توافق برای احداث سد با هزینه 40 میلیون دلاری تامین شده از سوی تهران، موفقیتی برای جمهوری اسلامی به شمار می رود چرا که برای مدتی طولانی می تواند از این طریق بر مدیترانه نظارت داشته باشد. آن هم در زمانی که آینده سوریه در ابهام قرار دارد.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
دیپلماسی ایرانی: حزب الله لبنان ، گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی که به تازگی یک پهپاد ایرانی را برای جمع آوری اطلاعات بر فراز آسمان اسرائیل به پرواز درآورده بود، اکنون 40 میلیون دلار بودجه از تهران دریافت کرده تا آن را برای عملیات احداث سد هزینه کند. سدی در جنوب بیروت و حومه لبنان که 6 سال پیش در جریان حمله اسرائیلی ها ویران شد. حزب الله در دسامبر گذشته برای احیای این سد از ایران طلب بودجه ای 40 میلیون دلاری کرد و تهران نیز این درخواست را پذیرفت اما با گذشت نزدیک به یک سال از رایزنی های اولیه، در نهایت روز جمعه این بودجه به دست حزب الله رسید.
به گزارش دیلی استار، این توافقنامه بین وزیر نیروی ایران و همتای لبنانی اش امضاء شده و قرار است پروژه سد تا 3 سال دیگر به بهره برداری برسد. همچنین گفته می شود که طرف لبنانی برای واردات برق با ولتاژ بالا از ایران نیز با مقامات جمهوری اسلامی در حال رایزنی است.
این در حالی است که به گفته وزیر نیروی لبنان مخالفت هایی در لبنان علیه دریافت بودجه از ایران و حضور جمهوری اسلامی در پروژه احداث سد وجود داشته است. برخی تحلیلگران بر این باورند که همین مخالفت ها دلیل به تاخیر افتادن امضاء این قرارداد تا روز جمعه بوده است، چرا که تهران از همان سال پیش موافقت خود را با ارائه بودجه مورد نظر حزب الله اعلام کرده بود.
این سد در نزدیکی منطقه ای روستایی نشین و مرتفع در لبنان احداث می شود که جمعیت قابل توجهی از مسیحیان در آن زندگی می کنند. برخی در این منطقه ادعا می کنند که ایران قصد دارد از طریق این پروژه نفوذ خود را در لبنان افزایش دهد. تا کنون حمایت مالی و نظامی جمهوری اسلامی از حزب الله لبنان وجود داشته است اما حضور فیزیکی دراز مدت ایرانیان در لبنان برای برخی در این کشور چندان راضی کننده نیست.
هرچند تهران پیشنهاد های متعددی برای کمک های اقتصادی به لبنان و حضور در پروژه های مختلف ارائه داده است اما این گزینه ها با توجه به مخالفت ها با سرعت کمی در لبنان بررسی و نهایی می شود. برای مثال با وجود اینکه ایران در کنار بسته های اقتصادی دیگر صادرات برق به لبنان را نیز مطرح کرده، تا کنون لبنان از پذیرش آن خوددداری کرده است چرا که به گفته وزیر نیرو لبنان شرکت های اروپایی تا کنون بهترین پیشنهاد ها را برای ساخت نیروگاه در لبنان ارائه کرده اند.
نکته قابل توجه این که حتی لبنان نیز با تحریم های آمریکا و متحدانش علیه ایران همراه شده است. برخی منابع آگاه می گویند نخست وزیر لبنان نمی خواهد در این مرحله درخواست تهران برای صادرات برق به کشورش را بپذیرد چرا که این اقدام می تواند ناقض تحریم های سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی باشد.
با این حال وزیر نیروی ایران همچنان می گوید ایران آماده عملی کردن پیشنهاد های سخاوتمندانه خود در بخش حفاری نفت و گاز برای لبنان است.
اما توافق برای احداث سد با هزینه 40 میلیون دلاری تامین شده از سوی تهران، موفقیتی برای جمهوری اسلامی به شمار می رود چرا که برای مدتی طولانی می تواند از این طریق بر مدیترانه نظارت داشته باشد. آن هم در زمانی که آینده سوریه در ابهام قرار دارد و شرایط برای بشار اسد، متحد دیرین ایران در منطقه قابل پیش بینی نیست. از سوی دیگر به دنبال تحولات 19 ماهه در سوریه، گروه حماس به عنوان یکی از گروه های تحت حمایت جمهوری اسلامی نیز مقر خود را از سوریه به دیگر کشور های عرب منطقه منتقل کرده که نارضایتی تهران را به همراه داشته است.
در مقابل برخی دلسردی ها در روابط تهران و حماس، شیخ حسن نصرالله رهبر حزب الله در یک ماه اخیر بارها اعلام کرده است در صورت تهدید ایران، تهدید کنندگان باید منتظر عکس العمل حزب الله باشند. وی همچنین تاکید کرده است موشک های حزب الله آماده نشانه گرفتن منافع آمریکا و اسرائیل در منطقه هستند.