استقلال - آزادی - عدالت اجتماعی (جمهوری ایرانی)
به سایت خبری جبهه ملی ایران ،پرببنده ترین سایت نیروهای ملی خوش آمدید
این سایت خبری مستقل است و به انعکاس اخبار تشکلهای جبهه ملی ایران و نیروهای ملی در سراسر جهان اختصاص دارد
از دیگر صفحات این تارنما در زیر این پیام با کلیک روی صفحه دیدن کنید
 
¤ اخبار دانشجویی
¤ صدور حکم زندان برای ۲۰ نفر از بازداشت شدگان زلزله آذربايجان
¤ دیدار اعضای جبهه ملی ایران با فرید طاهری
¤ روز دانشجو در مزار کیانوش آسا/ بیانیه دفتر تحکیم وحدت
¤ احضار مجدد پیمان عارف به دادگاه
¤ پیمان عارف بار دیگر از تحصیل محروم گردید.
¤ دفتر تحکیم وحدت و سازمان دانش آموختگان ایران در بیانیه ای مشترک: «صدای دانشجویان دربند باشیم»
¤ بیانیه‌ دانشجویان و دانش‌آموختگان لیبرال; «تشکیل جبهه‌ دموکراسی‌خواهان برای صیانت از منافع ملت ایران در مقابل استبداد داخلی»
¤ ممانعت از آزادی پیمان عارف، فعال سابق دانشجویی
¤ پیمان عارف، دانشجوی زندانی، پس از اعتصاب غذا به بیمارستان منتقل شد
¤ پیمان عارف برای سومین بار بازداشت شد
سایتهای دیگر
 
مقالات
¤ صفحه اول  ¤ اخبار ايران  ¤ اخبار جبهه ملی  ¤ بیانیه های جبهه ملی  ¤ کورش زعيم  ¤ جبهه ملی اروپا  ¤  واشنگتن  ¤ اخبار دانشجویی  ¤ خارج از کشور  ¤ دکتر ورجاوند  ¤ زنان  ¤ نشریات  ¤ دیدگاه  ¤ دریادار مدنی  ¤ رضا آذرخش  ¤ اندیشگاه ملی/ آریان پور  ¤ کنگره ملی/ امیرانتظام  ¤ مقالات  ¤  عضويت  ¤ نهضت آزادی/حزب ملت ایران  ¤ کارگران  ¤  اسناد جبهه ملی  ¤ جوانان جبهه ملی  ¤ دکتر باوند  ¤ كانون انديشه و سخن.  ¤ بیژن مهر  ¤  سمينار جبهه ملی  ¤  فرهنگ  ¤ همبستگی برای دمکراسی و حقوق بشر در ایران  ¤ دفتر پژوهش های جبهه  ¤ اخبار زندانیان سیاسی  ¤ برنامه تلوزیون  ¤ اقتصاد  ¤ آلبوم عکسها  ¤ تماس با ما ¤ آرشیو خبرها
نوروز جشنی زمينی و هميشه امروزی/ شکوه ميرزادگی
27 اسفند 1385       بازگشت به صفحه قبل 
شکوه ميرزادگی
نوسینده و فعال در حمایت از اثار باستانی


کسی نه توانسته است که نوروز را "محو کند" و نه در مذهبی کردن آن کامياب شده است. بنظر می رسد که آنچه سبب شده تا آن ها در اين راه توفيقی به دست نياورند وجود مفاهيمی است که در گوهره ی نوروز خفته است: مثل مفهوم نو بودن، نو شدن، و نبود تبعيض های مذهبی، نژادی و جنسی در آن  نوشته ها و نشانه ها، چه افسانه و چه واقعيت، در مورد چگونگی پيدايش نوروز بسيار است. اما من در اين جا به ريشه های تاريخی اين جشن باستانی کاری ندارم و مدارکی که در اين نوشته می آيد تنها نشاندهنده اين حرف هستند که: نوروز و جشن های مربوط به آن از دل مردم جوشيده و شکل گرفته است و گسترش آنها در بين اين مردم، که هر گروه و دسته شان خدايي را قبول داشتند، بيشتر به دلايل کشاورزی و دلايلی ملموس و زمينی شکل گرفته است. در واقع اصرار مردمان، برای برگزاری اين جشن ها بوده که دولت ها و حکومت ها را واداشته است تا آن را بپذيرند و جنبه ای رسمی به آن بدهند.

و باز همه ی اين نشانه ها، و حتی افسانه ها، نشان می دهند که اين عيد مورد توجه جدی مذاهب و قدرتمندان آن نبوده که، برعکس، در طول تاريخ، از سوی مدعيان مذاهب همواره تلاشی خستگی ناپذير انجام گرفته تا يا آن را از بين ببرند و يا بهر صورت شده آن را در دستگاه مذهبی خود هضم کرده و به آن هويتی از مذهب خود ببخشند. اما تاريخ نشان می دهد که هيچ کدام از اين تلاش ها موثر نشده و نوروز، حتی در دوران های که مذهب صاحب قدرتی بوده، چه قبل از حمله اعراب و چه پس از آن هيچ وقت به صورت جشنی مذهبی در نيامده است.

می دانيم که در پی تصرف ايران بدست اعراب، همه ی شاهان محلی ايرانی عيد نوروز را جشن می گرفتند؛ تاريخ می گويد که سلطان محمود غزنوی جشن تاج گزاری اش را با جشن نوروز درآميخت تا يادآور جشن های پيش از اسلام شاهان ايرانی باشد. حتی وقتی که مغول ها آمدند اين عيد و مراسم مربوط به آن را پذيرفتند و با شکوه هر چه تمامتر برگزار کردند.

با اين همه، بيگانگان قدرت به چنگ آورده، و ايرانيانی که به اين قدرت های موجود چسبيده بودند، از تلاش برای نابودی نوروز باز نايستادند.

و چون نوبت به شاهان صفوي رسيد و تشيع امامی مذهب رسمی ايران شد، و ضرورت تاريخی سبب شد که اسلام ايرانی با اسلام سنی در ديگر سرزمين های اسلامی تفاوتی ريشه دار پيدا کند، همان قدرتمندان مذهبی متعصب کوشيدند که نوروز را به نوعی به اسلام بچسبانند و در واقع اسلامی اش کنند.

و پس از آن بود که روايت پشت روايت و از جانب پيامبر و امامان نقل شد. نمونه هايي از اين روايت اين گونه است:

«بيرونی» در «الآثار الباقية» می گويد:

«آورده اند كه در نوروز, جامى سيمين, پر از حلوا, براى پيغمبر(ص) هديه آوردند. آن حضرت پرسيد: «اين چيست؟». گفتند: امروز, روز نوروز است. پرسيد: «نوروز چيست؟» گفتند: عيد بزرگ ايرانيان است. فرمود: «آرى در اين روز بود كه خداوند, عسكره را زنده كرد». پرسيدند: عسكره چيست؟ فرمود: «عسكره, هزاران مردمى بودند كه از ترس مرگ, ترك ديار كرده, سر به بيابان نهادند و خداوند به آنان فرمود: ”بميريد“ پس مردند. پس آنان را زنده كرد و ابرها را امر فرمود كه بر آنان ببارند. از اين روست كه سنت آب پاشيدن [در نوروز], رواج يافته است». آن گاه از حلوا تناول كرد و جام را ميان اصحاب قسمت كرد و فرمود: كاش هر روز براى ما نوروز بود»

روايت گر ديگر «معلی» پسر خنيس (معلی بن خنيس) که از امام جعفر صادق امام ششم شيعيان نقل قول های جالبی دارد:

«نوروز، روزى است كه خداوند در آن از بندگان خويش ميثاق گرفت كه جز او را عبادت و پرستش نكرده و به او شرك نورزند و به فرستادگان و پيامبرانش و نيز ائمه هدى ايمان بياورند.»

«نوروز روزى است كه افرادى كه از خانه‏هاى خود خارج شده و به آزمايش الهى از دنيا رفتند، مجددا به دنيا بازگشتند. در نوروز است كه جبرئيل بر پيامبر اكرم، صل‏الله‏عليه‏وآله، نازل شد و درست در همين روز است كه پيامبر اسلام، حضرت على را بر شانه خود گذاشت تا او بت هاى قريش را از بيت الحرام پايين كشيد و آنها را درهم شكست.»

«نوروز روزى است كه پيامبر به اصحابش دستور داد تا در مورد خلافت و ولايت مؤمنان با حضرت على عليه ‏السلام بيعت كنند و در همين نوروز بود كه پيامبر، صل ‏الله ‏عليه ‏و آله، على، عليه ‏السلام، را به سوى جنيان فرستاد تا براى او از آنان بيعت‏بگيرد.»

«نوروز روزى است كه براى حضرت على بيعت مجدد گرفته شد و نوروز روزى است كه حضرت على، عليه‏السلام، بر اهل نهروان پيروز شد و ذوالثديه را كشت.»

«نوروز روزى است كه قائم ما در آن روز ظاهر مى‏گردد و بر دجال پيروز مى‏شود و او را بر زباله‏دان كوفه آويزان مى‏كند. و هيچ نوروزى نيست مگر آنكه ما در آن روز توقع ظهور حضرت حجت، عجل‏الله‏تعالى‏فرجه‏الشريف، را داريم چرا كه اين روز، از روزهاى ما و شيعيان ما است كه عجم (ايرانيان) آنرا گرامى داشته ولى شما آنرا ضايع نموديد...»

می بينيم که در تمام اين گفتارها نشانه ای از نوروز ايرانی وجود ندارد. حتی می خوانيم که فضيلت ايرانيان (آن هم در قالب «عجم») در آن بوده که نوروز مورد نظر مسلمانان را (آن هم قبل از پيدايش اسلام)گرامی می داشته اند.

جالب اين که هر کجا نشانه ای در اين روز يافت می شده که نمی توانسته به مسلمانان ربطی پيدا کند، آن نشانه به وسيله ي نقل قولی از همان امامان رد شده است. مثلا ابن «شهرآشوب» در كتاب «المناقب» روايت می کند که: در يک شب عيد منصور، خليفه ی عباسی، به سراغ امام موسی کاظم می رود و از ايشان می خواهد که برای روز عيد به تخت بنشيند تا، طبق سنت ايرانيان جشن و شادی کنند و ضمنا هدايايي را که مردم می آورند بگيرند و به آنها تبريک عيد بگويند. اما امام می گويد:

«من اخبار جدم رسول خدا را بررسى كردم و در آنها براى اين عيد خبرى نيافتم و اين سنت ايرانيان است كه اسلام آنرا محو كرده است و به خدا پناه مى‏برم كه چيزی را كه اسلام محو كرده احياء كنم.»

و منصور در پاسخ می گويد که ما اين کار را برای سرگرمی لشکريان انجام می دهيم و امام را به خدا سوگند می دهد که در مجلس ميهمانی نوروز بنشيند و امام هم قبول می کند.

اما معروف ترين اين روايات دربارة حضرت علی است که از فيروزآبادی در کتاب القاموس روايت شده است. ايشان می گويند که:

« مقدارى حلوا براى على(ع) آوردند. پرسيد كه چيست. گفتند: براى نوروز است. فرمود: هر روز ما نوروز است.»

در اينجا هم نقل قول از طرف حضرت علی کاملا دو پهلو است و معلوم نيست که جواب ايشان به آورنده حلوا (شيرينی) تاييد نوروز ايرانيان است يا نه.

به هر حال، با همه ی تلاش هايي که مذهبيون و حکام مذهبی انجام داده اند، کسی نه توانسته است که نوروز را «محو کند» و نه در مذهبی کردن آن کامياب شده است. بنظر می رسد که آنچه سبب شده تا آن ها در اين راه توفيقی به دست نياورند وجود مفاهيمی است که در گوهره ی نوروز خفته است: مثل مفهوم نو بودن، نو شدن، و نبود تبعيض های مذهبی، نژادی و جنسی در آن.

اين مفاهيم، که از همان ابتدا با تصور نوروز همراه بوده، با گذشت زمان ارزش و اعتباری بيشتر پيدا کرده و می کند. يعنی انسان قرن هجدهم مفهوم «نو» و مفهوم «تغيير» و مفهوم «نبود تبعيض های مذهبی، نژادی و جنسی» را بيشتر از مردمان قرن سوم و چهارم دريافته است و انسان امروز برای اين مفاهيم طبعا ارزشی بيش از مردمان قرن هجده قايل است.

اينگونه مفاهيم در خود نيرويي دارند که می توانند در برابر همه ی عناصر و عوامل بازدارنده مقاومت کنند. و چون اين نيرو با گوهر انسانی درآميخته است، نابودی اش تنها با نابودی انسان از صفحه جهان امکان پذير است و بس.

آمدن اعراب و تغيير مذهب برخی از ايرانيان هم بر اساس همين قاعده نمی توانسته است بر تصور وجود نوروز اثری بنيان برانداز داشته باشد. من بی آنکه بخواهم بگويم که مذاهب ايرانيان ـ از ميترايسم گرفته تا زرتشتی گری ـ بهتر يا بدتر از مذهب اسلام بوده اند، می خواهم بگويم که اين جابجايی مذهبی اثری عميق در برخی از مسايل فرهنگی ما، از جمله نوروز نداشته است، چرا که مذهب به طور کلی و عيد نوروز از جنس يکديگر نبوده و نيستند. يکی از جنس آسمان است و خدايان، و ديگری از جنس زمين است و انسان.

به همين دليل است که در تاريخ مان به اين نکته جالب بر می خوريم که در زمان شاهان و حکامی که ايرانی نبوده اما کمتر مذهبی بوده اند، عيد نوروز بيشتر مورد تاييد قرار گرفته تا در دوره ی حکامی که هم مذهبی و هم ايرانی بوده اند. مثلا در زمان مغول های غيرايرانی اما لامذهب عيدهای نوروز بسيار بهتر و درست تر برگزار می شد تا مثلا در زمان قاجاريه ی ايرانی اما شديداً مذهبی.

در سرزمين هايي ـ مثل افغانستان و تاجيکستان ـ نيز ماجرای نوروز درست همين گونه بوده است. مثلا، در دوران طالبان، برگزاری نوروز در افغانستان ممنوع اعلام شد و آن را کاری غيراسلامی دانستند. اما در تاجيکستان شوروی، با اين که ديکتاتوری برقرار بود اما چون ماهيت مذهبی نداشت، عيد نوروز با رونق برگزار می شد.

در دوران کنونی نيز همه گونه تلاشی شده و می شود که عيد نوروز را از ايرانيان بگيرند يا آن را به رنگ حکومت اسلامی در آورند. همين چند سال پيش وقتی از آقای خامنه ای می پرسند که:

«نظر حضرتعالى راجع به عيد نوروز چيست؟ آيا همانند عيدهايى كه مسلمانان آنها را جدى مى‏گيرند، مثل عيد فطر و قربان، از نظر شرعى ثابت شده است يا اينكه فقط روز مباركى محسوب مى‏شود مثل روز جمعه و مناسبتهاى ديگر؟»

ايشان جواب می دهند که:

«نصّ معتبرى مبنى بر اينكه عيد نوروز از اعياد دينى يا ايام مبارك شرعى‏ باشد، وارد نشده است، ولى جشن گرفتن و ديد و بازديد در آن روز، اشكال ندارد، بلكه از اين جهت كه صله رحم مى‏باشد مستحسن است».

اينجا هم می بينيم که حضرت آيت الله تنها ديد و بازديد اقوام را در ايام نوروز تاييد می کند و نه اهميت نوروز را به عنوان عيد و يا حتی سال نو

همچنان ايشان در يکی از سخنرانی های مربوط به عيد نوروز از اين که امام جعفر صادق هم مثل بزرگان اسلام بسياری از رسم ها را تغييراتی داده اند سخن می گويد: «آن بزرگوار هم، بنا به رسم اسلام - كه همه‏جا رسوم و سنتها و واژه‏ها را گرفت و محتواى آنها را عوض كرد - در مورد كلمه‏ی نوروز و روز نوروز، درصدد چنين كاری بودند».

و سپس همان حرف های روايت شده از جانب امام جفعر صادق را تکرار کرده و روز بيست و دوم بهمن را هم به عنوان يکی از روزهايي که بايد نوروز ناميد به حرف های امام صادق اضافه می کنند:

«... روز بيست ‏و دوم بهمن كه ملت ايران، حادثه‏ى عظيمى را به كمك خدا تحقق بخشيد، روز نويى (نوروز) است. آن روزى كه امام امت، قاطعاً به دهانِ مستكبرِ قلدرِ گردن‏كلفت دنيا - يعنى امريكا ـ مشت کوبيد...»

اما، همانطور که گفتم، همه ی اين تلاش ها در طول تاريخ به نتيجه ای نمی رسد. عيد نوروز، به خاطر همان گوهر درخشانی که در درون خود دارد، نه از بين رفتنی است و نه مخلوط شدنی با هيچ دينی.

در نتيجه تعجب آور نيست اگر که می بينيم در مهمترين ترين تظاهرات و جشن هايي که حکومت ها برگزار کرده و می کنند، (اعم از مذهبی يا سياسی) با بالاترين حمايت ها و کمک های مادی، تنها بخشی از مردم ما در آن شرکت می کنند اما مراسم جشن های نوروزی، از چهارشنبه سوری گرفته تا نوروز و سيزده بدر را همه ايرانيان ـ زرتشتی، مسيحی، يهودی، مسلمان و بهايي ـ جشن می گيرند. بی هيچ تبليغات و بی هيچ پشتوانه ی مادی و فشاری سياسی. و زيبايي و مهر و شوری که در آن است با هيچ تظاهراتی قابل مقايسه نيست.

برگرفته از يک مقاله بلند از همين نويسنده

مارچ 2007

www.savepasargad.com

1


برگرفته از : iranglobal
بازگشت به صفحه قبل   نسخه قابل چاپ   لینک دائمی به این خبر 
 
 
¤ اخبار جبهه ملی
¤ درگذشت مهندس اسماعیل حاج قاسمعلی
¤ بازداشت پیمان عارف عضو جبهه ملی ایران
¤ ادیب برومند: انحلال مجلس استیضاح مصدق را منتفی کرد
¤ نامه سخنگوی جبهه ملی ایران به بی بی سی
¤ پیام های نوروزی
¤ خورشیدی که هر روز فروزان تر از روز پیش میدرخشد/بیانیه جبـــهه ملــــی ایــــران
¤ سنگر نشین بی مدعای آزادی هوشنگ کشاورز صدر رفت
¤ تجزیه طلبی محکوم است/رئیس هیئت رهبری جبهه ملی ایران
¤ متن پیام های رهبران جبهه ملی به مناسبت پنجاهمین سال تاسیس کنفدراسیون
¤ تحلیل جبهه ملی ایران ازرویدادهای مصر
¤ دکتر علی رشیدی عضو هیئت رهبری جبهه ملی ایران به دو سال زندان و 5 سال محرومیت از حقوق اجتماعی محکوم شد
¤ بازداشت اعضاي جبهه ملي ايران در اسفراين خراسان شمالي
¤ بزرگداشت دکتر مصدق در واشنگتن/2 گزارش
¤ بزرگداشت دکتر محمد مصدق در باشگاه ملی خبرنگاران در واشنگتن دی سی شنبه 10 نوامبر 2012
¤ مشروح سومین گزارش احمد شهید در رابطه با حقوق بشر در ایران
¤ جبهه ملي ايران , نيروي هوايي و خلبانان قهرمان دفاع مقدس را گراميداشت
¤ تکدیب امضا
¤ جبهه ملی ایران: به یاری زلزله زدگان بشتابیم
¤ درگذشت رادمرد میهن دوست آقای دکترخسروسعیدی عضو حزب ایران و جبهه ملی ایران
¤ ننگ ونفرین بربیست وهشتم مرداد
¤ اسطوره مقاومت مهندس عباس اميرانتظام در بيمارستان بستري شد
¤ بیانیه ادیب برومند و جبهه ملی ایران- اروپا و آمریکا در اظهار تاثر و همدردی با هموطنان داغدیده آذربایجانی
¤ احضار كورش زعيم
¤ درود بر چهاردهم مرداد / ادیب بـرومـند- رهبر جبهه ملی ایــران
¤ جبهه ملی ایران نسل کشی مسلمانان در میانمار را محکوم میکند
¤ بیانیه ادیب بـــرومند رئیس شورای مرکزی جبهه ملی ایران به مناسبت بزرگداشت ۳۰ تیر 1331
¤ نامه سرگشاده جبهه ملی ایران به رئیس جمهور آمریکا درمورد ادعای واهی مالکیت امارات بر جزایر ایرانی
¤ عمل جراحی قلب دکتر حسین موسویان، رییس هیئت اجرایی جبهه ملی ایران
¤ گرامیداشت یکصدوسی امین زادروز دکتر محمد مصدق در پاریس و کلن
¤ یادداشت اعتراض جبهه ملی ایران به موسسه گوگل
¤ تکذیب مذاکرات جبهه ملی ایران با آقای رضا پهلوی و نزدیکان ایشان
¤ جبهه ملی ایران مهیای ستیزه گری در باره حفظ تمامیت کشور است/ادیـب بـرومـند رئیس شورای مرکزی جبهه ملی ایران
¤ پیام های نوروزی استاد ادیـب بـرومـنـد , دکتر حسین موسویان ,اقاي حسن لباسچی و مهندس كورش زعيم
¤ پیام نوروزی ادیـب بـرومـنـد
¤ دیدارسخنگو و اعضای جبهه ملی ایران با دکتر علی رشیدی
¤ بیانیه ادیـب بـــــرومــند رئیس شورای مرکزی جبهه ملی ایران درباره انتخابات اسفند ۱۳۹۰
¤ جبهه ملی ايران در انتخابات شرکت نمی کند
¤ آخرین وضعیت جبهه ملی ایران
¤ وضعیت نا مساعد جسمی حمید رضا خادم، زندانی سیاسی در بند ۳۵۰ اوین
¤ آیا جبهه ملی ایران منحل میشود؟
¤ بازجویی و بازداشت فعالان و اعضای جبهه ملی ایران
¤ ادامه بازداشتها و احضار اعضای جبهه ملی ایران به وزارت اطلاعات
¤ برگزاری جلسات شورای جبهه ملی ایران ممنوع شد
¤ احضارعیسی خان حاتمی عضو شورای مرکزی جبهه ملی ایران/ بازداشت مهندس محمد توسلی
¤ بازداشت دکتر علی رشیدی
¤ احضار ملیون به وزارت اطلاعات
¤ نشست مهرماه شوراي مركزي جبهه ملي ايران
¤ جلسه شورای مرکزی جبهه ملی ایران پنج شنبه در تهران برگزار شد
¤ جبهه ملی ایران در خارج از کشور نماینده ندارد
¤ @نامه پیمان عارف به احمدی نژاد@دیدار از پیمان عارف
© 2004 - 2011 - خبرگزاری جبهه ملی ایران - J M I N e w s . c o m - تماس با ما