یادآر … زشمع مرده یاد آر …
پنجاه و ششمین سالگرددرگذشت جهان پهلوان تختی را گرامی میداریم.
جهان پهلوان غلامرضا تختی به سال یکهزار وسیصدونه خورشیدی درخانی آباد یکی از قدیمترین محله های تهران چشم به زندگی گشود. پدرش ارباب رجب تختی، یخچال دار بودواوقات فراغت را در زورخانه و کنار پهلوانان میگذرانید. تأثیر پدر وحضور در زورخانه های متعدد وی را به سوی این محراب مهر و جوانمردی کشاند. نخستین تجربه های ورزش کشتی رادر سال یکهزار و سیصد و بیست و چهاردر زورخانه فولاد کسب کرد و خیلی زود به یمن روح بلند و اعتقاد دینی و بازوان توانا حریفان کهنه را از میدان بدر کرد و در جایگاه قهرمانی کشور قرار گرفت.
درخشش جهان پهلوان در دوران شکوفائی زمامداری مصدق و اوج نهضت ملی شدن صنعت نفت یعنی سال یکهزار و سیصد و سی فزونی گرفت و در مسابقات کشتی هلسینکی مقام دوم قهرمانی جهان را کسب کرد. پهلوان بیست ساله ما با چهره نحیف و مهربان و نگاه شرم آلود یکباره توجه همگان را بسوی خود جلب کرد.
تختی در کنار بدن سازی و پهلوانی با شناخت نهضت ملی به رهبری مصدق به پرورش روان پرداخت و خیلی زود در جرگه مصدقی های با ایمان قرار گرفت. این خبردشمنان مصدق را که در راسشان درباریان وشخصی شاه بودند سخت تلخ آمد و با حیله و تزویر تلاش برای دورکردن پهلوان از صحنه سیاست اوج گرفت ولی نه زور و نه زر و نه تزویر هیچیک در روح بلند و طبع والای او کارگر نیفتاد و تا پایان همچنان بر سر آرمان خود ایستادگی کرد. بارها پرچم سه رنگ ایران به همت او در میدانهای بزرگ جهانی به اهتزاز در آمد ولی آنچه از تختی حماسه ای به یادماندنی ساخت نه تنها قدرت پهلوانی و پیروزیهای درخشان او که جوهر بلند و تفکر والایش بود، بلکه درزمانه فضیلت سوزی که پایداری یاران راه را جز درلحظه های گلوله باران نمیشد تصدیق نمود، تختی بگونه ای نمونه استقامت و پایداری درتلاش برای رهایی از سلطه اهریمنانه استبدادوفساد حکومت و حامیان قدرتمند خارجی آن گردید. شرکت آشکار و صمیمانه تختی در کوششهای سیاسی و به ویژه برگزیده شدن او به عضویت شورای مرکزی جبهه ملی ایران چنان دستگاه استبداد را به خشم آورد که از ورود او به باشگاههای ورزشی که خانه دومش بودجلوگیری بعمل آورد. رژیم میکوشید تا با فشار وارد آوردن بر تختی و در تنگنا قرار دادن او، پهلوان را وادارسازد تا از صف نیروهای ملی دور گردد و دست کم بی طرف بماند. ولی تختی با ایمانی شکست ناپذیر از راه ملت دور نگشت و سنگر جبهه ملی ایران را ترک نگفت تختی با توجه به علاقه و اعتقادی که مردم باو داشتند در جریان زلزله بوئین زهرا، یا تلاشی خالصانه بکار جمع آوری هدیه های نقدی و غیر نقدی مردم پرداخت و کاروانی عظیم ترتیب دادکه بیش از پیش بر حیثیت رژیم لطمه وارد آورد. این حرکت خیرخواهانه او که از عمق احساس صادقانه اش نسبت به مردم میهنش سرچشمه گرفته بود تأثیری شدید بر همه ملت، به ویژه جوانان گذارد. تختی را باید از قهرمانانی بشمار آورد که در تاریخ حیات یک ملت ماندنی میشوند، چنانکه پوریای ولی ماندنی گشت. تختی در زمان خود تا ژرفای روح و جان جوانان ایران تأثیر گذاشت بسیار بودند قهرمانانی که بر کرسی قهرمانی جهان ایستادند ولی هیچیک گستردگی نفوذشان بر جامعه و جوانان چون تختی نبود. تختی برای جوانان ایران نشانه مردانگی و جوانمردی صداقت و خدمتگزاری پاکی و دور بودن از آلودگی و بالاخره سرشار از عشق به میهن و آزادگی و سربلندی ملت ایران بود. جوانان ایرانی تختی را تنها به اعتبار قدرت بازوانش نمی ستودند و او را برای خود الگو نساخته بودند، بلکه عزم راسخ جهان پهلوان درحمایت از نهضت ملی و راه مصدق و خدمت به مردم او را تا بدان درجه از محبوبیت و اعتبار رسانیده بود.
امروز نیزجوانان این مرز و بوم با گرامیداشت جهان پهلوان تختی به اعتباری به تمامی خصلت ها و باورهان آن همیشه بزرگ و آن یل ،دوران ادای احترام میکنند و برآنند تا با تمام نیرو مسئولیتهای بزرگی را که در زبان پاسداری از آزادی ملت استقلال میهن و ساختن ایرانی آباد و جامعه ای نیکبخت بر عهده دارند پذیرا شوند. غلامرضا تختی، رستم دوران و برافرازنده درفش پرافتخار بودوباحقوق اندک بارزندگی خود وخانواده اش را بدوش میکشید. تختی، رستم زمانه، آن پیک پرشور پیروزی، آن همیشه قهرمان پنجاه وشش سال پیش درهفدهم دیماه در زیر فشار شدید هیات حاکمه در سی و هفت سالگی از پای درآمد ولی تا پای مرگ روی از آرمان بزرگ خویش برنتافت وگوشه چشمی هم به حاکمان ستمکار نشان نداد.
نامش جاودان و راهش پررهرو باد
جمال درودی رياست شورای جبهه ملی ایران(ششم)
هفدهم دیماه ۱۴۰۲
آخرین دیدگاهها