در پی اعلام حمایت برخی از نیروهای موسوم به ملی-مذهبی، ادیب برومند، رئیس هیات رهبری جبهه ملی میگوید ما اساسا با این واژه «ملی-مذهبی» مشکل داریم، و هیچ گاه با این گروه آبمان در یک جوی نرفته است.
خودنویس
ادیب برومند شاعر ملی، وکیل دادگستری و رییس هیات رهبری و شورای مرکزی جبهه ملی ایران است که بعد از اطمینان از استقلال سایت خودنویس حاضر شد به پرسشهای ما پاسخ دهد.
از آقای برومند پرسیدیم به «نظر شما دلیل حمایت بخش عمدهای از نیروهای ملی-مذهبی از آقای هاشمی رفسنجانی چیست؟»
ادیب برومند: «این حمایت به آن دلیل است که ظاهرا میخواستند خودشان وارد انتخابات بشوند اما دیدند که موقعیتی برایشان وجود ندارد و متوجه شدند احتمال اینکه حتی آقای خانمی هم که زمانی رییس جمهوری بود هم نظر مساعدی از سوی دستگاه حاکم در موردش وجود ندارد، به همین جهت به آقای رفسنجانی که آنها در ارتباط هم هست متوسل شدند، آقای رفسنجانی هم مدتی تردید داشت تا اینکه رفت و با رهبری صحبت هایی کرد و بعد نامزد شد.»
خودنویس: «آقای برمند مگر در زمان هاشمی رفسنجانی بیشترین اتهامات به نیروهای ملی-مذهبی وارد نشد، چرا در این برهه، ملی-مذهبیها با چرخشی استراتژیک به آقای هاشمی روی آوردهاند؟»
برومند: «اول این را بگویم که ما یعنی جبهه ملی با ملی مذهبی ها فرق داریم و یکی نیستیم و تا به امروز به اصطلاح آبمان در یک جوی نرفته است، به همین جهت آنها نام خودشان را گذاشتهاند ملی-مذهبی که ما به همین هم ایراد داریم، هر کس که ملیگرا باشد بالاخره مذهب و دین هم دارد، دین جزو ارکان ملیت است و این غلط است که نام خود را ملی-مذهبی گذاشتهاند ما با آنها معیت زیادی هم نداریم و دقیقا نمیدانیم که بر چه اساس و مناسبتی چنین تصمیمی گرفتهاند، اما این را میدانیم که آنها گرفتار عُسر و حرج هستند الان هم مملکت در وضعیتی است که اکثر افرادی که با اقای رفسنجانی بد بودند هم فکر میکنند که چون ایشان کارآزموده و با تجربه هستند و مقداری هم در این چندین سال پستی و بلندیها را دیده و شاید عاقلانهتر عمل کند، به ویژه در مورد سیاست خارجی، خیلی از نیروها از جمله ملی مذهبیها و مردم عادی هم حتا بر اساس درکی که از وضعیت خیلی خطرناک و بحرانی ایران دارند به هاشمی روی آوردهاند.»
خودنویس: «آقای برومند، رویکرد جبهه ملی در این انتخابات چیست و آیا از شخص خاصی حمایت خواهد کرد؟»
برومند: «جبهه ملی همیشه از ابتدا تا کنون تابع اصول بوده است، اصولی که برای انتخابات ذکر شده، از جمله آزادی احزاب و آزادی گفتار و نوشتار که متاسفانه هم اینک وجود ندارد. بنابر این از آنجایی که از قبل هم کسی را در نظر نگرفته است و از کسی هم حمایت نکرده، و اصولا انتخاباتی از این دست را قبول نداشته و به آن توجهی هم نداشته و نخواهد داشت مگر اینکه اصول انتخاباتی رعایت شود. انتخابات مقرراتی دارد که اگر بخواهیم آن مقررات را از آن حذف کنیم دیگر انتخابات نیست!»
خودنویس: «آیا جبهه ملی این موضوع که به انتخابات پیش رو توجهی ندارد را رسما اعلام کرده است؟»
برومند: «قبلا یک اعلامیهای توسط سخنگوی جبهه ملی صادر شد مبنی بر اینکه ما در انتخابات شرکت نخواهیم کرد. همین اعلامیه تامین کننده نظرات جبهه ملی است اما با این حال ما هم مثل همه منتظریم ببینم سرانجام این انتخابات که بیشتر به خیمه شب بازی شبیه است به کجا ختم میشود و امیدواریم خیر و صلاح ملت در آن نهفته باشد.»
ف۳۰/ارديبهشت/۱۳۹۲ فریبرز سروش
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
بیانیه جبهه ملی ایران درباره انتخابات ۱۳۹۲/بیانیه شماره 1
هم میهنان گرامی،
یکصد و اندی سال پیش، ملت ایران، در دورانی که در آسیا تنها پنج کشور مستقل و در آفریقا دو کشور در تعاملات سیاسی وقت مطرح بودند، انقلابی را برای رسیدن به آزادی، عدالت اجتماعی و حکومت قانون، زیر عنوان نظام مشروطه با پیروزی به ثمر رساند. ولی شوربختانه، دو قدرت استعماری وقت، پس از عهدنامه 1907، ناظر بر تقسیم ایران به مناطق نفوذ خود، از آنجا که تحقق و شکوفایی و باروری ارزشهای مندرج در انقلاب مشروطیت را در تعارض با منافع سیاسی وقت خود میدیدند، بر آن شدند تا با ایجاد نفاق و اختلال، و در نتیجه عقیم ساختن فرایند پویای انقلاب، آن را در یک مفهوم اسمی محدود نمایند و از اجرایی شدن هدفهای آن جلوگیری نمایند. در نتیجه، جامعه ایران دوباره به گونه دیگری از نظام استبدادی دچار شد. پس از گذار از یک دوره استبدادی پرتلاطم شانزده ساله، که در آن نوسازی اداری، اقتصادی و اجتماعی به شکلی ناموزون انجام گرفت، ولی از نوسازی سیاسی مبتنی بر وجود سازمانهای مدنی، حزبهای سیاسی، مطبوعات آزاد، و عملکرد مستقل مجلس شورای ملی، و مهمتر و فراتر از همه انتخابات آزاد، جلوگیری شد. در نتیجه، جامعه ما از آشنایی و تجربه و دمسازی با ارزشها، اصول، مضامین و مکانیسم های اجتماعی-سیاسی یک دموکراسی، یا یک فرهنگ دموکراسی، محروم ماند. به این ترتیب، جامعه ایرانی جز در مقاطع زمانی بسیار کوتاه دوران نهضت ملی شدن صنعت نفت و 28 ماه حکومت ملی دکتر محمد مصدق، مانند گذشته با شکلهای متفاوتی از نظامهای استبدادی دست به گریبان بوده است.
اینک، در شرایطی که جامعه با نابسامانی ها، نارسایی ها در عرصه اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و پیامدهای نگران کننده آنها روبرو است، و با توجه به آنکه رابطه تنگاتنگی میان روند تحولات داخلی و روابط بین المللی وجود دارد، بی شک چگونگی نحوه برگزاری انتخابات و فرآیند آن، وقتی می تواند در برونرفت از تنگناها و بن بستهای موجود اثر گذار باشد که انجام آن در فضای باز سیاسی، از جمله آزادی همه زندانیان سیاسی، عقیدتی، و مطبوعاتی از یک سو و مشارکت سایر آگاهان و فعالان سیاسی باورمند به ارزشهای ملی و آزادی های بنیادین و حقوق بشری، صورت گیرد.
جبهه ملی ایران در راستای پایبندی خود به آزادی، مردم سالاری، حقوق بشر و حکومت قانون، از هر روندی که منتهی به خروج کشور از تنگاها و بن بست های اقتصادی، سیاسی و اجتماعی موجود شود و همچنین تحقق بخش رفاه عمومی، آزادیهای بنیادین، توسعه اقتصادی پایدار، اعتلای علمی و فرهنگی، پیشرفت اجتماعی و احراز و ارتقای جایگاه شایسته ایران در صحنه بین المللی و حضور و شرکت موثر در تصمیم گیریهای منطقه ای و جهانی قویا ارج می نهد. ولی در حال حاضر، با توجه به شرایط حاکم بر انتخابات، از هیچ نامزدی پشتیبانی نمیکند. باشد که در این آزمایش سیاسی-اجتماعی پیش رو، خردمندی، واقع نگری و جهان بینی رهنما و رهنمون دست اندرکاران باشد.
داود هرمیداس باوند
سخنگوی جبهه ملی ایران
20 اردیبهشت 1392
آخرین دیدگاهها