استقلال - آزادی - عدالت اجتماعی (جمهوری ایرانی)
به سایت خبری جبهه ملی ایران ،پرببنده ترین سایت نیروهای ملی خوش آمدید
این سایت خبری مستقل است و به انعکاس اخبار تشکلهای جبهه ملی ایران و نیروهای ملی در سراسر جهان اختصاص دارد
از دیگر صفحات این تارنما در زیر این پیام با کلیک روی صفحه دیدن کنید
 
¤ اخبار دانشجویی
¤ صدور حکم زندان برای ۲۰ نفر از بازداشت شدگان زلزله آذربايجان
¤ دیدار اعضای جبهه ملی ایران با فرید طاهری
¤ روز دانشجو در مزار کیانوش آسا/ بیانیه دفتر تحکیم وحدت
¤ احضار مجدد پیمان عارف به دادگاه
¤ پیمان عارف بار دیگر از تحصیل محروم گردید.
¤ دفتر تحکیم وحدت و سازمان دانش آموختگان ایران در بیانیه ای مشترک: «صدای دانشجویان دربند باشیم»
¤ بیانیه‌ دانشجویان و دانش‌آموختگان لیبرال; «تشکیل جبهه‌ دموکراسی‌خواهان برای صیانت از منافع ملت ایران در مقابل استبداد داخلی»
¤ ممانعت از آزادی پیمان عارف، فعال سابق دانشجویی
¤ پیمان عارف، دانشجوی زندانی، پس از اعتصاب غذا به بیمارستان منتقل شد
¤ پیمان عارف برای سومین بار بازداشت شد
سایتهای دیگر
 
فرهنگ
¤ صفحه اول  ¤ اخبار ايران  ¤ اخبار جبهه ملی  ¤ بیانیه های جبهه ملی  ¤ کورش زعيم  ¤ جبهه ملی اروپا  ¤  واشنگتن  ¤ اخبار دانشجویی  ¤ خارج از کشور  ¤ دکتر ورجاوند  ¤ زنان  ¤ نشریات  ¤ دیدگاه  ¤ دریادار مدنی  ¤ رضا آذرخش  ¤ اندیشگاه ملی/ آریان پور  ¤ کنگره ملی/ امیرانتظام  ¤ مقالات  ¤  عضويت  ¤ نهضت آزادی/حزب ملت ایران  ¤ کارگران  ¤  اسناد جبهه ملی  ¤ جوانان جبهه ملی  ¤ دکتر باوند  ¤ كانون انديشه و سخن.  ¤ بیژن مهر  ¤  سمينار جبهه ملی  ¤  فرهنگ  ¤ همبستگی برای دمکراسی و حقوق بشر در ایران  ¤ دفتر پژوهش های جبهه  ¤ اخبار زندانیان سیاسی  ¤ برنامه تلوزیون  ¤ اقتصاد  ¤ آلبوم عکسها  ¤ تماس با ما ¤ آرشیو خبرها
گفتگوی «آینده نگر» با استاد ادیب برومند /سبکهای نوی ادبی و شبهاتی درباره شاهنامه
21 آبان 1388       بازگشت به صفحه قبل 
گفتگوی «آینده نگر» با استاد ادیب برومند /سبکهای نوی ادبی و شبهاتی درباره شاهنامه

21 آبان 1388

آژانس خبری کانون آینده نگری: استاد ادیب برومند، متولد 1303 در شهرستان گز اصفهان، حقوقدان و وکیل سابق بانک ملی است. وی از 17 سالگی به سرودن شعر رو آورد و تاکنون به این کار ادامه داده است. وی از جوانی، از هواداران نهضت ملی دکتر مصدق بود و با اشعار خود، به این حرکت یاری می‌رساند. و از این روست که از همان موقع، به «شاعر ملی ایران» ملقب و مشهور شده است. ادیب برومند مدت شصت سال با قلم و قدم در راهِ سر بلندی ایران و تحقق آزادی و ضدیت با استعمار کوشیده و بیشترین قسمت اشعارش میهنی و سیاسی و ملی است که بیشتر آنها در مجموعه اشعارش با نام "حاصل هستی" به چاپ رسیده است. پیش از این نیز مجموعه شعرهایی از وی به نام های "ناله‌های وطن"، "پیام آزادی"، "دردآشنا"،"سرود رهایی"، "راز پرواز" و "مثنوی اصفهان" به چاپ رسیده است. خبرنگار "آینده نگر" با او گفتگویی اختصاصی پیرامون شعر و ادب داشته است که می‌خوانید.



* در سالهای اخیر، شعر و ادب فارسی دچار تحولات و دگرگونی‌هایی شده و سبکهای نوین ابداع گردیده که مدعی نوآوری در قالب ها و اوزانی شعری هستند و در برخی از اشکال آن شاهد نادیده گرفتن وزن و قافیه هستیم. حتی برخی از آنها از محتوای مضامین هم تهی است. ارزیابی شما از این مساله چیست؟

سابقه این تحول، پیش از نیما آغاز شد و با تبلیغات چپ گراها به نام نیما یوشیج تثبیت گردید. من با تحول مخالف نیستم ولی تحولی که از اصالت بهره مند باشد و از آنچه پیش از تحول وجود داشته بهتر و خوشایندتر به نظر آید. نه تحولی که با اصل و بنیاد بیگانه بوده و هیچگونه جنبه مثبتی نداشته باشد. متاسفانه آنچه به این عنوان مطرح شده برآورنده این مقصود نیست.

در شعر معاصر آنچه وزن دارد و مقصود گوینده را به خواننده درست تفهیم می کند، النهایه تساوی در مصرع ها را فاقد است و قافیه را گاهی رعایت میکند و گاهی نمیکند، مثل نوعی تازه از انواع شعر مانند ترانه یا مستزاد قابل قبول است. زیرا هر چند شامل ویژگی شعر به شکلی که در ادبیات فارسی تعریف شده نیست، اما به کلی از اصالت بیگانه نمی‌باشد و من آنها را شعر واره و از منشعبات شعر می دانم.

درباره وزنهای تازه، به شرطی که از موازین علم عروض خارج نباشد و ذوق سلیم آن را بپسندد و خالی از ایراد باشد، قابل پذیرفتن است. ولی در غیر اینصورت پذیرفته نیست. و اما شعر سپید اگر سخنی خیال انگیز و دلپذیر و معنی دار باشد، می‌تواند به عنوان نثر شاعرانه و یا شعر منثور مورد قبول قرار گیرد. ولی با این که نثر شاعرانه و یا شعر منثور در ادبیات فارسی پیشینه دارد، کسی که دارای این گونه نگارشها بوده به عنوان شاعر شناخته و نامبردار نشده است.

خارج از آنچه یاد شد سخنانی که بدون داشتن مضامین قابل فهم به شکل پلکانی یا شیوه دیگر زیر هم نوشته می‌شود، هیچ گونه مناسبتی با شعر ندارد و اکثر به هذیان شباهت دارد و چنانچه افراد بی صلاحیتی آنها را تایید کنند یا با داشتن صلاحیت بر حسب تعارف چیزی بگویند، قابل قبول نیست. خواص باید بپسندند و عوام بفهمند و در هر صورت داوری عوام مناط اعتبار نیست.



* یکی از دلمشغولی‌های نهادهای فرهنگساز نظیر کانون آینده نگری، شکاف عمیقی است که میان جوانان کشورمان و ادبیات کهن فارسی اعم از منثور و منظوم ایجاد شده است. با توجه به این که در شعر و ادب فارسی جانمایه‌های قوی انسانی، اخلاقی و اجتماعی وجود دارد، بایسته است که در جهت از میان رفتن این شکاف و آشنایی جوانان با محتوا و درونمایه این آثار گامهایی برداشته شود. چه پیشنهادهایی در این خصوص می دهید؟

این موضوع شکاف عمیقی که بین جوانان امروزه با ادبیات کهن اعم از منثور و منظور به وجود آمده بسیار تاسف انگیز است. زیرا جانمایه فرهنگ ایران، ادبیات است که البته عنوان کهن به آن دادن شاید خالی از اشکال نباشد. زیرا که ادبیات هر کشور همواره فراروی مردمش قرار دارد. اما این وضعی که در ایران بوجود آمده است مصیبت بزرگی ست که با وحدت ملی و تمامیت کشور و پیوستگی‌های اخلاقی و برادرانه و عواطف وطنخواهانه در تضاد است. زیرا اقوام مختلف ایرانی را ادبیات فارسی و آثار بزرگان ادب فارسی مانند سعدی، حافظ و مولوی و دیگران به هم پیوند داده و خلقیات عمومی و احساسات پاک و همانندی فکری را در میان ایرانیان پرورش داده است. مسلم است که نخواندن این اشعار روح‌بخش و نگارشهای دلپذیر و حکمت آمیز بزرگان، تربیت اجتماعی و اخلاقی و دلبستگی به میهن را در برابر حوادث به کمترین حد می رساند .

یک فرد ایرانی دلبستگی و علاقه حقیقی‌اش به ایران، وابسته به پیشینه افتخار آمیز کشور است که سهم عمده‌اش متعلق به ادبیات می‌باشد. و گرنه، در هر جا مدتی اقامت کند، برایش مانوس می‌شود.

در این موضوع وزارت آموزش و پرورش مسئول است و سهل انگاری آن نهاد است که این مشکل را ببار آورده است... راهکار پیشنهادی من این است که نخست بر عهده خانواده‌هاست که به فرزندان خود مزایای ادبیات را گوشزد کنند و به آنان بفهمانند که اگر در زبان و ادبیات فارسی پیشرفت نکنند، در جامعه به عنوان شخص باسواد هر چند گواهی نامه در سطح عالی داشته باشند، شناخته نمی‌شوند. دکتر و مهندسی که صرفاً در رشته خود تخصص داشته باشد، باسواد نیست. مانند مبل ساز یا صاحب هرگونه حرفه دیگر که در کار خود استاد باشد.

اینگونه افراد، تا آگاهی‌های ادبی و معلومات تاریخی و اطلاعات عمومی نداشته باشند با سواد به شمار نمی روند تنها می‌توان گفت در حرفه خود برجسته اند.

دوم باید ترتیبی اتخاذ شود که در دبیرستان به ادبیات اهمیت بدهند و در امتحانات نسبت به آن سختگیری کنند. مانند دوره‌های قدیم که نسبت به این موضوع توجه بسیار می‌شد و هم معلمانی باسواد برای تدریس ادبیات فارسی برگزیده می‌شدند و هم شاگردان علاقه‌مند به ادبیات مورد تشویق و تمجید مدیران و معلمان دبستانی یا دبیرستانی قرار میگرفتند و نسبت به دیگران عنوان برتری می‌یافتند.

وزارت آموزش و پرورش باید در کار دبستانها و دبیرستانها از این جهت نظارت جدی داشته باشد و بازرسانی برای مراجعه به مراکز آموزشی و دادن گزارش نسبت به ترتیبی که در تدریس درسهای ادبی داده شده تعیین نماید و چنانچه در این مورد کوتاهی به عمل آمده است اقدامات لازم را انجام دهد.



* به عنوان یک شاهنامه پروژه می خواستیم نظر شما را درباره بعضی ابیات بحث انگیز و جنجال آفرین شاهنامه فردوسی بپرسیم که گفته می شود الحاقی هستند. یکی ابیاتی‌ست که در دیباچه شاهنامه در نعت پیامبر اکرم (ص) و خلفای راشدین آمده؛ و دیگر، شعر معروف «ز شیر شر خوردن سوسمار»؛ و سوم ابیاتی که در نکوهش زنان وجود دارد. نظیر «زن و اژدها هر دو در خاک به...» به نظر شما آیا این ابیات الحاقی است ؟

ابیاتی که در نعت پیامبر (ص) و خلیفگان در دیباچه شاهنامه آمده از خود فردوسی است. زیرا در آن زمان ممکن نبوده که کتابی به شاه وقت (سلطان محمد غزنوی) اهدا گردد و در آن نعت رسول اکرم و خلیفه‌ها ذکر نشده باشد و از خردمند بزرگی مانند فردوسی معقول نیست که بدون این ابیات شاهنامه را به نام محمود پایان دهد. ولی شعر «زشیر شیر خوردن و سوسمار» با بیان و شیوه گفتار فردوسی منطبق نیست و از او نمی‌تواند باشد.

راجع به اشعاری که در بدگویی از زنها به فردوسی نسبت می دهند هرگز درست نیست. فردوسی نسبت به زنان خوب و دلیر، پاک خوش بین است و درباره آنان آنچه گفته، آمیخته به تحسین است. ولی نسبت به زنان ترفندباف و سخن چین و ناپاک لحنی انتقاد آمیز دارد. اما شعر «زن و اژدها هر دو در خاک به...» حتماً الحاقی‌ست. زیرا اگر از آن او بود، در داستان «سودابه و سیاوش» باید آمده باشد و من که این داستان را تصحیح کرده و به چاپ رسانده‌ام چنین بیتی را در این داستان نخوانده‌ام.



* با سپاس از وقتی که در اختیار ما گذاشتید لطفاً در پایان ، پیرامون آثار و تالیفاتی که در آینده از شما شاهد خواهیم بود مختصری بفرمایید.

از کارهای من آنچه در زیر چاپ است و نه چندان دیر منتشر خواهد شد عبارتست از :

1. روزگار دژم شامل چند غزلواره سیاسی و عاشقانه با یک آپرت به نام « ایران پرآشوب » می‌باشد که مربوط به سالهای اشغال ایران به وسیله متفقین در جنگ جهانی دوم است.

2. یاد مانده ها از کودکی تا بعد از 28 مرداد 1332.

3. تصحیح کتاب خراسان مشتمل بر اشعار شاعران معاصر « تقی الدین کاشانی » مولف تذکره تقی الدین.
بازگشت به صفحه قبل   نسخه قابل چاپ   لینک دائمی به این خبر 
 
 
¤ اخبار جبهه ملی
¤ درگذشت مهندس اسماعیل حاج قاسمعلی
¤ بازداشت پیمان عارف عضو جبهه ملی ایران
¤ ادیب برومند: انحلال مجلس استیضاح مصدق را منتفی کرد
¤ نامه سخنگوی جبهه ملی ایران به بی بی سی
¤ پیام های نوروزی
¤ خورشیدی که هر روز فروزان تر از روز پیش میدرخشد/بیانیه جبـــهه ملــــی ایــــران
¤ سنگر نشین بی مدعای آزادی هوشنگ کشاورز صدر رفت
¤ تجزیه طلبی محکوم است/رئیس هیئت رهبری جبهه ملی ایران
¤ متن پیام های رهبران جبهه ملی به مناسبت پنجاهمین سال تاسیس کنفدراسیون
¤ تحلیل جبهه ملی ایران ازرویدادهای مصر
¤ دکتر علی رشیدی عضو هیئت رهبری جبهه ملی ایران به دو سال زندان و 5 سال محرومیت از حقوق اجتماعی محکوم شد
¤ بازداشت اعضاي جبهه ملي ايران در اسفراين خراسان شمالي
¤ بزرگداشت دکتر مصدق در واشنگتن/2 گزارش
¤ بزرگداشت دکتر محمد مصدق در باشگاه ملی خبرنگاران در واشنگتن دی سی شنبه 10 نوامبر 2012
¤ مشروح سومین گزارش احمد شهید در رابطه با حقوق بشر در ایران
¤ جبهه ملي ايران , نيروي هوايي و خلبانان قهرمان دفاع مقدس را گراميداشت
¤ تکدیب امضا
¤ جبهه ملی ایران: به یاری زلزله زدگان بشتابیم
¤ درگذشت رادمرد میهن دوست آقای دکترخسروسعیدی عضو حزب ایران و جبهه ملی ایران
¤ ننگ ونفرین بربیست وهشتم مرداد
¤ اسطوره مقاومت مهندس عباس اميرانتظام در بيمارستان بستري شد
¤ بیانیه ادیب برومند و جبهه ملی ایران- اروپا و آمریکا در اظهار تاثر و همدردی با هموطنان داغدیده آذربایجانی
¤ احضار كورش زعيم
¤ درود بر چهاردهم مرداد / ادیب بـرومـند- رهبر جبهه ملی ایــران
¤ جبهه ملی ایران نسل کشی مسلمانان در میانمار را محکوم میکند
¤ بیانیه ادیب بـــرومند رئیس شورای مرکزی جبهه ملی ایران به مناسبت بزرگداشت ۳۰ تیر 1331
¤ نامه سرگشاده جبهه ملی ایران به رئیس جمهور آمریکا درمورد ادعای واهی مالکیت امارات بر جزایر ایرانی
¤ عمل جراحی قلب دکتر حسین موسویان، رییس هیئت اجرایی جبهه ملی ایران
¤ گرامیداشت یکصدوسی امین زادروز دکتر محمد مصدق در پاریس و کلن
¤ یادداشت اعتراض جبهه ملی ایران به موسسه گوگل
¤ تکذیب مذاکرات جبهه ملی ایران با آقای رضا پهلوی و نزدیکان ایشان
¤ جبهه ملی ایران مهیای ستیزه گری در باره حفظ تمامیت کشور است/ادیـب بـرومـند رئیس شورای مرکزی جبهه ملی ایران
¤ پیام های نوروزی استاد ادیـب بـرومـنـد , دکتر حسین موسویان ,اقاي حسن لباسچی و مهندس كورش زعيم
¤ پیام نوروزی ادیـب بـرومـنـد
¤ دیدارسخنگو و اعضای جبهه ملی ایران با دکتر علی رشیدی
¤ بیانیه ادیـب بـــــرومــند رئیس شورای مرکزی جبهه ملی ایران درباره انتخابات اسفند ۱۳۹۰
¤ جبهه ملی ايران در انتخابات شرکت نمی کند
¤ آخرین وضعیت جبهه ملی ایران
¤ وضعیت نا مساعد جسمی حمید رضا خادم، زندانی سیاسی در بند ۳۵۰ اوین
¤ آیا جبهه ملی ایران منحل میشود؟
¤ بازجویی و بازداشت فعالان و اعضای جبهه ملی ایران
¤ ادامه بازداشتها و احضار اعضای جبهه ملی ایران به وزارت اطلاعات
¤ برگزاری جلسات شورای جبهه ملی ایران ممنوع شد
¤ احضارعیسی خان حاتمی عضو شورای مرکزی جبهه ملی ایران/ بازداشت مهندس محمد توسلی
¤ بازداشت دکتر علی رشیدی
¤ احضار ملیون به وزارت اطلاعات
¤ نشست مهرماه شوراي مركزي جبهه ملي ايران
¤ جلسه شورای مرکزی جبهه ملی ایران پنج شنبه در تهران برگزار شد
¤ جبهه ملی ایران در خارج از کشور نماینده ندارد
¤ @نامه پیمان عارف به احمدی نژاد@دیدار از پیمان عارف
© 2004 - 2011 - خبرگزاری جبهه ملی ایران - J M I N e w s . c o m - تماس با ما