گفتگوی صدای آلمان(DW) با پروفسور بهروز برومند درباره مهمترین اتفاقات یک سال اخیر جامعه پزشکی ایران
روز اول شهریور همزمان با تولد بوعلی سینا در ایران “روز پزشک” نامگذاری شده است. پروفسور بهروز برومند “پدر علم نفرولوژی ایران” در گفتوگو با دویچه وله اتفاقات رخ داده در جامعه پزشکی ایران در یک سال اخیر را بررسی کرده است.
روز اول شهریور ماه، همزمان با تولد بوعلی سینا و به پاس خدمات او در ایران “روز پزشک” نامگذاری شده است. به همین مناسبت پروفسور بهروز برومند پزشک ایرانی، عضو پیوسته فرهنگستان علوم پزشکی و “پدر علم نفرولوژی ایران” (بیماریهای کلیه) در گفتوگو با دویچه وله اتفاقاتی که در یک سال اخیر در جامعه پزشکی ایران رخ داده و مهمترین نیازهای جامعه پزشکی ایران در مقطع کنونی را بررسی کرده است.
گفتوگوی کامل پروفسور بهروز برومند با دویچه وله را در فایل صوتی بشنوید. برخی از مهمترین قسمتهای گفتگوی “پدر علم نفرولوژی ایران” را در متن بخوانید.
بهروز برومند میگوید اولین اتفاق مهم جامعه پزشکی ایران در یک سال اخیر “ایجاد روند به وجود آوردن هیاهو در جامعه پزشکی ایران” است. او میگوید: «از قدیم گفتهاند هر وقت حکومتها کم میآوردند، حکیمباشی را دراز میکردند». به گفته او اخیرا “با برنامه” سعی شده در جامعه پزشکی ایران “هیاهو” ایجاد شود.
پروفسور بهروز برومند پدر علم نفرولوژی ایران پروفسور بهروز برومند “پدر علم نفرولوژی ایران”
اخیرا در رسانههای ایران طرفداران و مخالفان مطرح کردن بحث “فساد در جامعه پزشکی ایران” بالا گرفته است. مخالفان معتقدند فساد در آن حد که در رسانهها مطرح شده، در جامعه پزشکی ایران گسترده نیست، موافقان هم از وجود “زیرمیزی و فساد در قسمتهایی از جامعه پزشکی ایران” صحبت کردهاند.
بهروز برومند میگوید: «من اصلا نمیگویم فساد اصلا وجود ندارد. اینطور مثال بزنم. در قدیم برای تمیز کردم حوضها، یک آبحوضی میآمد و حوض را تمیز میکرد. وقتی لجنها را از ته حوض تمیز میکرد به سر و روی خودش هم لجن میپاشید. ما نمیتوانیم در جامعهای زندگی کنیم که ایراداتی بر آن وارد است و بگوییم ما مجزاییم و هیچکدام از عیبهای آن جامعه را نداریم. اگر فساد در جامعهای باشد در تمام افراد آن جامعه به یکاندازه فساد بهوجود میآید، نه اینکه بگوییم دکترها فاسد هستند ولی مثلا مهندسان کاملا بیگناه هستند. ما الان در مملکتی هستیم که معاون رئیسجمهور آن را با عنوان دزدی میلیاردی دستگیر میکنند و به زندان میاندازند. آن وقت شما میخواهید از این فساد دکترها در رفتارشان متاثر نشوند؟»
“پدر علم نفرولوژی ایران” میگوید همه مسائل جامعه با هم در ارتباط هستند. او معتقد است در بین جامعه پزشکی ایران درصدی از افراد نادرست هم ممکن است وجود داشته باشند اما در مقایسه با دیگر صنفها “این درصد پایین است چرا که پزشکان زیر ذرهبین هستند”.
در هفتهها و ماههای اخیر اخباری درباره رفتارهای تند و حتی برخورد فیزیکی همراهان بیماری که فوت میکند با پزشکان در ایران منتشر شده است. بهروز برومند در اینباره میگوید :«فرانتس فانون نویسنده اهل مارتینیک در کتاب “دوزخیان روی زمین” مینویسد “استعمارشده چون زورش به استعمارگر نمیرسد به برادرکشی میپردازد”. مردم وقتی زورشان به گروههای دستاندارکار نمیرسد به همدیگر میپرند. باید به همه گفت پزشک دشمن مردم خود نیست.»
بهروز برومند در همین زمینه خاطرهای را که برای خود او اتفاق افتاده را چنین بازگو میکند: «سال ۱۳۵۶، وقتی در بیمارستان بهاور بودم، یک روز یک پیرمرد ۹۵ ساله را از شیراز آوردند. من گفتم کلیه او ناتوان است و نارسایی کلیه دارد و کاری نمیتوان برای او انجام داد. پسر او التماس کرد که آقا یک کاری بکنید. ما هم مریض را قبول کردیم ولی هنوز هیچکاری انجام نداده، عصر همان روز مریض فوت کرد. به من گفتند صاحب مریض با چاقو دنبال توست و میخواهد تو را بکشد. گفتم من که کاری نکردم میروم ببینم چرا. رفتم پیش صاحب مریض و تا مرا دید گریه کرد. گفتم آخر این چه کاری است و داستان چاقو و کشتن چیست؟ گفت آقای دکتر اگر کاری هم نکنم که مردم فکر میکنند من از مردن پدرم ناراحت نشدم. این باورها و مسائل تربیتی هم وجود دارد.»
پروفسور بهروز برومند با بیش از ۵۰ سال سابقه پزشکی در ایران، در سال ۹۳ از سوی دكتر جوزف ريموزی رئيس انجمن جهانی نفرولوژی به عنوان پایهگذار و پیشگام دانش بیماریهای کلیه (نفرولوژی) در خاورمیانه معرفی شده است. ضمن اینکه انجمن جهانی نفرولوژی تلاشهای پروفسور بهروز برومند در راستای همكاری در ايجاد و توسعه روشهای نوين درمان بيماریهای كليوی و پيوند كليه درايران و خاورميانه را “بسيار حائز اهميت” توصیف کرده است.
آخرین دیدگاهها