سحابی : احمدی نژاد عامل نابودی توانائیهای اقتصادی ایران
Created 2010-06-07 17:45
نوشتۀ لادن فیروزبخت
بررسی روزنامه های فرانسه
0
عزت الله سحابی، رئیس شورای فعالان ملی-مذهبی، در گفتگو با لوموند با اشاره به حمایت رهبرجمهوری اسلامی ازمحمود احمدی نژاد متذکر می شود اگر این حمایت قطع شود احمدی نژاد از مجلس رای عدم اعتماد دریافت خواهدکرد.
بررسی روزنامه های فرانسه را با مهمترین عناوین امروز آغاز می کنیم. فیگارو، روزنامه صبح چاپ پاریس، در صفحه اول خود با انتشار تصویری از پلیکانی که درآلودگی ناشی ازلکه نفتی درفلوریدا گرفتار شده، می نویسد این لکه نفتی اوباما را دریک تله سیاسی گرفتار کرده است. به نوشته همین نشریه، برای بسیاری از شهروندان آمریکائی این فاجعه طبیعی به همان اندازه واقعه 11 سپتامبرفاجعه بار است و بدین سبب رئیس جمهوری ایالات متحده زیر تیغ انتقاد شهروندان این کشور قرار دارد.
اومانیته، دیگر روزنامه صبح فرانسوی زبان با اشاره به واکنش جامعه بین المللی در خصوص محاصره غزه، با اختصاص ویژه نامه ای در این زمنیه می نویسد محاصره غزه باید شکسته شود.
لآکروآ با اشاره به سفر پاپ بندیکت شانزدهم به قبرس، جزیره ای که در تقسیم بندیهای میان ترکیه و یونان همچون مجروحی، عذاب می کشد، تصریح می کند پاپ، بندیکت شانزدهم در این سفر خواستار برقراری صلح و گفتگو میان جوامع شده است. لآکروآ می افزاید پاپ در این سفر با مسلمانان شمال قبرس نیز دیدار داشته است.
لوموند روزنامه عصر چاپ پاریس نیز گفتگوئی با عزت الله سحابی، رئیس شورای فعالان ملی مذهبی انجام داده است. عزت الله سحابی در این گفتگو متذکر شده است اغلب ایرانیان معتقدند که حکومت مذهبی به شکست رسیده است و خواستار جدائی دین از سیاست هستند. این وزیر پیشین در جمهوری اسلامی تصریح می کند جمهوری اسلامی روزبه روز به سمت انزوا و تنهائی بیشتر می رود. این فعال ملی مذهبی در گفتگو با لوموند با اشاره به عملکرد محمود احمدی نژاد در حوزه های اقتصادی تاکید می کند احمدی نژاد انرژی بسیاری را صرف نابودی توانائیهای اقتصادی ایران می کند. عزت الله سحابی با اشاره به حمایت رهبر جمهوری اسلامی از محمود احمدی نژاد معتقد است اگر این حمایت قطع شود احمدی نژاد از مجلس رای عدم اعتماد دریافت خواهدکرد.
لوموند روزنامه عصر چاپ پاریس می نویسد فشار ها بر اسرائیل افزایش می یابد. این نشریه فرانسوی زبان با اشاره به متوقف کردن کشتی راشل کوری، کشتی ایرلندی حامل کمکهای بشردوستانه برای ساکنان غزه، در روزشنبه تصریح می کند باوجودیکه این بار برخلاف هفته گذشته نیروهای اسرائیلی در آرامش و بدون خشونت این کشتی را از ادامه حرکت به سوی غزه به منظور شکستن محاصره باز داشتند، ولی موفق نشدند از خشم جامعه جهانی، بدنبال حمله کماندوهای اسرائیل به ناوگان موسوم به "آزادی" و مرگ دست کم نه تن از فعالان ترک بکاهند.
لوموند می نویسد بدنبال درخواست ایالات متحده امریکا و سازمان ملل در خصوص انجام هر چه سریعتر تحقیقات دقیق، شفاف و مطابق با خواسته های جهانی در مورد عملیات نظامی ارتش اسرئیل و حمله به ناوگان آزادی در آبهای بین المللی، روز یک شنبه، نیکلا سارکوزی، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل را "دعوت" نمود تا با انجام یک تحقیق دقیق و شفاف موافقت نماید. لوموند می افزاید "الیزه"، کاخ ریاست جمهوری فرانسه، برای مشارکت در انجام این تحقیق اعلام آمادگی کرده است.
روز شنبه، بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل در گفتگوئی تلفنی با بنیامین نتانیاهو پیشنهاد داده است تا یک کمیسیون بین المللی به ریاست جفری پالمر، نخست وزیر پیشین نیوزیلند که کارشناس در قوانین دریائی است، به منظور تحقیق در خصوص حمله اسرائیل به "ناوگان آزادی" تشکیل شود و کارشناسانی از کشورهای ترکیه، اسرائیل و آمریکا نیز در آن حضور داشته باشند.
درهمین راستا لیبراسیون، روزنامه صبح چاپ پاریس به نقل از سفیر اسرائیل در ایالات متحده می نویسد اسرائیل پیشنهاد انجام تحقیق بین المللی را رد کرده است. به نوشته لیبراسیون، اظهارات سفیر اسرائیل، بعداز ظهر یک شنبه و همزمان با جلسه کابینه امنیتی اسرائیل به ریاست بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل ایراد شده است. لیبراسیون در ادامه این مقاله به نقل از یکی از مقامات بندپایه در کابینه اسرائیل متذکر می شود گفتگو های میان دو کشور اسرائیل و ایالات متحده بر سر حمله اسرائیل به ناوگان حامل کمک های بشردوستانه در بالاترین سطح مسئولان سیاسی و امنیتی دو کشور در جریان است. همین نشریه گزارش می دهد آویگدور لیبرمن، وزیر امور خارجه اسرائیل، روز دوشنبه، به منظور ایراد پاره ای توضیحات به دیپلماتهای اسرائیلی در آمریکای شمالی، در خصوص موضعگیری دولت متبوعش به نیویورک سفر می کند.
روزنامه فرانسوی زبان لیبراسیون در جائی دیگر با اظهارات برخی رسانه ها اشاره دارد و به نقل از آنان می نویسد این احتمال می رود دولت نتانیاهو از شکستن محاصره غزه هراس دارد. این در حالیست که نخست وزیر اسرائیل طی روزهای اخیر به دفعات متذکر شده است کشورش اجازه ایجاد یک "بندر ایرانی" در غزه و ورود آزاد سلاح به این منطقه را نمی دهد. به نوشته لیبراسیون اظهارات نتانیاهو بدنبال واکنش به حمایت ایران از جنبش فلسطینی حماس در غزه ایراد شده است.
اما در این میان و بدنبال اعلام خبر حمله کماندوهای اسرائیل به ناوگان آزادی، وزارت امور خارجه فرانسه گزارش داد در این ناوگان حامل کمکهای بشردوستانه، 10 تن از فعالان فرانسوی نیز حضور داشته اند. این خبر در حالی اعلام می شود که به نوشته لوموند یکی از مسئولان این وزارتخانه متذکر شده است که این افراد، وزارت امور خارجه فرانسه را پیش از حرکت به همراه این کاروان، در جریان قرار نداده بودند. این مقام وزارت خارجه فرانسه در گفتگو با لوموند تصریح می کند یک روز پس از این حمله، وزارتخانه متبوعش پس از ساعتها تلاش و بدنبال تماسهای مکرر با سرویسهای اسرائیلی موفق شده است تا هویت این افراد را شناسائی نماید. لوموند می افزاید بنا بر اظهارات این مقام دولتی سفارت فرانسه، تاکنون زمینه لازم برای بازگشت شهروندان فرانسوی فراهم نیامده است و به گفته همین مقام دولتی سفارت فرانسه در اسرائیل، تلاشهای لازم برای مراجعت این فعالان به کشورشان را بعمل نیاورده است.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
گفتگوی رحمت قاسم بیگلو (رادیو فرانسه) با کورش زعیم
پنجشنبه 13 خرداد (3 ژوئن 2010)
درخواست پروانه برای راهپیمایی 22 خرداد
قاسم بیگلو: با نزدیک شدن سالروز انتخابات ریاست جمهوری و ناآرامی های پیامد آن در ایران، چندین تشکل سیاسی اصلاح طلبان و روحانیون وابسته به نظام اسلامی، از وزارت کشور درخواست مجوز برای برگزاری راهپیمایی کردند. وزارت کشور قبلا اعلام داشته بود که برای هرگونه راهپیمایی باید تشکل های مدنی و سیاسی درخواست مجوز نمایند. برخی از نیروهای سیاسی در ایران از امضای درخواست نامه خودداری کردند، که از آن جمله ائتلاف جبهه ملی و جناحهایی از ملی مذهبی ها در ایران بودند. در یک گفتگوی تلفنی با مهندس کورش زعیم از فعالین سیاسی داخل ایران از دلایل عدم همکاری احزاب گرد آمده در ائتلاف آزادیخواهان ایران پرسیدم. کورش زعیم در تهران:
کورش زعیم: ببینید، آنها حقشان است این درخواست را بکنند و راهپیمایی هم بکنند. طبق قانون اساسی جمهوری اسلامی، طبق ماده 27، راهپیمایی کاملا آزاد است، به شرط اینکه مسلحانه نباشد. بنابراین، آنها حق دارند این کار را بکنند. ولی ما در جبهه ملی ایران، در حالیکه از جنبش مردمی ملت ایران که یک سال است اوج گرفته پشتیبانی می کنیم، و تلاشهای سران جنبش اصلاح طلبی را هم ستایش می کنیم، باور داریم که حتا اگر موفق شوند، کار ما به عنوان یک سازمان اوپوزیسیون پایان پیدا نمی کند، زیرا این منشور جبهه ملی ایران است که هدفهای ما را مشخص می کند. البته اگر این سازمانها منشور جبهه ملی ایران را می پذیرفتند، شرایط ما متفاوت بود.
دوم اینکه، من بر این باور هستم و بارها گفته و نوشته ام که جنبش مردمی کنونی که با نام جنبش سبز شهرت پیدا کرده، پی آمد انتخابات گذشته نیست، بلکه انتخابات گذشته جرقه ای بود که آن را عملیاتی کرد. این جنبش ریشه در نارضایتی و سرخوردگی گسترده مردم در سالهای آخر دهه هفتاد دارد که نخستین آذرخش آن را ما در 18 تیر 1378 مشاهده کردیم. آن موقع، با وجود اینکه این آقایان در فعالیت جناحهای اصلاح طلب غایب بودند و از اصلاحات خودشان هم پشتیبانی نکردند، ما در آن روزها آز آنان پشتیبانی معنوی کردیم و اکنون هم پشتیبانی معنوی می کنیم، و هم اینکه آنان را برای شجاعتشان و پیگیری خواستهایشان ستایش می کنیم، ولی این آخر خط نیست.
دستگاه های امنیتی جمهوری اسلامی سالهاست که نگران انقلابهای رنگین و مخملین بوده و دستگیری فعالان سیاسی و حقوق بشری و مسافران ایرانی تبار به ایران در طی چند سال اخیر، همگی نشانه این نگرانی دستگاه از انقلاب به اصطلاح مخملین بوده است. آنها بیرون از حاکمیت به دنبال سرچشمه انقلاب اصلاحات بودند، در حالیکه در درون خودشان بوجود آمد. من در یک مصاحبه در سال 85 و سپس در زندان گفتم که بیخود به دنبال سرچشمه انقلاب مخملین میگردند، چون هرگز نخواهند توانست سرچشمه و زمان آن را پیش بینی کنند. اینطور هم شد. اکنون هم می گویم آن ترسی که از ما فعالان سیاسی و از جنبش اصلاحات دارند، پشت کردن به واقعیت است. آنچه در آینده رخ خواهد داد، از دیدگاه من، و آنان را بار دیگر غافلگیر خواهد کرد، از درون خودشان خواهد بود. بهر حال، اینها بجای اینکه ما میهن پرستان را هدف قرار بدهند، زندانی کنند و یا تیم حرفه ای برای کشتن ما بفرستند، اگر به ما گوش بدهند، هم خودشان و هم کشور را خواهند توانست نجات دهند.
پرسش: آقای مهندس زعیم ممکن است بطور کوتاه بفرمایید که رئوس نگرانی شما اکنون چه است؟
کورش زعیم: نگرانی من بحران از درون جناح های حاکم است. من جریانهایی را احساس می کنم که هیچ ارتباطی به جنبش اصلاح طلبان ندارد، ارتباطی با این جنبش مردمی که جنبش سبز نام گرفته ندارد، و از درون همین جناح های حاکم و قدرتمند که ما ها را می گیرند، زندانی می کنند و چپ و راست می کنند، در حال تکوین است و من بسیار بسیار نگران بروز آن هستم.
همین جور که همین جنبشی را که پارسال رخ داده بود و من پیش بینی کرده بودم و در بازجویی هایم و نیز در نوشته هایم گفته بودم که روی خواهد داد و تعدادی کشته خواهند شد و هزاران نفر زندانی خواهند شد و همین جور هم شد؛ اکنون هم می بینم که در این جنبش که درون جناحهای حاکم را دچار شکاف کرده، باعث بروز شرایطی خواهد شد که کشور ما را بشدت به خطر خواهد انداخت. من ترسم از آن است. اینها هم که فشار روی ما فعالان سیاسی و رهبران جنبش اصلاحات گذاشته اند، در واقع پشت کرده اند به وقایعی که در درون خودشان رخ می دهد. امیدوارم که وقتی بروز می کند، قابل کنترل باشد.
قاسم بیگلو: آقای مهندس کورش زعیم در تهران، سپاسگزارم که به پرسشهایم پاسخ دادید.