تقاطع: صدها روزنامهنگار در ایران با امضای نامهای به علی جنتی، “وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی” در کابینه حسن روحانی، از اقدامهای معاون مطبوعاتی این وزارتخانه در ایجاد تشکلهای «موازی» و «دولتساخته» و نیز اصرار بر اجرای طرح «پروانه خبرنگاری» انتقاد کردند و از وی خواستند تا جلوی اینگونه اقدامات مدیران خود را بگیرد.
در این نامه که نسخهای از آن روز جمعه (۱۶ اسفند-۷ مارس) در وبسایت حامی دولت «تدبیر» منتشر شده، ۴۰۱ روزنامهنگار، با یادآوری وعدههای پیشین علی جنتی و حسن روحانی مبنی بر «لزوم ارتباط دوسویه دولت با روزنامهنگاران» و «نقش و اهمیت تشکلهای غیردولتی و صنفی به عنوان نمایندگان واقعی مردم»، خاطرنشان کردهاند که «شاید قضاوت درباره فعالیتهای دولت زود باشد، اما نگاه کارشناسی میتواند تشخیص دهد که جهتگیری و نتیجه برخی از اقدامها و فعالیتها به کجا خواهد انجامید».
امضاکنندگان این نامه که خود را «روزنامهنگاران مستقل ایرانی» خواندهاند، تاکید کردهاند که «جهتگیری کلی برخی از اقدامهای درازمدت» حسین انتظامی، “معاون امور مطبوعاتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی” را «نه تنها در چارچوب برنامههای اعلامشده» دولت یازدهم نمیدانند، بلکه آنها را «کوششی برای ایجاد مانع برای این برنامهها» ارزیابی میکنند.
این روزنامهنگاران از جمله اصرار آقای انتظامی بر اجرای طرح «پروانه خبرنگاری» را یکی از این اقدامها برشمرده و نوشتهاند که این طرح، «در دورههای مختلف حتی از پیش از انقلاب سال ۱۳۵۷ تاکنون توسط مخالفان آزادی بیان به راههای گوناگون پیگیری شده است».
آنها همچنین با اشاره به «حمایت» معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد از «تشکلهای موازی، شبهدولتی و دولتساخته، «تشویق به ساختن تشکلهای موازی و متشکل کردنِ آنان به شکل کاملا صوری» و تلاش برای «جایگزین کردن این تشکلها به عنوان نمایندگان واقعی و صنفی روزنامهنگاران ایران» را از جمله سیاستهای این معاونت دانستهاند که «به طور ریشهای» با برنامههای اعلامشده وزیر ارشاد در «تضاد» است.
امضاکنندگان این نامه که در میان اسامی آنها، روزنامهنگاران باسابقهای چون ماشاءالله شمسالواعظین، محمدهاشم اکبریانی، ایرج جمشیدی، بهروز گرانپایه، بدرالسادات مفیدی، مهدی یزدانی خرم و کامبیز نوروزی به چشم میخورد، در پایان از علی جنتی خواستهاند تا علاوه بر جلوگیری از این اقدامات، مدیران خود را موظف نماید تا «به اجرای برنامههایی بپردازند که پشتوانه رای مردم را دارد و در راستای حقوق شهروندی و صنفی آنان است».
این نامه یک روز بعد از آن انتشار یافته که وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در واکنش به ابراز “نگرانی” رهبر جمهوری اسلامی نسبت به مسائل فرهنگی، با انتشار بیانیهای تاکید کرد که “تمام همت” خود و وزارتخانه تحت مدیریتش را برای تحقق “منویات” وی به کار خواهد گرفت.
علی خامنهای روز پنجشنبه (۱۵ اسفند-۶ مارس) در سخنانی در جمع اعضای مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه خود را در نگرانی اعضای این مجلس درباره مسائل فرهنگی، “سهیم” میداند، از «مسوولان فرهنگی» دولت خواست تا نسبت به آنچه میکنند «توجه داشته باشند».
در همین حال، صبح روز شنبه (۱۷ اسفند)، حسن روحانی در مراسم اختتامیه جشنواره مطبوعات در تهران، خواهان آن شد که توقیف و تعطیلی روزنامهها و مطبوعات، به عنوان «آخرین راه حل» مورد استفاده قرار گیرد و «نه اولین راه حل».
او با تاکید بر اینکه «گاهی ممکن است نیاز باشد به توقیف هم کشیده شود» اما نباید «عجله» کرد، گفت: «ممکن است مطبوعه یا جریدهای خطا کند یا مرتکب اشتباه بزرگ شود، اگر میخواهیم برخورد کنیم، نخستین قدم این است که با نویسنده و مدیرمسوول برخورد کنیم.»
گفتنی است از زمان روی کار آمدن دولت حسن روحانی در مردادماه امسال، دستکم دو روزنامهی اصلاحطلب “بهار” و “آسمان” به دستور مقامهای قضایی توقیف شدهاند و از انتشار دوبارهی روزنامههای “نشاط” و “هممیهن” علیرغم کسب مجوز انتشار، جلوگیری به عمل آمده است.
مطالب مرتبط
آخرین دیدگاهها