جبهه ملی ایران: شانزدهم آذر روز دانشجو گرامی باد
-دانشگاه از بدو تاسیس تا به امروز همواره سنگر تسخیر ناپذیر آزادیخواهی و استقلال طلبی ملت ایران بوده است زیرا که آگاه ترین وبرگزیده ترین فرزندان این ملت، در این کانون علم ودانش در کنار هم قرار گرفته وبا تبادل فکر واندیشه وبا شناختن دردهای جامعه خود، راه چاره این درد ها را به دست آوردن آزادی واستقلال دیده و می بینند. در تاریخ معاصر ایران، قشر دانشجو مسئولیتی خطیر بر عهده داشته است. مبارزه سیاسی دانش آموزان و دانشجویان در ایران از مخالفت با اخراج شوستر با همراهی دانش آموزان دارالفنون شروع شد ودر جریان های سیاسی پس از۱۳۲۰ به اوج رسید. و دانشگاه سنگر اصلی مقاومت ملی شناخته شد به همین جهت بیگانگان طراح کودتای ننگین ۲۸ مرداد ۳۲ و مزدوران داخلی آنان، برنامه انجام کودتا را در زمانی در نظر گرفتند که دانشگاه و دبیرستان ها در حال تعطیلات تابستانی و دانشجویان و دانش آموزان متفرق باشند تا ایستادگی این مراکز مقاومت را در مقابل خود نداشته باشند ولی بالاخره یک ماه پس از کودتا اول مهر فرا رسید و دانشجویان به دانشگاه بازگشتند و از همان روز ها جنب وجوش و مقاومت در برابر کودتا در دانشگاه آغاز شد. دانشجویان و دانش آموزان پس از کودتا در نهضت مقاومت ملی مشارکت نموده و در راستای اعتراض به محاکمه دکتر محمد مصدق ویارانش در دادگاه نظامی نقشی اساسی بازی کردند.
هنگامی که دولت برآمده از کودتا روابط رسمی خود را با انگلستان که در زمان دولت ملی مصدق قطع شده بود از سر گرفت و از سوی دیگر انتشار یافتن مواضع قاطع و قهرمانانه مصدق در دادگاه نظامی در سطح جامعه و دانشگاه، هر دو سبب تهیج شدید و التهاب فوق العاده در دانشگاه گردید. دانشجویان دانشگاه تهران در روز های ۱۵ و ۱۶ آذر به تظاهرات پرداختند و دولت کودتا از صبح ۱۶ آذر دانشگاه را با نیروهای نظامی محاصره کرد تا در آستانه ورود ریچارد نیکسون معاون رئیس جمهوری آمریکا، تظاهرات دانشجویان را در نطفه خفه کند. نیروهای نظامی برای زهر چشم گرفتن از دانشجویان، با مسلسل وارد دانشکده فنی و کلاس درس شدند و دانشجویان معترض را به گلوله بستند سه دانشجو به نام های احمد قندچی، مصطفی بزرگ نیا و مهدی شریعت رضوی را شهید و ده ها تن دیگر را نیز به ضرب گلوله مجروح نمودند . اگرچه دانشگاه یورش های سنگین دیگری مانند روز اول بهمن ۴۰ و روز ۱۸ تیر ۷۸ را به خود دیده است و هم اکنون نیز دانشجویان زیر انواع فشار وسرکوب قرار دارند ، با این حال پس از روز خونین ۱۶ آذر ۳۲ ، این روز به عنوان روز دانشجو و نقطه عطفی برای جنبش دانشجویی ایران در برابر استبداد داخلی و استعمار خارجی شناخته شده و در تاریخ ثبت گردیده است .
شانزدهم آذرماه ۱۳۹۷
تهران – شورای مرکزی جبهه ملی ایران
~~~~~~~~~~
Post navigation→ مطالب قبلیمطالب ﺑﻌﺪﻯ ←
بیانیه شماره ۴ شورای جبهه ملی ششم: شانزدهم آذر روز دانشجوی ایرانی، خجسته باد
جمعه 7 دسامبر 2018 | لینک کوتاه شده :
http://www.jebhemelli.info/?p=10088
در برخی نوشته های ادواری درباره این روز تاریخی، دلیل برانگیخته شدن دانشجویان دانشگاه تهران را در ۱۳۳۲، مربوط به سفر ریچارد نیکسون، معاون رییس جمهوری امریکا، به ایران وانمود میکنند. ولی واقعیت امر حاکی از آن بود که چند روز پیش از شانزدهم آذر دانشجویان برای اعتراض به محاکمه دکتر محمد مصدق و تجدید روابط سیاسی با انگلستان دست به اعتراض و تظاهرات زده بودند که دامنه آن در روز ورود ریچارد نیکسون به اوج رسیده بود. یورش نظامی رژیم گذشته به دانشگاه، برای گوشمالی دانشجویان و همچنین آرام نشان دادن اوضاع در آستانه ورود رییس جمهور امریکا بود.
در آن روزها تنها دو دانشگاه در تهران داشتیم: دانشگاه تهران و دانشسرای عالی؛ و در چنین شرایطی دهها هزار دانشجو که به علت کودتای ۲۸ مرداد و سرنگونی و محاکمه دکتر مصدق، رییس و بنیانگذار تنها دولت دموکراتیک در ایران، ناراضی شده بودند. در آن یورش به جنبش دانشجویی سه تن از دانشجویان کشته شدند.
ولی امروز ما دهها دانشگاه داریم و میلیونها دانشجو، که در تمامی طول زندگی خود و زندگی دانشجویی خود از حکومت جمهوری اسلامی ناراضی بوده و هستند. نیروی دانشجویی که از آگاهی و بصیرت و قدرت اعتراضی بالایی برخوردار است، و تجربه و تاریخ نشان داده که میتواند سرآغاز حرکتهای اجتماعی و سیاسی شود که منتهی به واژگونی حکومتهای خودکامه، فاسد و ناکارآمد شده است. اکنون پرسش اینست که آیا حاکمیت در شرایط نابسامانی ها و نارسایی های روز افزون از توان این نیروی عظیم ناراضی دانشجویی آگاهی واقع بینانه دارد یا تصور می کند در میان نادرستیها و مشکلات عدیده در عرصه های مختلف می تواند این نیروی آرمیده و در عین حال رنجیده را با تهدید و محرومیت و زندان مهار کند؟
جنبش دانشجویی ۱۸ تیر ۱۳۷۸ هم یک ۱۶ آذر بود، که با خشونت بیشتر و تلفات بیشتر، خشم بیشتری را در پی داشت. گفتار و رفتار برخی سردمداران حکومت اسلامی چنان بود که گویی هیچ اعتراض اجتماعی-سیاسی و هیچ فرایند فاجعه بار انسانی رخ نداده است.
جنبش اعتراضی ناظر بر انتخابات تقلب آمیز ۱۳۸۸ هم یک جنبش اعتراضی دانشجویی و یک ۱۶ آذر دیگر بود، که این بار انبوه میلیونی مردم به صفوف دانشجویان پیوستند. ولی در برابر اعتراضات و مطالبات مسالمت آمیز مردم، حاکمیت با خشونتگری بیشتر و وحشیانه تر، و با زندانی کردن خشونت آمیزتر هزاران معترض، و کشتار بیشتر با آن برخورد کرد. همه اینها برای چه؟ برای اینکه حکومتی نالایق را توأم با حبس و حصر و ندانم کاری و فساد به زور به ملت تحمیل کند، بیش از هفتصد میلیارد دلار درآمد کشور را غارت و کشور را به ویرانی و نابودی و فقر داخلی و سرشکستگی جهانی بکشاند.
حاکمیت باید بداند که دانشگاه جایگاه پژوهش، اندیشه، نواندیشی و پرورش سیاست ملی، و روشهای مدیریت بهینه کشور است. این دانشجویان هستند که فرازهای تاریخ و فرهنگ ملی خود را پاس میدارند، و به ارزشهای جهانشمولی چون آزادی، حقوق بشر و حاکمیت قانون باور دارند، و آینده کشور را رقم می زنند.
جامعه دانشجویی را نمی توان با گروههای فشار و تهدید مرعوب کرد. روند افزایش تصاعدی خشونتگرایی حکومتی علیه دانشجویان در طی سه دهه گذشته باعث جلای وطن فزاینده هزاران دانشجوی نخبه شده و جامعه دانشجویی را ملتهب و نگران نگه داشته است. جامعه دانشجویی با وعده ها و شعارهای توخالی که هیچکدام انجام نشده، سیاست صبر و انتظار خود را خواهد شکست و تصمیم گیرنده ترین ۱۶ آذر خود را خواهد آفرید.
جبهه ملی ششم ایران
دکتر هرمیداس باوند، عیسی خان حاتمی، جمال درودی، دکتر علی رشیدی، مهندس کورش زعیم، دکتر شاهین سپنتا.
از سازمانها و شهرستانها: مهندس محمد اویسی (سازمان مهندسان)، مهندس مهران بختیار (سازمان دانش آموختگان)، بانو گیتی پورفاضل (سازمان حقوقدانان)، مهندس آرش رحمانی (سازمان مهندسان)، امیر رزاقی (سازمان دانش آموختگان علوم اجتماعی و فرهنگی)، مهندس اشکان رضوی (سازمان مهندسان)، علی شجاع (سازمان اصناف)، دکتر محمد قائم مقامی (سازمان دانش آموختگان فیزیک و ریاضییات)، ناصر کمیلیان (سازمان بازار)، مهندس مجتبی موسوی (نماینده شاخه اهواز)، فتح اله نجاتی مازگر (نماینده شاخه تبریز).
تهران – ۱۶ آذر ۱۳۹۷خ
آخرین دیدگاهها