استقلال - آزادی - عدالت اجتماعی (جمهوری ایرانی)
به سایت خبری جبهه ملی ایران ،پرببنده ترین سایت نیروهای ملی خوش آمدید
این سایت خبری مستقل است و به انعکاس اخبار تشکلهای جبهه ملی ایران و نیروهای ملی در سراسر جهان اختصاص دارد
از دیگر صفحات این تارنما در زیر این پیام با کلیک روی صفحه دیدن کنید
 
¤ اخبار دانشجویی
¤ صدور حکم زندان برای ۲۰ نفر از بازداشت شدگان زلزله آذربايجان
¤ دیدار اعضای جبهه ملی ایران با فرید طاهری
¤ روز دانشجو در مزار کیانوش آسا/ بیانیه دفتر تحکیم وحدت
¤ احضار مجدد پیمان عارف به دادگاه
¤ پیمان عارف بار دیگر از تحصیل محروم گردید.
¤ دفتر تحکیم وحدت و سازمان دانش آموختگان ایران در بیانیه ای مشترک: «صدای دانشجویان دربند باشیم»
¤ بیانیه‌ دانشجویان و دانش‌آموختگان لیبرال; «تشکیل جبهه‌ دموکراسی‌خواهان برای صیانت از منافع ملت ایران در مقابل استبداد داخلی»
¤ ممانعت از آزادی پیمان عارف، فعال سابق دانشجویی
¤ پیمان عارف، دانشجوی زندانی، پس از اعتصاب غذا به بیمارستان منتقل شد
¤ پیمان عارف برای سومین بار بازداشت شد
سایتهای دیگر
 
نشریات
¤ صفحه اول  ¤ اخبار ايران  ¤ اخبار جبهه ملی  ¤ بیانیه های جبهه ملی  ¤ کورش زعيم  ¤ جبهه ملی اروپا  ¤  واشنگتن  ¤ اخبار دانشجویی  ¤ خارج از کشور  ¤ دکتر ورجاوند  ¤ زنان  ¤ نشریات  ¤ دیدگاه  ¤ دریادار مدنی  ¤ رضا آذرخش  ¤ اندیشگاه ملی/ آریان پور  ¤ کنگره ملی/ امیرانتظام  ¤ مقالات  ¤  عضويت  ¤ نهضت آزادی/حزب ملت ایران  ¤ کارگران  ¤  اسناد جبهه ملی  ¤ جوانان جبهه ملی  ¤ دکتر باوند  ¤ كانون انديشه و سخن.  ¤ بیژن مهر  ¤  سمينار جبهه ملی  ¤  فرهنگ  ¤ همبستگی برای دمکراسی و حقوق بشر در ایران  ¤ دفتر پژوهش های جبهه  ¤ اخبار زندانیان سیاسی  ¤ برنامه تلوزیون  ¤ اقتصاد  ¤ آلبوم عکسها  ¤ تماس با ما ¤ آرشیو خبرها
روزنامه‌نگاران نه امنیت شغلی، که دیگر امنیت جانی هم ندارند/روزبه میرابراهیمی
26 فروردین 1389       بازگشت به صفحه قبل 
روزنامه‌نگاران نه امنیت شغلی، که دیگر امنیت جانی هم ندارند

13.04.2010

روزنامه "شرق" بعد از هشت ماه توقیف مجددا شروع به انتشار کرد. روزبه میرابراهیمی، یکی از همکاران سابق "شرق"، این شروع دوباره را به فال نیک می‌گیرد، هرچند چندان به ادامه مشی سابق این روزنامه در شرایط کنونی امیدوار نیست.

دویچه ‏وله: آقای میرابراهیمی، روزنامه ‏ی "شرق" از روز یک‏شنبه ۲۲ فروردین، بعد از نزدیک به یک سال توقیف، کار خود را با مدیریتی جدید دوباره آغاز کرده است. آیا فکر می‏کنید این روزنامه بتواند جایگاه اولیه ‏ی خود را به عنوان یکی از پیشروترین و آگاه‏ کننده‏ترین روزنامه ‏های دوران اصلاحات و بعد از آن مجدداً به دست بیاورد؟



روزبه میرابراهیمی: پیش از هر چیز، از آغاز به کار روزنامه‏ ی "شرق" اظهار خوشحالی می‏کنم؛ این که روزنامه‏ی "شرق" بتواند مانند گذشته کار کند را نمی‏شود پیش‏بینی کرد. البته شواهد نشان می‏دهد به دلیل فضایی که الان در عرصه‏ی روزنامه و روزنامه ‏نگاری در ایران وجود دارد و به دلیل محدودیت‏های بیش از پیش امروز و سخت‏تر شدن حضور یک روزنامه در عرصه‏ی جامعه، شاید روزنامه‏ی "شرق" مسیر بسیار سخت‏تری را در پیش داشته باشد تا بتواند مانند گذشته تاثیر‏گذار باشد و کار کند.

هرچند به هرحال، می‏توان امیدوار بود که روزنامه ‏ی "شرق" به عنوان یکی از روزنامه ‏هایی که به لحاظ ادبیات، اندکی به یک جریان منتقد دولت نزدیک است، بتواند جای خود را باز کند. ولی شخصا با شناختی که از فضای کنونی ایران دارم، فکر می‏کنم کار خیلی سختی است و شاید بشود گفت که دیگر به آن دوران پرفروغ ‏اش بازنخواهد گشت. به خاطر این که هم فضا، فضای آن موقع نیست و هم تیم، تیم سابق نیست. چون بخش وسیعی از نیروهای قبلی این روزنامه نمی‏توانند کار کنند و جمعی از تیم سابق هستند که دارند این روزنامه را دوباره راه‏اندازی می‏کنند. در هرحال امیدوارم که بتوانند همان مسیر قبلی را پی گیرند.



همان‏طور که اشاره کردید، تیم تقریباً به طور کامل عوض شده و حتی آقای احمد غلامی، سردبیر جدید روزنامه‏ ی "شرق"، گفته‏ که رویکرد تازه ‏ی روزنامه، کاملاً فرهنگی و اجتماعی خواهد بود؛ در حالی که روزنامه‏ی شرق همیشه به عنوان یک روزنامه‏ ی سیاسی شناخته شده بود. شما به عنوان یک روزنامه ‏نگار، فکر می‏کنید ماندن یک روزنامه را حتی به بهای عوض شدن همه‏ی اصول‏، رویکرد و همه‏ ی اعضای‏ آن، بازهم می‏توانیم به فال نیک بگیریم؟



واقعیت این است که بله؛ هر روزنامه ‏ای هرقدر بیشتر بتواند دوام پیدا کند، جدا از این که یک معبر رسانه ‏ای و اطلاع ‏رسانی است، بنگاهی است که بخش وسیعی از نیروهای عرصه‏ی روزنامه‏نگاری در ایران می‏توانند در آن‏جا کار کنند و به لحاظ معیشتی هم مکانی خواهد بود که بخشی از نیروهای بیکار شده حداقل نیازهای معیشتی خود را تامین کنند. از این جهت می‏توان گفت که خوب است که یک روزنامه به هر قیمتی بماند. اما اگر روزنامه نتواند آن انتظارات را برآورده کند، طبیعتاً مخاطب‏اش کاهش پیدا خواهد کرد و تاثیرگذاری‏ آن محدودتر می‏شود.

در ارتباط با تیمی که در حال حاضر با سردبیری آقای احمد غلامی مستقر شده است، می‏توان گفت که آقای احمد غلامی در دوره‏های پیشین روزنامه ‏ی "شرق" هم جزو نیروهای تاثیرگذار و از اعضای شورای سردبیری روزنامه بوده است. آقای غلامی در آخرین کار خود هم‏چنین سردبیری ضمیمه ‏هایی را که پیش از توقیف روزنامه‏ ی "اعتماد"، همراه این روزنامه‏ منتشر می‏شد، برعهده داشت. یعنی آقای غلامی نوعی سابقه‏ ی همکاری با مجموعه‏ ی روزنامه‏ ی "شرق" را دارد. اما چون سبقه‌‏ی خود آقای غلامی بیشتر فرهنگی است و در حوزه‏ی ادبیات فعالیت کرده ‏اند، شاید گرایش ایشان بیشتر به این سمت باشد.

اما این که اعلام شده، مشی روزنامه‏ی "شرق" قرار است بیشتر اجتماعی و فرهنگی باشد؛ اگر همان دوره ‏های قبل این روزنامه را هم مرور کنید، اکثریت صفحات روزنامه ‏ و بخش وسیعی از آن را موضوعات فرهنگی و اجتماعی به خود اختصاص می‏دادند. آن موقع هم درصد مطالب سیاسی در روزنامه‏ی "شرق" بسیار پایین‏تر از مطالب اجتماعی و فرهنگی بود. اما روزنامه در آن مقطع به دلایل مختلف، به لحاظ سیاسی و رویکرد سیاسی‏ای که داشت تاثیرگذار بود. از این جنبه، اعلام آقای غلامی در مورد این که مشی روزنامه بیشتر اجتماعی فرهنگی خواهد شد، تغییری نسبت به قبل نیست.

از سوی دیگر، این نوع اعلام در هنگام انتشار یک روزنامه در ایران، پیامی است به حاکمیت که سعی می‏کند حساسیت‏زدایی کند. یعنی می‏خواهد به حاکمیت بگوید که روزنامه بیشتر روی مسائل اجتماعی و فرهنگی تمرکز دارد تا شاید حساسیت‏های سیاسی نسبت به آن کم‏تر شود. اما تجربه نشان داده است که معمولا حکومت در شرایط عادی، به همه‏ی مسائل از بعد سیاسی نگاه می‏کند و حتی اگر روزنامه هم بخواهد کاملا اجتماعی عمل کند، تحلیل‏ها و برخوردها با روزنامه ‏ها سیاسی خواهد بود.

از طرف دیگر، شرایطی که امروز روزنامه ‏ی "شرق" در آن منتشر می‏شود، با شرایط یک سال پیش بسیار متفاوت است و خودبه‏ خود در فضایی که الان در ایران در زمینه‏ ی مسائل سیاسی و اجتماعی وجود دارد، هرنوع نگاهی که کمی با نگاه حاکمیت و دولت کنونی زاویه داشته باشد، از آن برداشت سیاسی خواهد شد و با آن برخورد سیاسی صورت خواهد گرفت. اما امیدوارم که روزنامه‏ ی "شرق" بتواند دوام و عمر بیشتری داشته باشد. هرچند اعتقاد دارم، هرگاه روزنامه‏ای به تاثیرگذاری می‏رسد، تیراژش بالا می‏رود و به شکلی در عرصه‏ی رسانه‏ای جریان‏ساز می‏شود، جمهوری اسلامی به فکر برخورد با آن می‏افتد. امیدوارم که حداقل در آغاز دوباره‏ی انتشار روزنامه‏ی "شرق"، روزنامه ‏های دیگر لغو توقیف شوند و دوباره بتوانند منتشر شوند و حداقل حکومت تجدید‏ نظری در نوع نگاه‏اش به عرصه‏ی روزنامه‏نگاری کند که البته این کمی خوشبینانه است؛ ولی امیدوارم تجربه‏ی روزنامه‏ ی "شرق" این تجدیدنظر را نشان بدهد.



اگر این پیش ‏بینی خوش‏بینانه‏ ی شما به وقوع نپیوندد و تجدید‏نظری در نوع نگاه حکومت به مقوله‏ ی روزنامه‏نگاری صورت نگیرد، فکر می‏‏کنید اساساً سرنوشت روزنامه ‏های اصلاح‏ طلب و رفرمیست در ایران چه خواهد شد؟ الان بسیاری از روزنامه‏ نگاران هم‏چنان در زندان‏اند، برای‏شان حبس‏های طولانی ‏مدت بریده شده و آن‏هایی هم که آزاد هستند، اجازه‏ی کار و فعالیت ندارند. در چنین فضایی، شروع به کار دوباره‏ی روزنامه‌ای حتی مانند "شرق"، چقدر می‏تواند امیدوار کننده باشد؟



روزنامه‏ای مانند "شرق" یا روزنامه ‏ی "بهار" که دارد منتشر می‏شود، به هرحال به لحاظ فکری نزدیک به جریان اصلاحات و ادبیات اصلاحات و تفکر اصلاحات در ایران هستند. اما سیاست‏های فرهنگی دولت کنونی تا زمانی این روزنامه‏ها را تحمل می‏کند که تاثیرگذاری‏شان خیلی محدود باشد. یعنی الان روزنامه‏ی "بهار" را چون به لحاظ تیراژ و تاثیر‏گذاری، آن‏قدر تاثیرگذار نیست و دیده نمی‏شود، تحمل می‏کنند. با این حال، در انواع و اقسام تذکرهایی که در طول هفته به روزنامه‏ ها داده می‏شود، حتما اسم روزنامه‏ی "بهار" هم می‌آید.

به احتمال خیلی زیاد این رویکرد وزارت ارشاد در مورد تذکر دادن یا محدود کردن روزنامه‏ ها که برای همه هست و در مورد روزنامه‏ های اصلاح‏طلب با شدت بیشتری اعمال می‏شود، یک سری موانع ایجاد می‏کند بر سر راه این که روزنامه‏ ها مشی‏ای را که می‏خواهند، جلو ببرند.

به هرحال این موانع وجود دارد و من امیدوار نیستم که حداقل در وضعیت کنونی ایران، روزنامه ‏های اصلاح‏طلب بتوانند با مشی اصلاح‏ طلبانه ‏ی خودشان، با ادبیاتی که باید داشته باشند و با دیالوگی که می‏توانند با جامعه برقرار کنند، آنچه را می‏خواهند منتشر کنند. من امیدواری زیادی در مورد این قضیه ندارم و حتی فکر می‏کنم روزنامه‏ی "بهار "که الان دارد تحمل می‏شود زیاد دوام نخواهد آورد، البته امیدوارم این فکر من اشتباه باشد.

روزنامه‏ ی "شرق" هم با هر مشی‏ای بخواهد وارد بشود، به محض این که به درجه ‏ای از تاثیرگذاری یا دیده شدن برسد، حکومت با آن برخورد خواهد کرد.

متاسفانه این نوع رویکرد، باعث شده که عملا یک نسل بسیار بزرگ از روزنامه نگاران اصلاح‏ طلبی که در طول این دو دهه وارد عرصه ‏ی مطبوعات شده ‏اند، در حال حاضر یا بیکار باشند یا روزنامه ‏ای نداشته باشند که بتوانند در آن با اسم خودشان کار کنند؛ یا پرونده دارند یا بازداشت‏ شده ‏اند. این وضعیت، وضعیت چندان مناسبی در عرصه ‏ی روزنامه ‏نگاری در ایران نیست و دیگر روزنامه ‏نگارها امنیت ندارند.

تغییر بزرگی در عرصه‏ ی روزنامه ‏نگاری در ایران نسبت به یک سال پیش به وجود آمده است و آن این است که فرضاً روزنامه‏ های اصلاح‏ طلب یا روزنامه‏‏ نگاران اصلاح ‏طلب اگر تا پیش از این دغدغه ‏ی آن را داشتند که معیشت زندگی‏شان ثبات نداشت و به هیچ‏ عنوان نمی‏توانستند زندگی‏شان را تامین کنند و نمی‏دانستند فردا کجا هستند و چه ‏کار می‏کنند، الان ماجرا خیلی عمیق‏تر شده و بخش وسیعی از روزنامه ‏نگاران اصلاح‏ طلبی که درگیر مسائل انتخابات یا روزنامه‏ های نزدیک به این جریانات بودند، امنیت جانی ندارند.

به خاطر همین، شاهد کوچ عظیمی از روزنامه‏ نگارانی هستیم که اکثریت‏شان از همین نسلی هستند که در دوران اصلاحات به عرصه ‏ی روزنامه‏ نگاری وارد شده‏ اند و این مهاجرت هنوز هم ادامه دارد. در حال حاضر، عملا آن فضای حداقلی برای موجودیت روزنامه ‏نگاران اصلاح ‏طلب و روزنامه ‏هایی که بتوانند با مشی اصلاح‏ طلبانه در ایران فعالیت کنند، بسیار محدود است و باید از روزنه ‏هایی مانند روزنامه‏ های "شرق" و "بهار"، اگر بتوانند دوام پیدا کنند و تداوم کارشان از سوی حاکمیت تضمین شود، استقبال کرد و باید خوشحال بود که بخشی از این نیروها می‏توانند مکانی برای کار کردن داشته باشند.



مصاحبه‌گر: میترا شجاعی

تحریریه: فرید وحیدی
بازگشت به صفحه قبل   نسخه قابل چاپ   لینک دائمی به این خبر 
 
 
¤ اخبار جبهه ملی
¤ درگذشت مهندس اسماعیل حاج قاسمعلی
¤ بازداشت پیمان عارف عضو جبهه ملی ایران
¤ ادیب برومند: انحلال مجلس استیضاح مصدق را منتفی کرد
¤ نامه سخنگوی جبهه ملی ایران به بی بی سی
¤ پیام های نوروزی
¤ خورشیدی که هر روز فروزان تر از روز پیش میدرخشد/بیانیه جبـــهه ملــــی ایــــران
¤ سنگر نشین بی مدعای آزادی هوشنگ کشاورز صدر رفت
¤ تجزیه طلبی محکوم است/رئیس هیئت رهبری جبهه ملی ایران
¤ متن پیام های رهبران جبهه ملی به مناسبت پنجاهمین سال تاسیس کنفدراسیون
¤ تحلیل جبهه ملی ایران ازرویدادهای مصر
¤ دکتر علی رشیدی عضو هیئت رهبری جبهه ملی ایران به دو سال زندان و 5 سال محرومیت از حقوق اجتماعی محکوم شد
¤ بازداشت اعضاي جبهه ملي ايران در اسفراين خراسان شمالي
¤ بزرگداشت دکتر مصدق در واشنگتن/2 گزارش
¤ بزرگداشت دکتر محمد مصدق در باشگاه ملی خبرنگاران در واشنگتن دی سی شنبه 10 نوامبر 2012
¤ مشروح سومین گزارش احمد شهید در رابطه با حقوق بشر در ایران
¤ جبهه ملي ايران , نيروي هوايي و خلبانان قهرمان دفاع مقدس را گراميداشت
¤ تکدیب امضا
¤ جبهه ملی ایران: به یاری زلزله زدگان بشتابیم
¤ درگذشت رادمرد میهن دوست آقای دکترخسروسعیدی عضو حزب ایران و جبهه ملی ایران
¤ ننگ ونفرین بربیست وهشتم مرداد
¤ اسطوره مقاومت مهندس عباس اميرانتظام در بيمارستان بستري شد
¤ بیانیه ادیب برومند و جبهه ملی ایران- اروپا و آمریکا در اظهار تاثر و همدردی با هموطنان داغدیده آذربایجانی
¤ احضار كورش زعيم
¤ درود بر چهاردهم مرداد / ادیب بـرومـند- رهبر جبهه ملی ایــران
¤ جبهه ملی ایران نسل کشی مسلمانان در میانمار را محکوم میکند
¤ بیانیه ادیب بـــرومند رئیس شورای مرکزی جبهه ملی ایران به مناسبت بزرگداشت ۳۰ تیر 1331
¤ نامه سرگشاده جبهه ملی ایران به رئیس جمهور آمریکا درمورد ادعای واهی مالکیت امارات بر جزایر ایرانی
¤ عمل جراحی قلب دکتر حسین موسویان، رییس هیئت اجرایی جبهه ملی ایران
¤ گرامیداشت یکصدوسی امین زادروز دکتر محمد مصدق در پاریس و کلن
¤ یادداشت اعتراض جبهه ملی ایران به موسسه گوگل
¤ تکذیب مذاکرات جبهه ملی ایران با آقای رضا پهلوی و نزدیکان ایشان
¤ جبهه ملی ایران مهیای ستیزه گری در باره حفظ تمامیت کشور است/ادیـب بـرومـند رئیس شورای مرکزی جبهه ملی ایران
¤ پیام های نوروزی استاد ادیـب بـرومـنـد , دکتر حسین موسویان ,اقاي حسن لباسچی و مهندس كورش زعيم
¤ پیام نوروزی ادیـب بـرومـنـد
¤ دیدارسخنگو و اعضای جبهه ملی ایران با دکتر علی رشیدی
¤ بیانیه ادیـب بـــــرومــند رئیس شورای مرکزی جبهه ملی ایران درباره انتخابات اسفند ۱۳۹۰
¤ جبهه ملی ايران در انتخابات شرکت نمی کند
¤ آخرین وضعیت جبهه ملی ایران
¤ وضعیت نا مساعد جسمی حمید رضا خادم، زندانی سیاسی در بند ۳۵۰ اوین
¤ آیا جبهه ملی ایران منحل میشود؟
¤ بازجویی و بازداشت فعالان و اعضای جبهه ملی ایران
¤ ادامه بازداشتها و احضار اعضای جبهه ملی ایران به وزارت اطلاعات
¤ برگزاری جلسات شورای جبهه ملی ایران ممنوع شد
¤ احضارعیسی خان حاتمی عضو شورای مرکزی جبهه ملی ایران/ بازداشت مهندس محمد توسلی
¤ بازداشت دکتر علی رشیدی
¤ احضار ملیون به وزارت اطلاعات
¤ نشست مهرماه شوراي مركزي جبهه ملي ايران
¤ جلسه شورای مرکزی جبهه ملی ایران پنج شنبه در تهران برگزار شد
¤ جبهه ملی ایران در خارج از کشور نماینده ندارد
¤ @نامه پیمان عارف به احمدی نژاد@دیدار از پیمان عارف
© 2004 - 2011 - خبرگزاری جبهه ملی ایران - J M I N e w s . c o m - تماس با ما