شانزده آذر۱۳۳۲ نشان ازفریاد نسل جوان علیه استبداد دارد
جمعه ۱۲ آذر ۱۳۸۹ - ۰۳ دسامبر ۲۰۱۰
آزادی اصل مقدسی است که بدون آن راه بر ترقی وپیشرفت وسعادت ملت ها بسته است . ملت ایران در یکصد سال اخیر پیوسته با مبارزات خویش برای دستیابی به آزادی و دموکراسی درتلاش بوده و برای این حرکت هزینه های بسیار داده است . با تاسیس دانشگاه در ایران ، دانشجویان پیشگامان مطالبات حقوق مدنی و دموکراسی بوده و برای کسب آزادی های فردی واجتماعی ملت ایران از هیچ کوششی فرو گذار نکرده اند . نقش موثر دانشجویان در نهضت ملی شدن صنعت نفت از جلوه های درخشان و فراموش نشدنی مبارزات دانشجوئی ایران است.
دستگاه های اطلاعاتی بیگانه و عوامل داخلی آنها زمانی را جهت اجرای کودتای ننگین۲۸ مرداد ۱۳۳۲ برای ساقط کردن دولت ملی دکتر محمد مصدق رهبرجبهه ملی ایران انتخاب کردند که دانشگاه هادر تعطیلات تابستانی باشند زیرا از مقاومت دانشجویان درمقابل کودتا بیمناک بودند . درآن زمان درتهران سال ۱۳۳۲ فقط دو مرکز دانشجوئی یعنی دانشگاه تهران و دانشسرایعالی فعال بودند. با گشایش آنها در اول مهر ماه از همان نخستین روزها مبارزه دانشجویان با اعتراض و تحصن و تظاهرات علیه حکومت کودتا آغاز گردید. دانشجویان چون بازاریان و دیگر گروههای اجتماعی در نهضت مقاومت ملی گرد آمده و هماهنگ علیه حکومت کودتا به صحنه مبارزه وارد شدند . ازوقایعی که شعله های خشم مردم را برانگیخت ، محاکمه دکتر مصدق در دادکاه نظامی بود . سخنان و رفتار دادستان نظامی با دکترمصدق بر تنفر مردم به ویژه دانشجویان از حاکمان افزود و مدت کوتاهی پس از شروع دادگاه ، روز چهاردهم آذر ۳۲ روزنامه ها خبر دادند که رابطه سیاسی با دولت انگلیس که توسط دولت ملی قطع شده بود مجددا بر قرار شده وسفیر انگلیس به تهران میاید. تجدید روابط بادولت استعماری انگلیس دست آوردهای نهضت ملی را به نابودی تهدید میکرد.
دانشجویان روز پانزدهم آذر را روز اعتصاب واعتراض به محاکمه دکترمصدق و تجدید رابطه با انگلیس اعلام کردند و تظاهرات باشکوهی دردانشگاه تهران به ویژه در دانشکده فنی ودانشکده علوم با شعار «مصدق پیروز است » وشعارهای تند دیگری علیه تجدید رابطه با دولت انگلیس سر دادند . در روز پانزدهم تظاهرات به آرامی پایان یافت و دانشجویان اعلام کردند که از روز شانزدهم به کلاسهای درس میروند . روز شانزدهم آذر دانشجویان در کلاسهای درس بودند که حدود ساعت ۱۰ صبح یک گروه از کماندو های ورزیده و مجهز به مسلسل های سبک وارد دانشگاه تهران شده به سوی دانشکده فنی رفتند . وقتی به رئیس دانشکده اطلاع داده شد که کماندو های مسلح در حال ورود به دانشکده هستند او دستور داد تا زنگ تعطیل شدن کلاسها بصدا درآیدتا دانشجویان از دانشکده خارج شده مورد هجوم قرارنگیرند.اما با خروج اولین دانشجویان از کلاسها مامورین مسلح به روی آنان آتش گشودند و سه دانشجوی دانشکده فنی ، احمد قندچی ، مهدی شریعت رضوی و مصطفی بزرگ نیا درخون خود غلطیدند وچند دانشجوی دیگرمجروح و30 دانشجو بازداشت شدند . حاکمیت تصور کرده بود که با بخون کشیدن دانشجویان جنبش آزادیخواهانه ملت ایران خاموش میشود درحالیکه تا امروز می بینیم که درهمه سالهای گذشته ،درهمه نسلهائی که پای بدانشگاه نهادند عشق به آزادی ویاد آن شهیدان جاودانه مانده است.
هم اکنون ده ها دانشجوی آزادیخواه در زندان های جمهوری اسلامی هزینه آزاداندیشی و میهن دوستی خودرا باشجاعت می پردازند و به مبارزه برای سعادت ملت ایران که سر آغازش تامین آزادی های فردی واجتماعی ست افتخار می کنند. شانزدهم آذر روز دانشجوست، روزی که دانشجویان آزاده برای هدف خویش از دادن خون دریغ نکردند.
جبهه ملی ایران ۱۶ آذر را که روز نمادین فریاد دانشجویان علیه استبداد است گرامی می دارد.
جبهه ملی ایران به همه شهدای دانشجو درود می فرستد .
جبهه ملی ایران خواستار آزادی دانشجویان زندانی ، این برگزیده ترین فرزندان ملت است.
دانشگاه باید استقلال داشته باشد واخراج بدون دلیل موجه و زندانی کردن دانشجویان محکوم است وآمران
ومجریان اینگونه اعمال باید پاسخگوی اقدامات خویش باشند .