جبهه ملی ایران در آمریکا درگدشت دکترسعید فاطمی از یاران صدیق دکتر محمد مصدق را به نهضت ملی ایران تسلیت میگوید
آخرين مطالب
نشریه پیام جبهه ملی ایران شماره ۱۸۹
دکتر سعید فاطمی به رحمت ایزدی پیوست
دکتر سعید فاطمی به رحمت ایزدی پیوست
با تاسف و اندوه فراوان از درگذشت جناب آقای دکتر سعید فاطمی عضو پیشین شورای مرکزی جبهه ملی ایران اطلاع یافتیم. ما این ضایعه را به خانواده ارجمند فاطمی و کلیه اعضاء وهواداران جبهه ملی ایران و به همه مردم شریف و حق شناس ایران تسلیت عرض می کنیم.
دکتر سعید فاطمی را از روز ۲۲ مهر ۱۳۲۸ و هنگام راه پیمائی اعتراضی دکتر مصدق به طرف کاخ مرمر در کنار مصدق می بینیم و او در تمام عمر به راه مصدق و اعتقادات جبهه ملی ایران وفادار ماند.
دکتر سعید فاطمی خواهر زاده شهید بزرگ جبهه ملی ایران دکتر حسین فاطمی است. او فرزند بانوی شیر دل خانم سلطنت فاطمی است که در روز ۶ اسفند۱۳۳۲ که دکتر فاطمی پس از چند ماه اختفا بازداشت گردید در مقابل شهربانی و زمانی که چاقو کشان مزدور حکومت کودتا برای کشتن دکتر فاطمی بر سر اوریختند این بانوی ایثارگر خود را سپر پیکر دکتر فاطمی قرار داد و ده ضربه چاقوی اراذل به سر کردگی شعبان جعفری را تحمل نمود تا دکتر حسین فاطمی در آن توطئه کشته نشود و بتواند آن مدافعات ماندگار در تاریخ را در دادگاه نظامی به عمل آورد.
یاد و خاطره دکتر سعید فاطمی گرامی و راهش پر رهرو باد.
شورای مرکزی جبهه ملی ایران
ادیب برومند – دکتر لقا اردلان – بانو فرشید افشار -مهندس عباس امیر انتظام – فرهاد امیرابراهیمی – دکتر جهانشاه برومند – فرهاد بیشه ای – دکتر هرمیداس باوند – مهندس مرتضی بدیعی – دکتر علی حاج قاسمعلی –عیسی خان حاتمی – مهندس هوشنگ خیراندیش – مهندس هوتن دولتی– دکتر علی رشیدی – دکتر شاهین سپنتا –حسین شاه حسینی – جواد شرف الدین – مهندس حسین عزت زاده – اصغر فنی پور – سرلشگر بازنشسته ناصر فربد –دکتر محسن فرشاد –حسن قدیانی – دکتر باقر قدیری اصلی – دکتر رضا گل نراقی – دکتر حسین موسویان – منوچهر ملک قاسمی – پروفسور صادق مسرت – ضیاء مصباح – جمشید میرعمادی – مهندس علی محمدی – پریچهر مبشری– محمدملک خانی – ابراهیم منتصری – دکتر حسین مجتهدی – ابوالفضل نیماوری – دکتر جمشید وحیدا
*JMINews:نام کورش زعیم که هم اکنون در سیاهچال جمهوری اسلامی است از قلم افتاده است .وای بر قلم های مغرض
~~~~~~~~~~~~~~~
پيام خسرو سيف دبيركل حزب ملت ايران، بمناسبت درگذشت دكتر سعيد فاطمى:
“برای نجات ایران راهی جز دوست داشتنش نیست”
آنسان که ایران نامش بر تارک گیتی درخشید بی گمان به پشتوانه ی جان فشانی و ایستادگی ابر مردانی بود که آرش گونه جان از چله ی کمان رهانیدند تا پرچم میهن هماره برافراشته باشد.سخن از شرف است،سخن از آزادگی و پایمردی بر آرمانهای میهن است،سخن از جان شیفته است که با خون شرف را معنا می کندتا رسم عاشقی آلاله های ایران زمین برکتیبه های تاریخ تمدن بشری سرمشق نوع بشر شود.و چه سخت وچه جانکاه آن هنگام که پرپر شدن و پر کشیدن عاشق پیشه های مام وطن را بخواهی به تماشا بنشینی.امروز نیز عاشق پیشه ای دگر از تبار عاشقان وطن پر کشید،اگرچه او همچو سلف خویش به دست دژخیمان استبداد پرپر و بردار آونگ نشد،اما چه کسی است که نداند تپش قلب پر از مهر او در همه ی عمر برای نیاخاکش پرپر شدن روزانه را زندگی می کرد.سخن از اندوه بزرگی است،سخن از یار و آموزگاری است که رسم عاشقی می آموخت،و اینک چه سخت است سنگینی غمگنانه های پر کشیدن عاشقی چون او.از نوجوانی که به راه وطن پای گذاشتم و به حزب ملت ایران به رهبری شهیدان داریوش و پروانه فروهر پیوستم ،در کوران مبارزات نهضت ملی با نام دکتر سعید فاطمی،مبارز جوانی که به پیروی از پیشوا مصدق بزرگ و سردار میهنی دکتر حسین فاطمی ،در راه مبارزه بر علیه دیکتاتوری حاکم و استعمار بیگانه جان بر کف نهاده بودآشنا شدم. سخنان کوبنده و آتشین این جوان برومند در میدان بهارستان در سال 1330تا1332هنوز در وجودم طنین انداز روزهای سیاه و چیرگی اهریمن بر میهنم است. دکتر سعید فاطمی از رهبران جبهه ملی دوم بود که تا واپسین لحظات حیات تپش قلب عاشقش برای سعادت ایران و ایرانی بود،و اینک این عاشق میهن افسوس که از میانمان پر کشید تا در آغوش خاک مام وطن آرامش گیرد. بی گمان مرگ او پایان زندگانی این بزرگ مرد مبارز نخواهد بودو نامش بر تاریخ دوران مبارزات آزادی خواهانه ملت ایران تا ابد در کنار بزرگان میهنی دگر،خواهد درخشید تا پیامی باشد برای شب پرستانی که ایران را تهی از آزادمردان می خواهند.درگذشت دکتر سعید فاطمی را با خانواده آن نازنین به ویژه همسر گرامیشان “بانو دکتر مینو ورزگر “و همه ی مبارزین و عاشقان وطن به سوگ می نشینیم و برای روان پاکش آرامش ابدی را آرزو می کنیم.
خسرو سیف 17 دی ماه 1395 خورشیدی
~~~~~~~~~~~~~~~~~
پاینده ایران
ای آفریدگار پاک
ترا پرستش می کنم و از تو یاری می جویم
اوست پایدار
سعدیا مرد نکونام نمیرد هرگز
هم میهن!
خبر کوتاه است، با اندوه فراوان دکتر سعید فاطمی بزرگ مردی از تبار نام آوران تاریخ معاصر و نهضت ملی ایران، رهرو راستین و دیر پای مصدق بزرگ، چهره در پرده خاک کشید.
دکتر سعید فاطمی استادی برجسته، مبارزی شجاع، ادیبی ممتاز و روزنامه نگاری حرفه ای، با شرف و نامدار بود که با آموزش از دایی ارجمندش شهید جاوید ایران دکتر حسین فاطمی هرگز از بازگویی آن که وجدان بیدارش حکم می کرد سر باز نزد و از هیچ فرجامی نهراسید، همین بی پروایی در دفاع از منافع ملی در درازای بیش از هفتاد سال زندگی پربارش جزیی از ویژگی های دکتر سعید فاطمی بود که بارها در تظاهرات روبروی مجلس شورای ملی پرچم دار بود.
دکتر سعید فاطمی چنان مبارزی بود که در مقابل مجلس، دکتر مصدق این نماد مشروطه ی ایرانی را بر دوش گرفت تا مصدق بزرگ جمله تاریخی خود را که “مجلس آنجاست که ملت آنجایند“ را به گوش جهانیان برساند و یا در یکی از خطیر ترین ماموریت ها در دفاع از منافع ملت، به عنوان برگزیده نخست وزیر ایران در سفر به دادگاه لاهه به هنگام دفاع از حق ملی کردن صنعت نفت، چون معتمدی با ارزش و امینی صمیمی، وظیفه بسیار حساس حفظ و نگهداری مدارک مربوط به ملی شدن صنعت نفت را در تمام مراحل دادرسی در کنار پیشوا بر عهده داشت.
سرانجام در روز سرنوشت ساز و بحرانی 28 مرداد 1332 دکتر سعید فاطمی به اتفاق دایی ارجمندش به دیدار دکتر مصدق رفتند و در کنار او ماندند و در آن لحظه مرگ و زندگی بر پیمان خود با پیشوا استوار ماندند و در وداع آخر با وی تا لحظه مرگ تجدید پیمان کردند.
ایستادگی و وفای به پیمان او منجر به سالیان متمادی زندان شد و پس از آزادی از زندان نبز با مشکلات و ممنوعیت تدریس در دانشگاه روبرو بود.
حزب ملت ایران بر این باور است، اکنون که خورشید وجود این شیفته ی ایران که روزگارش در راه مبارزه برای آزادی، حفظ استقلال و استقرار عدالت همگانی سپری شده، غروب کرده است و قلب آکنده از عشقش به میهن، دور از میهن، از تپیدن باز ایستاده، یاد او مانده و دنیایی از آرمان های ملت گرایانه میهن پرستان ایران. دکتر سعید فاطمی، مردی پایبند به اصول اخلاقی و شهامت اجتماعی بود، او مردی از تبار مشروطه خواهان و مردی بود در پیوند همیشگی با مصدق، این نماد آزادی، مردم سالاری و استقلال ایران.
حزب ملت ایران این سوگ بزرگ را به همه ایران دوستان، نیروهای ملی، جامعه روزنامه نگاران آگاه و خانواده ارجمندش به ویژه همسر بزگوار ایشان، بانو دکتر مینو ورزگر، یار همه گاه او و فرزندان فرهیخته ایشان، صمیمانه دل آرامی می گوید.
روانش شاد، یادش گرامی، راهش پر رهرو
حزب ملت ایران
تهران، هفدهم دی ماه 1395 خورشیدی
~~~~~~~~~~~~~
در بزرگداشت دکتر سعید فاطمی /حمید اکبری
در روز دوم اگوست ۲۰۱۴، مراسم بزرگداشت دکتر سعید فاطمی به همت همسرش خانم دکتر مینو ورزگر- فاطمی و دخترانش، خانم دکتر دلارام فاطمی و خانم دکتر آرزو فاطمی و دامادش، آقای علی باقری و با شرکت دوستداران دکتر فاطمی در شهر آتلانتا برگزار شد. دکتر سعید فاطمی، استاد دانشگاه، ادیب ممتاز، روزنامه نگار شهیر، خواهر زاده دکتر حسین فاطمی و از زمره یاران جوان و معتمد دکتر مصدق، نخست وزیر فقید ایران است. او آخرین بازمانده از همکاران دولت وقت است که در روز تاریخی ۲۸ مرداد با دکتر مصدق در منزلش دیدار کردند.
متن سخنان دکتر حمید اکبری و دکتر مینو ورزگر همسر آقای فاطمی را که در این مراسم ایراد شد،
دکتر حمید اکبری
حمید اکبری: دکتر سعید فاطمی؛ بزرگ مردی به بلندای تاریخ معاصر ایران
با اینکه با نام و آوازه دکتر سعید فاطمی به عنوان یک چهره برجسته اجتماعی و سیاسی و ادبی از سال های دور آشنا بودم، بر اثر آشنایی نزدیک با ایشان و خانواده شان در عرض یازده سال گذشته، به نیکی به میزان و ژرفای دلبستگی سترگ دکتر سعید فاطمی به دکتر محمد مصدق، رهبر ملی ایرانیان پی برده ام. هویت ممتاز دکتر فاطمی در پیوستگی خلل ناپذیر او با نام، یاد و میراث رهبر سیاسی و معنوی اش دکتر مصدق و البته در یگانگی همیشگی و ابدی میان رهبر ملی ایران و دایی اش، دکتر حسین فاطمی وزیر ملی امور خارجه ایران، ژرفا و معنا می یابد.
این هویت دکتر فاطمی از آنجا بر می خیزد که در مقام یک روزنامه نگار حرفه ای و با شرف، درکنار دایی بزرگوارش، شهید همیشه جاوید ایران، دکتر حسین فاطمی، و یارانشان، روزنامه باختر امروز را از سال ۱۳۲۸ تا ۱۳۳۲ مبدل به آینه ی روشن میهن دوستی و پشتیبانی از اهداف ملی دکتر مصدق در خدمت منافع ملت ایران در آوردند. دکتر سعید فاطمی از بازگویی آنچه وجدان بیدارش حکم م، آخرین بازمانده از هیئت دولت دکتر محمد مصدقی کرد سر باز نزد و از هیچ فرجامی جز از شرمندگی در برابر خداوند نهراسید.
و همین نهراسیدن برای بازگویی منافع مردم و ملت است که از ۷۰ سال پیش جزو ویژگی های دکتر فاطمی باقی مانده است. او که نهال شهامت اجتماعی را در خود داشت، آن را با آغاز دهه بیست در مکتب مبارزات دکتر مصدق و دایی بزرگوارش دکتر حسین فاطمی، آبیاری کرد و مبدل به درختی تنومند کرد که همچنان چون سرو بلند بالاست. شهامتی که او بارها با قامت بلندش در تظاهرات ملی در مقابل مجلس شورای ملی ایران که یادگار مشروطه خواهان و آن نهضت بزرگ برای سروری مردم و منافع مردم در یک چهارچوب دموکراتیک بود، پرچمدار آن بود. همان قامتی که دکتر مصدق ـ نماد مشروطه ایران ـ را نیز در مقابل مجلس بر دوش خود داشت.
در دولت مصدق بود که از معتمدان جوان نخست وزیر ایران شد. دکتر مصدق به گوهر این مرد جوان ملی که در کنار برخورداری از کمال و دانش، دارای نهایت شهامت و پاکیزگی اخلاقی و اجتماعی بود، پی برد. از آنروی بود که در یکی از خطیرترین ماموریت های دوران نخست وزیری خود، یعنی دفاع از حق ملی کردن صنعت نفت در دادگاه بین المللی لاهه، او را به عنوان یکی از معتمدان خود و حافظان مدارک مربوط به ملی شدن صنعت نفت در کنار خود داشت. و در همان دولت ملی بود که باز هم در موارد گوناگون به عنوان معتمد دکتر مصدق مجری اموری بود که از جانب رهبر ملی ایران بر عهده او گذارده می شد.
و آنگاه به اوج شخصیت دکتر سعید فاطمی در آخرین دیدارش با رهبر ملی ایران در روز سرنوشت ساز بیست و هشت مرداد ۱۳۳۲ که نزدیک به شصت و یکمین سالگرد آن در این مرداد ماه هستیم، می رسیم. ملاقات آخر با رهبر ملی ایران به اتفاق دایی اش در خانه شماره ۱۰۹ در خیابان کاخ تهران. آنجا بود که دایی و پسر خواهر با اینکه نگران اوضاع مملکت و سرنوشتی بودند که در صورت پیروزی کودتاگران نصیب یاران دکتر مصدق خواهد شد، همچنان بر پیمان خود با رهبر ملی ایران استوار ماندند و در وداع آخر با وی تجدید عهد کردند.
همان آخرین دیدار با دکتر مصدق در بیست و هشت مرداد ـ که شاید تاریخی ترین و سرنوشت سازترین روز تاریخ ایران معاصر به شمار بیاید ـ است که از دکتر سعید فاطمی، به عنوان یک مصدقی بزرگ، شخصیتی به بلندای تاریخ معاصر ایران می سازد. در آنروز دکتر سعید فاطمی از همان خانه ای که او هم در روزهای شکوه و پیروزی نهضت ملی ایران و هم در روز زوالش در آنجا حاضر بود، بیرون آمد تا هرگز نگذارد که آتش و آمال آن نهضت شورانگیز خاموش شود. و از آنروز تا امروز همانگونه که دکتر مصدق درباره ی دایی اش گفت، از او نیز هیچ ترک اولی دیده نشده است.
این بر آرمان و پیمان ایستادگی او بود که موجب ده سال زندانی شدن و زجر کشیدن و دوری از خانه و خانواده گشت و توام با تحمل درد و رنج ناشی از دشنه آجین شدن مادرش و دایی اش و اعدام ناجوانمردانه دایی اش، دکتر حسین فاطمی ـ وزیر امور خارجه ایران ـ و سرانجام مرگ دکتر مصدق در غربت زندان خانگی اش بود. پس از آزادی از زندان، او با مشکلات فراوانی از جمله ممنوعیت تدریس در دانشگاه روبرو بود. در این زمینه من در سال ۲۰۰۳ در شیکاگو شاهد صحنه ای بودم که بر درک من از گوهر مصدقی بودن دکتر فاطمی افزوده است. آن روز که آذر و من در خدمت دکتر فاطمی و خانواده بودیم، زنده یاد آقای دکتر مهدی فروغ، از ادیبان نامور ایران و بنیانگذار و رییس دانشکده هنرهای دراماتیک، نیز در منزل ما بودند. دکتر فاطمی، این مرد بزرگوار، در مقابل دکتر فروغ به پا خاست و در حالی که بغض و اشک صداقت صدا و صورتش را در بر گرفته بود، از دکتر فروغ به خاطر آنکه علیرغم دستورات از بالا، او را به سمت استادی استخدام کرده بود، برای دقایقی سپاسگزاری کرد. در آنروز به خوبی شاهد آن بودم که دکتر فاطمی در کمال تواضع، نمایانگر یکی دیگر از خصلت های مصدقی بودن، یعنی قدرشناسی است.
بی شک می دانم که شخصیت دکتر فاطمی بسی فراتر از جنبه مصدقی بودن اوست که سخنرانان محترم دیگر آن را بیان کرده اند. می دانیم که دکتر فاطمی استاد ممتاز و برجسته دانشگاه، ادیبی کم نظیر و همسر و پدری نمونه و محبوب هستند و دارای جنبه های عالی دیگر، ولی من بر جنبه مصدقی بودن او تاکید گذاردم چونکه می دانم او چقدر مصدق را دوست می دارد و
fatemiمی دانم که او برای من و شمار بسیاری از پیروان مصدق، الگوی معتبر و تراز اول مصدقی بودن است.
دکتر سعید فاطمی:
مردی از تبار مشروطه خواهان!
مردی در پیوندی همیشگی با نماد آزادی، استقلال و دموکراسی ایران، دکتر مصدق!
مردی وفادار به اصول اخلاقی!
مردی پایبند شهامت اجتماعی!
مردی به بلندای تاریخ معاصر ایران!
آخرین دیدگاهها