وزير خارجه بلژيک در حضور متکی به شدت از سخنان احمدی نژاد انتقاد کرد
حميد احدي
۲ اسفند ۱۳۸۴
تيم های مذاکره کننده ايران در بروکسل و مسکو، با پاسخ های يکسانی روبرو شدند که حکايت از آن داشت که در فرصت دو هفته ای مانده برای روشن شدن وضعيت پرونده هسته ای ايران، ديپلومات های عالی رتبه ايرانی زير شديدترين فشارها ناگزير به نرمش در بعض مواضع خود شده اند؛ اما هنوز نشانه ای بر قبول از طرف مقابل نمی رسد.
در حالی که هياتی به رياست معاون دبير شورای عالی امنيت ملی ايران در حال مذاکره بر سر طرح هسته ای روسيه است، انتقاد تند وزير خارجه بلژيک در حضور منوچهر متکی از احمدی نژاد رييس جمهور و اهداف هسته ای ايران، از ديد ناظران جهانی نشانه ای از صعوبت کاری است که ديپلوماسی جمهوری اسلامی در پيش دارد تا اروپا را حاضر به قبول نرمش بيش تر در مورد فعاليت های هسته ای خود کند.
بنا به گزارش ها، به دنبال ملاقات منوچهر متکی با همتای بلژيکی خود که در عمارت وزارت خارجه بلژيک در بروکسل اتفاق افتاد، آن دو در مقابل دوربين ها ظاهر شدند و وزير امور خارجه بلژيك با صراحت تمام گفت برای ما بسيار مشكل است كه باور كنيم اين برنامه داراي هدف نظامي نيست.
خبرنگاران کوشيدند از طريق منوچهر متکی که به فارسی سخن می گفت و از طريق گوشی ترجمه سخنان وزیرخارجه بلژیک را می شنيد از نتيجه مذاکرات با خبر شوند. رييس ديپلوماسی ايران همان جملات هفته های اخير را تکرار کرد و بر صلح طلب بودن ايران تاکيد داشت. وی در پاسخ سوال خبرنگاری درباره طرح روسيه و نحوه برخورد ايران با اين طرح باز پاسخی نداد و گفت کار در دست کارشناسان است و دارند بررسی می کنند، هنوز زمان وجود دارد. خبرنگاری پرسيد ديگر چه زمانی، چيزی به اجلاس نمانده است؛ و متکی جواب داد که اميدوارم ايران و اروپا از فرصت استفاده کنند، اما زمان تهديد سرآمده است و نبايد شورای امنيت را به عنوان ابزاری عليه کشورها به کار برد.
در اين جا بود که خبرنگاران به موضوع هولوکاست پرداختند که وزير خارجه بلژيک با کلماتی تندی پاسخ داد و ترديد درباره هولوکاست را عملی نفرت انگيز خواند و با نام بردن از احمدی نژاد گفت اظهارات رييس جمهور ايران که حق موجوديت اسرائيل را زير سوال مي برد، غير قابل پذيرش است. آسوشيتدپرس نوشته متكي كه موقع اين سخنان در كنار همتاي بلژيكي خود ايستاده بود بعد از وی گفت كشورش مشروعيت رژيم صهيونيستي را نميپذيرد و گفت: اسرائیل رژيمي نامشروع در خاورميانه است؛ با توجه به موقعيت خاورميانه ديدگاه ما اين است كه اين رژيم مشابه با رژيم آپارتايد در آفريقاي جنوبي است.
اين مصاحبه ساعتی قبل از آن آن اتفاق افتاد که متکی در برابر کميته ای در پارلمان اروپا سخنرانی کند. اين جلسه با توجه به قطعنامه هفته گذشته پارلمان اروپا که در آن از ايران خواسته بود غنی سازی را متوقف کند و به مذاکرات بازگردد، با اهميت جلوه می کند.
برخي کارشناسان معتقدند برخورد تند و سرد اروپا با رييس ديپلوماسی ايران نشان می دهد که اروپائی ها به هيچ روی قصد ندارند فرصت به دست آمده را از دست داده و مهلتی بدهند تا ايران بتواند گفتگوهای خود را با روسيه به جائی برساند. به عقيده آنان اروپائی ها به شدت به ايران بدگمان شده و حتی در تحولاتی که بعد از روی کار آمدن دولت تازه در ترکيب هيات مذاکره کننده اتفاق افتاده نوعی فريبکاری می بينند. آن ها که پيش از اين بارها شنيده بودند، دولت ها در تعهدات های اعلام شده نقشی ندارند و با تغيير آن ها تحولی اتفاق نمی افتد، اين بار متوجه شده اند که ايران به بهانه انتخابات، ترکيب تيم مذاکره کننده را تغيير داده و کوشيده تا از ميان توافق های گذشته هر چه را صلاح نمی دانسته انکار کند.
آسوشيندپرس ديشب به نقل از فردي كه وي را منبعي نزديك به خاوير سولانا، رييس سياست خارجي اتحاديه اروپا معرفی کرد نوشت اتحاديه اروپا مصرانه از ايران درخواست خواهد كرد كه به مسير ديپلماتيك باز گردد. اما بعد از ملاقات با متکی، سولانا خود به خبرنگاران گفت ايران بايد بيش از اين مقدار، سازنده عمل کند. به نظر می رسد اشاره وی به تصميم ايران است که از چند روز پيش به اجرا گذاشته شده و در متن های خبری و تبليغاتی هم تکرار می شود و مطابق آن به جای پافشاری بر غنی سازی اورانيوم که اينک دنيا هيچ امکانی برای انجام آن فراهم نمی آورد، از واژه مطالعات و تحقيقات غنی سازی استفاده می شود.
اول بار اين اصطلاح را غلامرضا آقازاده در جريان بازديد رييس جمهور احمدی نژاد از تاسيسات اتمی نطنز به کار برد که گفت اين جا مرکز غنی سازی صنعتی نيست و ايران بدان مرحله نرسيده است و تنها تحقيقاتی در باب غنی سازی صورت می دهد. در گفتگوهای سياسی بعد از آن نيز ايران سعی کرد نشان دهد که خواستار ادامه تحقيقات است. در صورت موافقت اروپا و آژانس با چنين کاری، تيم مذاکره کننده خواهد توانست به مردم ايران نشان دهد که به پيروزی رسيده و بدون آن که نيازی به توقف کار نطنز باشد، بحران را مهار کرده است. به نظر می رسد اشاره سولانا به اين که ايران بايد بيش از اين حرکت سازنده کند، پاسخی است به همين طرح .