گفتگوی صدای امریكا (جمشید چالنگی) با كورش زعیم
دو شنبه 7 فوريه 2011
9 بهمن 1389 (29 ژانویه 2011)
تحولات مصر
پرسش یكم:
كورش زعیم: مصر همیشه نسبت به تحولات در ایران حساس بوده است. مثلا در جریان جنبش ملی كردن صنعت نفت در ایران، جنبش ملی كردن كانال سوئز آغاز شد. و فراموش نكنیم كه مصدق در بازگشت از دادگاه لاهه از مصر دیدن كرد، صدهاهزار مردم قاهره از مصدق همانند قهرمان ملی خودشان اسقبال كردند.
بنابراین، آنها نگاه دقیقی به رویدادهای ایران دارند. اكنون هم مردم مصر جنبش دموكراسی خواهی در ایران را در تجربه خود دارند و پیروزی مردم تونس را هم مشاهده كرده اند؛ هم هشیار شده اند كه مانند ایران نشود و هم انتظار دارند كه مانند تونس بشود. یك دلیل برای خشونت نسبی تظاهركنندگان در مصر كه منجر به آتش زدن چندین ساختمان و دهها خودرو شد، همین هشیاری ناشی از تجربه ایران است كه باید مشت محكم خود را خیلی زود نشان بدهند. بنابراین، اگر شخص حسنی مبارك پاسخگوی انتظارات مردم نشود و مقاومت كند، من تصور می كنم كه جنبش مسالمت آمیز مصر بسیار خشونت آمیزتر خواهد شد و خیلی زود مسلحانه خواهد شد.
واكنش فریبكارانه حسنی مبارك در سرزنش و بركنار كردن كابینه دولت، مردم مصر را خشمگین تر می كند. من تصور می كنم كه آقای حسنی مبارك هر چه سریعتر و به شکل شفاف باید انصراف خود و پسرش «جمال» را از شركت در انتخابات ریاست جمهوری كه در سپتامبر سال جاری خواهد بود اعلام كند. در غیر اینصورت امكان زیادی در بزیر كشیده شدن ایشان و آسیب فیزیكی به او می رود.
فشارهای بین المللی هم روی مبارك بسیار زیاد است. غرب آموخته كه نگذارد تغییر در مصر مانند ایران طول بكشد. مصر یك قدرت نظامی بزرگ در منطقه و در صلح و سازش با اسراییل است. بنابراین، تداوم بی ثباتی سیاسی و افتادن كشور به دست تندروان مذهبی كابوسی است كه غرب و اسراییل از آن واهمه دارند، بنابراین، فشار روی حسنی مبارك برای كناره گیری بسیار زیاد خواهد بود كه ما آن را در روزهای آینده شاهد خواهیم بود.
پاسخ پرسش دوم:
دموكراسی خواهان در ایران البته نگاه دقیقی به اخوان مسلمین دارند و نقششان در حالت كنونی و در آینده مصر، ولی فراموش نكنید كه اخوان مسلمین در چند سال گذشته وارد جریان سیستم مصر شده و مبارزه اشت مبارزه سیاسی شده آیا این ادامه پیدا كند و اخوان مسلمین از كابد قدیمی خودش دوری بجوید ولی من تصور نمی كنم كه سیاست بین المللی اجازه بدهد همانطور كه حماس را كه با وجودیكه رای مردم فلسطین انتخاب شده بودند نگذاشتند كه دولتش دوام بیاورد یا حتی تشكیل شود، تصور نمی كنم كه اخوان مسلمین شانس زیادی برای تصدی دولت مصر بجز شركت در سیاست با روش دموكراتیكی كه خوشبختانه خودشان آغاز كرده اند داشته باشد.
http://media.voanews.com/designimag...
من بر این باور هستم كه حسنی مبارك یا بزور كنار گذاشته خواهد شد و یا به تشكیل یك دولت موقت نجات ملی برای اصلاح قانون اساسی و فراهم كردن شرایط انتخابات آزاد تن درخواهد داد. شبیه همان پیشنهادی كه من سال گذشته و پیش از انجام انتخابات ریاست جمهوری اسلامی در پیش بینی آنكه چه خواهد شد برای حل مسئله حاكمیت ایران ارائه داده بودم. احتمال اینكه حاكمیت مصر عاقلانه تر از ایران عمل كند زیاد است، بویژه اینكه در مصر نیروهای مسلح برخلاف ایران یكپارچه هستند. من ارتش مصر را می بینم كه یا بیطرفی اعلام كند و یا برای جلوگیری از شورشهای مسلحانه خیابانی روی حسنی مبارك فشار وارد آورد.