همانند دوسال گذشته، اجازهی برگزاری مراسم سالگر قتل داریوش و پروانه فروهر در منزل شخصی این دو به بازماندگان آنها داده نشد. پرستو فروهر، تنها دختر داریوش و پروانه فروهر، این را عین «بیداد» میداند و میگوید: «مسلم است که این ناحق است. این ناحق است که ما نتوانیم دو ساعت در سال، یاد آن دو عزیز را در خانهی خودشان گرامی بداریم، در حالی که هیچکس نیاز به مجوز برای برگزاری مراسم در خانهی خود ندارد. این ناحق است که ما حتا این امکان را هم نداشته باشیم. این ناحق است و بسیار تلخ».
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
پرستو فروهر در مراسم سالگرد فروهرها: هفت سال است كه سنگ فاجعه به دوش مي كشم و در جستجوي تكه هاي حقيقت هستم، ايلنا
پرستو فروهر از كساني در طول هفت سال ياد فروهرها را گرامي داشتند تشكر كرد
تهران- خبرگزاري كار ايران
"پرستو فروهر" در مراسم گراميداشت" فروهر ها"،گفت: از تمام كساني كه در اينجا حضور دارند و بر كساني در طول هفت سال نام و ياد داريوش و پروانه فروهر را گرامي داشتند و زبان اعتراض به جنايت هايي كه به آنان رفته است نبسته اند سپاسگزاري كرد.
به گزارش خبرنگار ايلنا، پرستو فروهر از وكيل سرسخت خود زرافشان كه زعم وي به ناحق زنداني شده است و روزنامه نگار زنداني اكبر گنجي كه پرستو فروهر وي را كسي كه آزادي خويش را فداي افشاگري كرده ناميد , تشكر كرد.
وي در ادامه سروده اي از اشعار پروانه فروهر را خواند و افزود: هفت سال است كه سنگ فاجعه به دوش مي كشم و در لابه لاي هزاران شايعه و دروغ در جستجوي تكه هاي حقيقت هستم تا در كنار هم بگذارم
پرستو فروهر تصريح كرد: در ميان اين جمع بسيارند كساني كه در شب يكم آذرماه سال 77 وقتي خبر قتلشان پيچيد سر از پا نشناختند و به كوچه خانه آمدند و اشك بهت و ناباوري ريختند.
وي در توصيف وضعيت همفكران خود اظهار داشت: ما در حصاري از دروغ خشونت و عوام فريبي گرفتار آمده ايم و حصاري از ترسها و ترديدهاي خودمان نيز در كنار آنها قرار داده ايم.
وي بيان كرد: مرگ شما دست مايه اي براي تلاش براي عدالت و آزادي خواهد بود.
وي همچنين ياد و نام دواني, مجيد شريف, محمد مختاري, پوينده, زهرا كاظمي, سيرجاني, دكتر سامي, ميرعلائي را گرامي داشت.
شايان ذكر است جمعي از حضار پس از سخنان پرستو فروهر به سر دادن شعارهايي در حمايت از احمد باطبي و اكبر گنجي پرداختند.
در ادامه اين جلسه شعارهايي با مضمون مخالفت با طالبان و آنچه كه استبداد توصيف ميشد ,سر داده شد.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~`
Radio farda
داريوش فروهر، رهبر حزب ملت ايران، و همسر او، پروانه اسکندری، روز اول آذر ۱۳۷۷ بر اثر ضربات متعدد کارد در منزل مسکونی خود به قتل رسيدند.
مراسم سالگرد فروهرها برگزار نشد
نيروهای انتظامی و امنيتی ايران روز جمعه مانع برگزاری مراسم دهمين سالگرد قتل داريوش و پروانه فروهر در تهران شدند.
پرستو فروهر، فرزند داريوش و پروانه فروهر، روز جمعه اول آذر ماه به راديو فردا گفت: «نيروهای انتظامی از ساعات نخستين صبح امروز در دو طرف [کوچه] نرده گذاشتند و با حضور در اين کوچه و کوچههای اطراف، از آمدن افراد به خانه ما جلوگيری کردند.»
خانم فروهر اضافه کرد: «حتی از ورود نزديکترين افراد و اقوام ما به خانه جلوگيری شد.»
داريوش فروهر، رهبر حزب ملت ايران، و همسر او، پروانه اسکندری، روز اول آذر ۱۳۷۷ بر اثر ضربات متعدد کارد در منزل مسکونی خود به قتل رسيدند.
بشنوید:
بازخوانی یک پرونده ناتمام، ده سال پس از قتل فروهرها از مهرداد سپهری
نيروهای انتظامی و امنيتی ايران طی چند سال اخير از برگزاری مراسم سالگرد قتل داريوش و پروانه فروهر جلوگيری کردهاند.
پرستو فروهر همچنين به راديو فردا گفته است که مقامهای امنيتی روز چهارشنبه ۲۹ آبان ماه او را احضار کردهاند تا به طور رسمی به او ابلاغ کنند که در صورت برگزاری مراسم، نيروی انتظامی از ورود مهمانان به خانه فروهرها جلوگيری خواهد کرد.
خانم فروهر همچنين گفت اين موضوع که در طول يک سال حتی دو ساعت هم اجازه داده نميشود مراسمی برای پدر و مادرش برگزار شود، «بسيار تلخ» است.
در آذر ماه سال ۱۳۷۷، هفده روز پس از به قتل رسيدن فروهرها، محمد مختاری و محمدجعفر پوينده، اعضای کانون نويسندگان ايران هم به قتل رسيدند.
پس از آن، ماجرای اين قتل ها به رسانههای ايران کشيده شد و با عنوان «قتل های زنجيرهای» شناخته شد.
پس از افشای اين قتلها، مقامهای جمهوری اسلامی آن را به «نيروهای خودسر» در وزارت اطلاعات ايران نسبت دادند.
شيرين عبادی، يکی از وکيلان خانواده فروهر، و برنده جايزه صلح نوبل، روز جمعه درباره سرنوشت «پرونده قتل های زنجيرهای» به راديو فردا گفت: «به رغم وعدههايی که برای روشن شدن حقايق اين قتلها داده شده بود، روند رسيدگی به پروندهها چنان بود که تمامی وکلا، با توافق خانوادههای مقتولان از پيگيری پروندهها به شکلی که جريان داشت، خودداری کردند و عدالت هرگز اجرا نشد.»