سی ام تیر
روز جانفشانی ملت بزرگ ایران برای استقرار حاکمیت ملی
روز هفتم خردادماه 1331 دکترمصدق،نخست وزیردولت ملی،برای دفاع ازمنافع وحقوق ملت ستمدیده ایران در مقابل شکایت دولت استعماری انگلیس عازم دادگاه بین المللی لاهه گردید.اودراین دادگاه بادفاعیات شورانگیز ومستند خود پیروزی ایران رامحقق ساخت ودر روز دوم تیرماه 1331 درمیان استقبال کم نظیرمردم ایران به میهن بازگشت.درآن ایام دوران مجلس شانزدهم به پایان رسیده ومجلس هفدهم شورای ملی درشرف تشکیل بود.به همین جهت دکترمصدق بنابر رعایت سنت پارلمانی از سمت نخست وزیری استعفاءداد تا مجلس جدید درگزینش نخست وزیر آزادانه عمل نماید. مجلس هفدهم که ازهمان آغاز کاردست خودرا روکرده ونشان میداد که اکثریتی وابسته به دربار و مخالف با رهبرنهضت ملی دارد،درشرایط مهیج کشورواحساسات پرشور ملت ایران نسبت به مصدق،ناچاربه اظهار تمایل به او وقبول تداوم نخست وزیری ایشان گردید.ومجلس سنا نیزپس از اما و اگرها به همین سیاق عمل کرد. ولی دکترمصدق که با هوشیاری تمام تهدیدات وخطراتی را که درکمین نهضت ملی نشسته بود احساس میکرد، هنگام گزینش ومعرفی کابینه جدید خود به شاه اعلام کرد که نمیتواندانتخاب پست وزارت جنگ رادر اختیار مقام سلطنت قرار دهد وبه موجب قانون اساسی و به دلیل مسئولیتی که نسبت به کار دولت ومجموعه کابینه دارد باید انتخاب وزیر جنگ دردست اوباشد. شاه نپذیرفت و مصدق درتاریخ 25 تیرماه 1331 طی نامه ای کوتاه استعفاء خود وامتناعش از قبول مسئولیت را به اطلاع او رسانید. درروز 26 تیرماه چهل نفراز نمایندگان مجلس به ریاست امام جمعه با پیغام شاه وبدون حضور نمایندگان طرفدار نهضت ملی تشکیل جلسه داده و به نخست وزیری احمدقوام (قوام السلطنه) رای تمایل دادند. از طرف دیگر31 تن ازنمایندگان فراکسیون نهضت ملی طی اعلامیه ای ازملت ایران خواستند که به منظور پشتیبانی از دکترمصدق و دفاع از دست آوردهای نهضت ملی روز سی ام تیرماه در سراسر کشور دست به اعتصاب عمومی بزنند. روز27 تیرماه قوام الساطنه باصدور اعلامیه ای شدیدالحن مردم را به عکس العمل تند خود وتشکیل محاکم انقلابی تهدید نمود ونوشت که « وای به حال کسانیکه در اقدامات مصلحانه من اخلال نمایندودر راهی که درپیش دارم مانع بتراشند» . سرانجام روز دوشنبه سی ام تیرماه فرارسید. از ساعات اولیه صبح مردم تهران در چهارراه ها وسرکوچه ها تجمع را آغاز کردند. مغازه ها وبازار بسته بود. وسایل نقلیه وحتی تاکسی ها و اتوبوس ها درحال اعتصاب بودند. از ساعت 7 صبح اولین تظاهرات با شعار « مصدق پیروز است » و « یامرگ یامصدق » از سبزه میدان وجلوی بازار شروع شد. شعارهای مردم بارگبار مسلسل ها درهم آمیخت و اولین شهید در سبزه میدان به خاک افتاد. مردم پیکر خونین اورا بر روی تخته گذاشته وبه طرف خیابان ناصرخسرو ومیدان توپخانه به راه افتادند. صحنه پیکرخون آلود آن شهید بر روی دوش مردم صدچندان به هیجان وخشم هزاران تظاهر کننده افزود. امواج خروشان مردم ازهر سو واز میادین مختلف شهر به طرف میدان بهارستان و مقابل مجلس سرازیر بود وبیشترین در گیریها در خیابان های منتهی به میدان بهارستان صورت پذیرفت . تا ساعات بعد از ظهر ده ها تن ازمردم درخون خود در غلتیدند . درخیابان اکباتان جوان دانش آموزی که به خاک افتاده بود قبل از مرگ با انگشت زدن درخــون خود نوشت
«یا مرگ یامصدق » . صدای تیراندازی وغرش تانک ها وفریادهای مردم درتمام خیابان های مرکزی شهرطنین انداز بود . سرانجام ساعت 5/5 بعدازظهر ازدربار به مجلس تلفن شد که قوام السلطنه استعفاء داده است واز نمایندگان جبهه ملی در مجلس درخواست شدکه درآرام کردن مردم واطلاع دادن خبر سقوط حکومت قوام السلطنه به تظاهرکنندگان کوشش نمایند . نیروهای نظامی وانتظامی از سطح شهر عقب نشینی کردند وامنیت شهر در دست مردم وزیرنظارت نمایندگان جبهه ملی قرارگرفت. درغروب سی ام تیر هزاران نفر از مردم پیروزمند قیام در مقابل خانه دکترمصدق گردآمدند واو در بالکن منزل خود با چشم گریان طی سخنانی خطاب به مردم گفت « ای مردم، من به جرات میگویم که استقلال ایران از دست رفته بود ولی شما بارشادت خود آن را نگهداشتید. ای کاش مرده بودم وملت ایران را اینطور عزادار نمی دیدم » . در روز سی ام تیر علاوه بر تهران درتمام شهرهای بزرگ وکوچک کشور ملت ایران یک پارچه در این قیام تاریخی وطرفداری از دولت مصدق وحاکمیت ملی فعالانه شرکت نمود . اما دریغ وافسوس که امروز پس از 35 سال که ازپیروزی انقلابی که به منظور تحصیل آزادی واستقلال به منصه ظهور رسیدسپری گردیده، حاکمیت بر قدرت نشسته جمهوری اسلامی که خود وامدار مجاهدت ها وجانفشانی های ملت ایران در سال های پیش از انقلاب میباشد،حقوق وآزادی های ملت ایران را نادیده انگاشته وحتی از تجلیل از شهدای قهرمان سی ام تیر ممانعت به عمل می آورد .
جبهه ملی ایران یاد وخاطره شکوهمند قیام ملی سی ام تیر را گرامی میدارد وبه شهیدان قهرمان آن روز تاریخی درود میفرستد .
تـهران – جـبـهه مـلــی ایـــران
سی ام تیر ماه 1392
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
به مناسبت قیام سی تیر- 1331 دکتر هرمیداس باوند ، سخنگوی جبهه ملی ایران- تهران
بنام سعادت ملت ایران
روند توسعه مترقیانه تمدن بشری معطوف به نیل آزادی برای کلیه ابناء بشر بوده است. حصول این مقصود متجلی در ارزشهای جهانشمول وقت چون آزادی، حقوق بشر، دموکراسی و حکومت قانون فرآوردِ قرنها تلاش و تکاپوی فکری نواندیشان و متفکران از یک سو و جنبش ها، نهضت ها و انقلاب های اجتماعی-سیاسی از سوی دیگر بوده است.n بی شک ارزشهای جهانشمول مورد بحث به ویژه حقوق بشر و آزادیهای اساسی، مندرج در منشور ملل متحد مورد تایید و پذیرفته شده از سوی ۱۹۴ کشور عضو- غیر قابل تفکیک و تقسیم به تبعه های مختلف عقیدتی چون هندوئیسم، مسیحی ایسم، بودائیسم، شینتوئیسم، جنییسم ، یهودیسم و غیره می باشد. و از طرف دیگر برخوردهای گزینشی با ارزشهای مزبور و یا سوء استفاده از آنها نیز به هیچ وجه خلل و کاستی به اعتبار، ضرورت و نیازمندیهای جامعه بشری بدانها [وارد] نخواهد داشت. به ویژه آنکه در راه تحقق این ارزشها، انسانهای مبارز بسیاری نقد جان باخته و می بازند. بهمین جهت در برخی از کشورها تاریخ رویداد چنین نهضت ها و یا جنبشهای مردمی را بنام روز ملی، آزادی، استقلال و یا عناوین دیگر گرامی داشته و ارج می نهند.
اما در جوامعی که در گذر تاریخ خود با دو پدیده استعمار و استبداد در تعارض و دست به گریبان بوده اند، جنبش ها و نهضت های مردمی برای نیل به آزادی با وجود پیروزیهای اولیه به دلایلی با نافرجامیهایی از لحاظ سیاسی و اجتماعی روبرو بوده است. بهمین جهت بزرگداشت و یادبودهای این جنبش ها با عناوین متفاوتی رقم خورده است. چنانکه مجاهدینی که در انقلاب مشروطیت برای نیل به آزادی، عدالت خواهی و حکومت قانون نقد جان باختند و یا مبارزانی که در نهضت ملی کردن صنعت نفت برای آزادی، رنسانس سیاسی، استقرار ارزشهای دموکراتیک، توسعه اقتصادی و تصحیح قانون اساسی در سی ام تیر جان سپردند و بالاخره مجاهدانی که در راه دفاع از استقلال و تمامیت ارضی ایران جان باختند و دیگر جانسپاران راه آزادی در سالهای اخیر همه و همه نه تنها جامعه آینده خود را از لحاظ پویایی و دینامیسم اجتماعی-سیاسی بارور ساختند بلکه بعنوان قلب تپنده تاریخ چون الگویی رهنما و رهنمون نسل های آینده از جهت پیگیری و تحقق آزادیهای اساسی بوده اند.
از آنجاییکه قیام سی ام تیر از لحاظ بعد زمانی حد واسط بین انقلاب مشروطیت و جنبشهای جاری جامعه ایران می باشد و از سوی دیگر شصت و یک سال پیش مجلس شورای ملی وقت به اتفاق آرا قیام سی ام تیر ماه ۱٣٣۱ را بعنوان قیام مقدس ملی اعلام داشت، لذا بایسته است که با این روز تاریخی بعنوان گرانیگاهی برای بزرگداشت و یاد بود تمامی شهدا و جان باختگان راه آزادی تلقی و برخورد گردد. بهمین جهت جبهه ملی ایران در پی بزرگداشت این روز تاریخی به یاد و خاطره تمامی شهدا و مبارزان راه آزادی، در انتظار این است که نظر با توجه به یکی از اولین و مهمترین درخواستهای بیش از ۱٨ میلیون رای دهنده دائر به آزادی زندانیان سیاسی و عقیدتی، هرچه زودتر اقدامات عاجل در این مورد صورت گیرد که بی شک اثرات خاص خود را در تعاملات خارجی در پی خواهد داشت و باشد که واقع نگری و هوشمندی سیاسی راهبرد و راهگشای مشکلات و بن بستهای موجود در پیش باشد.
هرمیداس باوند
۲۴ تیرماه ۱٣۹۲
سالگرد قیام سی تیرماه۱۳۳۱ گرامی باد
دریافت به صورت فورمت پ دی اف (فایل متنی)
درفش ملی ایران
نامه پان ایرانیسم
یکشنبه ٣٠ تیر ١٣٩٢ – ٢١ ژوئیه ٢٠١٣
http://www.paniranism.info [email protected]
درود بر هم میهنان گرامی
سالگرد قیام سی تیرماه۱۳۳۱ گرامی باد
پاینده ایران
سالگرد قیام سی تیرماه۱۳۳۱ گرامی باد
هم میهنان گرامی ۶١ سال پیش در چنین روزی مردم ایران برای استقلال، آزادی و حاکمیت ملت به پا خواستند و با خون خود و تقدیم نمودن شهیدانی پیروز گشتند.
حزب پان ایرانیست دوشادوش همه مبارزان ضد استعمار و میهن پرست در آن روز تاریخی با تمام نیرو در میدان مبارزه حاضر بود.
روزنامه ندای پان ایرانیسم در چاپ خانه توقیف شد.
سرور حسن کامبخش صاحب امتیاز و مدیر روزنامه با سرنیزه مجروح شد.
سرور محسن پزشکپور دبیر مسئول وقت حزب دستگیر شد.
سرور هوشنگ رضیان از هموندان حزب در این روز شهید شد.
جانباختگان سی تیر در تهران (ابن بابویه)
آرامگاه هوشنگ رضیان و دیگر از جانباختگان ۳۰ تیر در ابن بابویه نزدیک آرامگاه شهید راه میهن دکتر محمدرضا عاملی تهرانی اندیشمند بزرگ پان ایرانیست قرار دارد. نامهای جانباختگان ۳۰تیر که در این آرامگاه هستند به ترتیب الفبا :
۱- شهید راه میهن اسماعیل عینکچی فرزند علیمحمد ۲- شهید راه میهن جبار سفیدگر رشیدی فرزند آقابالا ۳- شهید راه میهن محمد ابراهیم قاسمی فرزند یارعلی ۴- شهید راه میهن رستمی کلخوران ۵- شهید راه میهن اصغر اسکندریان فرزند قاسم ۶- شهید راه میهن بدون نام ۷- شهید راه میهن رستم زینعلی تهرانی ۸- شهید راه میهن محمدسرندی نژاد ۹- شهید راه میهن عباس لوءلوء ۱۰- شهید راه میهن نوروز کفایی فرزند مبارک ۱۱- شهید راه میهن پرویز رجالی فرزند محمد ۱۲- شهید راه میهن بدون نام ۱۳- شهید راه میهن علیاکبر جهانفر ۱۴- شهید راه میهن حسن نیکوسخن فرزند حسین ۱۵- شهید راه میهن محمود یموتی ۱۶- شهید راه میهن اسماعیل صلواتی ۱۷- شهید راه میهن کاظم محبی ۱۸- شهید راه میهن سعدی اسکندی میرحسینی فرزند سعید ۱۹- شهید راه میهن ابوالقاسم بنکدار فرزند محمدجعفر ۲۰- شهید راه میهن گمنام ۲۱- شهید راه میهن قدرتالله سلیمی فرزند نصرالله ۲۲- شهید راه میهن گمنام ۲۳- شهید راه میهن گمنام ۲۴- شهید راه میهن رضی دستخوش فرزند حسین ۲۵- شهید راه میهن هوشنگ رحمتالله رضیان فرزند مهدی
سازمانهای برونمرزی حزب پان ایرانیست یاد جان باخته پان ایرانیست هوشنگ رضیان و همه جانباختگان سی تیر را گرامی میدارد و به روان آنان درود میفرستد. به امید روزی که آرمان این جانباختگان، که همانا آزادی و رهایی ملت ایران و برقراری حاکمیتی ملی است، تحقق یابد.
پاینده ایران
سازمانهای برونمرزی حزب پان ایرانیست
٣٠ تیر ماه ١٣٩٢
رپورتاژی از تظاهرات حزب پان ایرانیست – سی ام تیر ۱۳۳۲ تهران
برگرفته از روزنامه “ندای پان ایرانیسم” شماره ۵۴ به تاریخ ۱۰ / ۵ / ۱۳۳۲
فرارسیدن سی تیر ؛ بلندگو حزب پان ایرانیست از ساعت ۶ صبح .
صبح سی تیر فرا رسید، از ساعت ۶ صبح به تدریج افراد حزب و بخصوص آنهایی که مسوولیت هایی داشتند در محل حزب حاضر شدند. اتومبیل حامل بلندگوی حزب و عده ای از دوستان حزبی مرتباً در خیابانها حرکت میکرد و شعار میداد و مردم را برای شرکت در تظاهرات سی تیر دعوت مینمود، ساعت ۶ صبح فقط بلندگوی حزب پان ایرانیست در خیابانها جلب نظر میکرد.
مردم ضمن کف زدنهای شدید شعارهای حزبی را تایید میکردند نمیتوانم بگویم مردم شادان و مسرور بودند یا غمگین و متاثر. موقعی که بلندگو شعار میداد :
“یکسال پیش در چنین روزی ده ها نفر از فرزندان رشید میهن بخاطر طرد عوامل استعمار بخاک و خون غلطیدند” عده ای از مردم میگریستند و عده ای دیگر از این عظمت و قدرت ملت ایران که بیگانگان را بزانو در آورد لبخند شادی و مسرت بر لبانش نقش میبست .
هر چه از ساعت ۶ میگذشت اجتماع و حرکت مردم بطرف میدان بهارستان بیشتر میشد.
هرچه بلندگو محکمتر و شدیدتر شعار میداد مردم شور و هیجان بیشتری در خود احساس میکردند. حزب پان ایرانیست همه جا با کف زدنهای شدید مردم توام بود.
اجتماع دوستان حزبی و سایر مردم من پرست در جلوی حزب :
از ساعت ۷ صبح بلندگو در جلوی حزب و خیابانهای اطراف حرکت میکرد و مردم را برای شرکت در تظاهرات سی تیر و اجتماع در میدان بهارستان همراه با صف حزب پان ایرانیست دعوت مینمود. بتدریج دوستان حزبی زیادتر میشدند، پرچم و شعارهای گوناگونی که تهیه شده بود در دست آنها قرار داشت. قبل از ساعت ۸ صف در جلوی حزب تشکیل شد و افراد منتظر بودند تا دستور حرکت داده شود.
ورود افراد حزب پان ایرانیست
تجریش و قلهک
چند دقیقه قبل از اینکه صف حرکت کند افراد حزب پان ایرانیست قلهک و تجریش با پرچمها و شعارهای خود وارد شدند و صف منظمی را تشکیل دادند. با آمدن این دوستان حزبی بر شکوه و عظمت صف حزب افزوده شد و اتومبیل حامل بلندگو در جلو صف قرار گرفت.
حرکت صف از جلوی حزب
فرمان حرکت داده شد، صف عظیم حزب پان ایرانیست حامل شعارها و پرچم با شکوه و جلال خاصی از سه راه بوذر جمهوری بطرف چهار راه حسن آباد و خیابان سپه حرکت نمود. در بین راه مردم که عظمت و قدرت حزب ما را میدیدند ابراز احساسات میکردند و عده ای از آنها اجازه ورود بصف را میخواستند.
پرچم حزب پیشاپیش صف، ورود به میدان بهارستان
از محل حرکت تا میدان بهارستان پرچم حزب بوسیله یکی از افراد گارد پیشاپیش صف حمل میشد. صف پس از گذشتن از میدان توپخانه و خیابان عراق و سرچشمه با شکوه و عظمت بیمانندی وارد میدان بهارستان شد، البته برای ما که به قدرت حزب خود ایمان داشتیم و بارها در چنین صحنه هایی پیروزی واقعی حزب پان ایرانیست آشکار شده بود ایجاد چنین تظاهری عادی و در خور مقام و شایستگی حزب پر افتخار ما بود.
توطئه هایی که درکار بود
هنگامی که صف حزب در میدان بهارستان صد نفر شد کلیه دسته ها و جمعیتهایی که قبل از ما بمیدان بهارستان آمده بودند از تاثیر و جلوه انداخت و این قدرت بی نظیر که در فاصله کوتاهی تدارک شده بود پشت دشمنان را لرزاند.
اما موضوع قابل تعجب اینجاست که بعد از مستقر شدن صف حزب ما در میدان بهارستان چند دسته با چند شمار که مجموع آنها از ده نفر تجاوز نمیکرد به نمایندگی از نقاطی خارج از تهران به صحن بهارستان وارد شدند و سخنگو ورود آنها را اعلام داشت و از بزرگی و عظمت!! آنها یاد نمود، « جمعیت امر بمعروف و نهی از منکر با شعارهای خود به مـیدان بهارستان وارد شدند … »
ولی از ورود صف حزب ما که قسمت مهمی از بهارستان را اشغال کرده بود سخن گوی میهن پرست و دقیق !! کوچکترین اظهاری ننمود.
صفوف حزب ما و از آن جا بسمت حزب حرکت نمود هنگام برگشت در بین راه مردمی که قدرت حزب و انضباط و دیسیپلین افراد حزبی را مشاهده می کردند بیش از هزاران نفر در اطراف صف حزب ما ابراز احساسات می کردند و شعارهای حزبی که بوسیله بلندگو داده می شد بوسیله آنها تائید می گشت .
در محل حزب حاضر شدند و با نظم و ترتیب خاصی باتفاق سرور تجدد در اتومبیل قرار گرفتند.
تاج گلی نیز برای گذاردن برمزار شهدا تهیه شده بود . اتومبیل بسوی این بابویه حرکت کرد.
پس از رسیدن باین بابویه افراد گارد با نظم خاصی که در بین هیچیک از دسته ها دیده نمیشد بسوی مزار شهدا حرکت کردند.
***