عظیمترین بناهای سنگی جهان در معرض ریزش
تخت جمشید ترک خورد +عکس
در دیوارههای دروازه ناتمام ترکهای دیده میشود که آجرهای آن قابل مشاهده است و علاوه بر این کاخ صدستون نیز ترکهای زیادی برداشته که به راحتی قابل مشاهده است.
کد خبر: ۲۰۳۱۵۸تاریخ انتشار: ۲۱ آبان ۱۳۹۰ - ۱۰:۱۳
ترکهای متعددی که در تخت جمشید ایجاد شده، این بنا را در معرض ریزش و آسیب جدی قرار داده است.
به گزارش خبرنگار مهر، تخمت جمشید همواره به عنوان یکی از بناهای شاخص ایران مطرح بوده است.
این بنای جهانی البته مورد آسیبهای مختلفی قرار گرفته که ازجمله آن میتوان به رطوبت اشاره کرد که این بنای جهانی را مورد تهدید قرار داده است.
اما ترکهایی که اکنون در این بنای جهانی دیده میشود نیز بر شدت آسیبهای این بنا افزوده و این امر نگرانی دوستداران میراث فرهنگیرا افزوده است.
ترکهای موجود در قسمتهای مختلف تخت جمشید
فعال میراث فرهنگی و گردشگری و مدیر انجمن دوستداران میراث فرهنگی مرودشت با بیان اینکه ترک سنگها یکی از عظیم ترین بناهایسنگی جهان را در معرض خطر ریزش قرار داده در گفتوگو با خبرنگار مهر گفت: یکی از موضوعاتی که با توجه به مرور زمان شاهد افزایش آن در مجموعه جهانی تخت جمشید هستیم مربوط به افزوده شدن ترکهایی بین سنگها، ستونها و کاخهای این مجموعه است.
محمد اسدپور افزود: زمانی که از پلکان وارد تخت جمشید میشویم، در دروازه ملل ستونهایی وجود دارد که این ستونها ترکهایی خورده و جدید است.
وی ادامه داد: به مرور زمان سنگها تحت تاثیر فرسایش و بارانهای اسیدی، شرایط آب و هوایی و مرور زمان فسیل شده و یکسری ترکهایی در آن به وجود میآید و طی مدت اخیر به دلیل کنترل نکردن از سوی مسئولان و متخصصان این ترکها روز به روز بیشتر شده است.
مدیر انجمن دوستداران میراث فرهنگی مرودشت در خصوص اقدامات انجام شده برای جلوگیری از ترک خوردن سنگهای مجموعه تخت جمشید اظهار داشت: در این مجموعه هر گردشگری بخواهد بازدیدی از نقتط مختلف داشته باشد به راحتی میتواند این ترکها را مشاهده کند از این رو در صورت ادامه این روند تخت جمشید با مشکلاتی روبه رو خواهد شد.
اسدپور با بیان اینکه به راحتی روزانه به ترکها افزوده میشود، بیان کرد: در دیوارههای دروازه ناتمام ترکهای دیده میشود که آجرهای آن قابل مشاهده است و علاوه بر این کاخ صدستون نیز ترکهای زیادی برداشته که به راحتی قابل مشاهده است.
وی بیان کرد: در گذشته نیز تخت جمشید ترکهایی داشته اما با مشاهده ترکهای مختلف در این بنا میتوان متوجه شد که بیشتر آنها مربوط به زمان حال است.
این فعال میراث فرهنگی با بیان اینکه دیواره کاخ موزه نیز از این امر مستثنی نیست، بیان کرد: ترکهای این بخش به حدی شدید است که وقتی از سمت چپ کاخ وارد موزه شویم این ترکها را مردم عادی نیز به راحتی میتوانند مشاهده کنند.
وی گفت: در درگاه ورودی کاخ موزه شکافها و ترکهای متعددی در بخش شرقی این بنا قابل مشاهده است که باعث انحنای یک ستون شده است.
اسدپور با اشاره به اینکه ترکهای متعدد در کاخها به وفور دیده میشود، بیان کرد: نیازمند است کارشناسی دقیق برای جلوگیری از پیشرفت این ترکها انجام و با برنامهریزی از آن جلوگیری به عمل آید.
این فعال میراث فرهنگی با تشریح علل این ترکها نیز تصریح کرد: ممکن است برخی از این ترکها مربوط به مرور زمان، رانش و یا شرایط فیزیکی و خشکسالی باشد.
وی ادامه داد: اگر این روند ادامه داشته باشد در آیندهای نه چندان دور با فروپاشی نمای کنونی رو به رو خواهیم بود زیرا هر لحظه بر ترکهای سنگ یا دیوارهها افزوده میشود.
اسدپور با بیان اینکه این ترکها زیبایی سایت جهانی تخت جشمید تحت تاثیر قرار داده، اظهار داشت: به مسئولان امر پیشنهاد دادیم که درباره علت این ترکها تحقیق شود و مقرر شده کارشناسان برای بررسی این موضوع و جلوگیری از پیشرفت آن به این مجموعه سفر کرده و راهکارها را ارائه دهند.
وی با بیان اینکه در مجموعه جهانی تحت جمشید مدیریت بحران وجود ندارد، بیان کرد: اگر برای این مجموعه مدیریت بحران در نظر گرفته شود میتوان از خطراتی که مجموعه را تهدید میکند جلوگیری کرد.
مدیر انجمن دوستداران میراث فرهنگی مرودشت تاکید کرد: اگر این ترکها به صورت گسل و شکاف باشد و یکی از کاخها تخریب شود دیگر نمیتوان کاری انجام داد از این رو ضروری است کارشناسان راهکارهای اساسی را ارائه دهند.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
حراج 4 اثر مفرغی سه هزار ساله لرستان در لندن
حراجي کريستي در يکي از آخرين اعلاميههاي خود گفته است که 4 اثر مفرغي لرستان، متعلق به هزاره اول پيش از ميلاد را در 7 دسامبر 2011 براي فروش به حراج ميگذارد. قيمت پايه اين آثار باستاني 3 هزار دلار تعيين شدهاست. اين اشياء قرار است تحت عنوان صاحب حيوانات عرضه شود
کد خبر: ۲۰۳۳۱۹تاریخ انتشار: ۲۱ آبان ۱۳۹۰ - ۲۲:۲۸
در توضيحات مربوط به تقسيمبندي اشياي ايراني عرضه شده در حراجي کريستي آمدهاست 4 اثر مفرغي که تاريخ تقريبي آن اوايل هزاره اول پيش ازميلاد تعيين شده، تحت عنوان "صاحب حيوانات" عرضه ميشود. اين چهاراثر شامل يک جفت هيولا با بالهايي به طور نامنظم رشد يافته است و هرکدام گرداگرد يک لبه مدور کوزهاي ميانتهي قرار گرفتهاند. همچنين مجسمهاي از يک بز کوهي دو سر، متعلق به املش با شاخهاي بزرگ منحني و نيز مجسمهاي از يک مرد ايراني که کلاهي بر سر و جامهاي بلند تا روي پاهايش پايين آمده دربر دارد و دسته شمشيري را نيز که در کمر دارد نگاه داشتهاست.
ارتفاع اين اثر ¾ .12 اينچ برابر با 32.5 سانتي متر است. اين اثرازجنس مفرغ و از نظر ردهبندي آثار در رديف آثار و هنرهاي باستاني و متعلق به هزاره اول پيش ازميلاد از استان لرستان و کشور ايران، جاي گرفته است.
دراين اطلاعيه آمده است که اين اثر متعلق به يک مجموعه دارخصوصي بوده و درباره خاستگاه و تاريخچه اين اثر باستاني به شخصي به نام "منوچهر سليمان آرون" – تهران- به سال 1967 اشاره شدهاست؛ اما مالک کنوني آن خانوادهاي در سوييس هستند. همچنين قيد شده است که اين آثار همگي تا پيش از سال 1974 به کشور ايالات متحده امريکا برده شدهاند.
دراين اطلاعيه تاکيد شدهاست که اين اثر تا کنون رزو نشده و به همين نحو در حراجي عرضه ميشود.
پيشتر نيز بلومبرگ اعلام کرده بود که يک نسخه دست نوشته از شاهنامه ايراني متعلقه به قرن 16 ميلادي به ارزش 7.4 ميليون پوند برابر با 12ميليون دلار در يک حراجي با عنوان آثار هنر اسلامي به فروش رفته بود.
اين دست نوشته نيز که يکي از 258 صفحه تذهيب شده از کتاب شاهنامه فردوسي بود در حراج سوتبي از مجموعه يک استاد دانشگاه هاروارد به نام "استيوارت کري ولش" نگهداري ميشد.
به گفته برنادن لينچ يکي ايز دلالان حراجي لندن اين اثر يکي از برترين نمونه هاي هنر کتاب بود و صحنه اي از شاه فريدون را نشان مي داد که به براي آزمودن شهامت فرزند خود به شکل يک اژدها درآمده بود. اين شاهکار هنري متعلق به شاه "آرتور هوگتون" دوم بود که همراه با 78 اثر نقاشي ديگر به موزه هنري متروپوليتن تقديم کرده بود.
منبع: خبرگزاری ميراث فرهنگی
X Share Google Reader Stumble Upon Delicious Cloob Facebook Twitter Digg